Белгия предпочете американските изтребители

Неуспех за Великобритания, Германия, Италия и Испания
26 окт 2018 22:00,
78
Белгия предпочете американските изтребители
Снимка: Reuters

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че съжалява за решението на Белгия да избере изтребителите "Ф-35" на американската компания "Локхийд Мартин" пред самолетите "Тайфун" на европейския консорциум "Юрофайтър", предаде Ройтерс.

Още по темата

"Това е решение, което беше резултат от процес, който аз много уважавам и който беше свързан с политически ограничения, характерни за Белгия, които не ми е работа да коментирам, но от стратегическа гледна точка то противоречи на европейските интереси", заяви Макрон на пресконференция със словашкия президент Андрей Киска. "Що се отнася до мен, аз съжалявам за направения избор", каза той. 

Вчера Белгия обяви, че е решила да замени остарелите си изтребители "Ф-16" със самолетите на "Локхийд Мартин" в сделка за 4 милиарда евро.

Решението е неуспех за Великобритания, Германия, Италия и Испания, които стоят зад "Юрофайтър", и означава отхвърляне на неофициалното предложение на Франция да продаде на Белгия изтребителя "Рафал", произведен от компанията "Дасо авиасион".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Аз знам. От Уикипедията. Няма да им е лесно на агите, но след десетина години нещо ще излезе наяве. Всички други ще седят и ще ги чакат да направят 5-то поколение.
29
6
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 5 години
написах ти че е ф35б. да част от системата е купена от руски самолет но не е същата.По твойта логика и москвич и бмв са с еднакви двигатели.въпросният як е имал други проблеми които руснаците не са успели да решат поради различни причини,най-вече финансови а пък в ф35 са решени.Пак ти казвам ф35 е просто следващият модел на ф16.Идеята е да се заменят няколко вида самолети с 1.И пилотът вече да не е чак такъв фактор.До сега обучението траеше години.А тия с вертикалното излитане и кацане бяха асов
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27ментето на тва на снимката.Руснаците твърдят че могат да свалят ф35 с новите си ракети.със сигурност им вярвам .нали затва ги правиха.Тия ще изкарат следващият модел който обия няма да могат да свалят известно време след тва другите ще направят нови ракети.Всичко се свежда до едно изречение "тактическо преимущество"Ако си добър командир и стратег ще се възползваш от фактът че самолетите ти ще бъдат забелязвани на радарите по-късно и по-трудно от преди.
27
11
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 5 години
Голям знаячо, само един от трите разновидности на F-35 може да излита и каца вертикално. Това е този, за който бюро "Яковлев" консултира Локхийд-Мартин, споделяйки опита си с Як-38. Компанията бе предупредена и да недостатъците на експлоатацията на този тип двигатели (със сопло, служещо и за излитане и кацане, и за полет). Но американците го харесаха и се надяват да им служи добре. F-35 e неудачна машина, която в бой ще бъде попиляна от Су-27-35 и МиГ-35. Мнението не е мое, а на специалисти.
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да знае какво е това TAI TF-X?
25
5
 
15
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
И за какво им е на тия тоя скъп таралясник дори и да приемем че е най добрия самолет което едва ли е така те са заобиколени от съюзници ...много по разумно е една ескадрила Грипен а и две....
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"майчице колко много филми гледашняма причина да не запали и няма причина да влизаме във война със САЩ"В момента ЕС е в състояние на търговска и икономическа война със САЩ, не знам дали си го забелязал. Вчера един американски генерал се изряза, че с Китай ( скогото САЩ също водят икономическа война) скоро ще преминат в реална такава. Познай кой е следващият голям икономически играч в списъка на САЩ.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре си лети да ви кажа.В тубата има доста клипчета с коментари от пилоти.Има и свойте недостатъци естествено но възможноста всичко да изглежда като компютърна игра и да си цъкаш по целите на тъчскрийна се едно си играеш на компютъра докато леко придържаш красиво оформеният джойстик е просто супер.Дори и нетрениран човек може да лети с това чудо като някой от многото компютри на борда непрекъснато ще му помага за да не се пребие някъде.Обучениете пилоти вече не са чак такъв фактор както преди.
22
7
 
9
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Ф35 може да се използва дори и във ролята на стратегическо оръжие откакто го въоръжиха със термоядрените бомби Б61 Блок12. Москва и всички големи градове в европейската част на Русия са в обсега от базите на НАТО в Прибалтика.
21
2
 
3
 
! Отговори
БАШ майстора преди 5 години
До Анонименмайчице колко много филми гледашняма причина да не запали и няма причина да влизаме във война със САЩспи спокойно конспирацията е във филмите само
20
7
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
а ние какво щяхме да ремонтираме старите жигулита москвичи мигове ..ли беше? и се вдигна голяма врява че на вова и миша от сибир това не им се хареса?разбира се че е най добре и ние да изберем най доброто което можем да си позволим по възможност от европа но ако американското е 3-4 в едно тогава какво да чакаме?
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ако утре перчема или следващата президентска откачалка прещрака и влезеш във война със САЩ, познай дали самолета ще запали.
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От военна сила, от която се бояха всички съседи, сега се намираме в поза партер! Невероятно е колко продажни и долни се оказаха седесарите и техните наследници! Явно е имашо защо Бай Тошо такова отрепляци да праща в Белене! Аз бих ги директно дезинтегрирал! Не ви ли е срам бе гнидииии
17
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белгия отдавна не е суверенна държава, само мога да се изсмея на грешния избор.Този "самолет" кога летя за последно, F35 много трудно се отделя от земята, за въздушен бой е обезопасен с катапулт и мнооооого памперси преди да ползваш катапулта.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сигурен ли си, че Белгия не участва във войни. Само малко в Сирия, ама карай."То и България участва във войни откакто е влязла в НАТО. Дай да вземем 10-20 F-35, кво ше кажеш? Може също така няколко американски подводници, самолетоносач и 10-на спътника с оцпия за унищожаване на наземни цели.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нас най-добре е да се гръмнем
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френският президент коментира факта,колко съм жалък и смотан.Дали ще има друг по-кух от мен щом франкофска страна стана американски клиент.
13
22
 
15
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Правилен ход на белгийците. А иначе за нас най-добрия избор е Ф-16 Блок 70/72 както писа колегата по-долу. Ф-16 е мноцелеви самолет със голям потенциал за модернизация. Последните модификации имат 8000 часа ресурс на фюзелажа преди основен ремонт.
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Защото самолетът е най-нов модел.С времето цената на подръжката пада а и от Л.М казват че може би ще го подобряват изключително много в бъдеще.Освен това с 1 вид самолет купуват няколко вида самолети-такъв за подръжка на пехотата,бомбардировач и такъв за въздушен бой дори ще може да изпълнява стратегически тактически атомни задачи разбира се като му направят новият модел атомна бомба дето може да я носи и пуска.Е затва е по-добър.Иначе ще им трябват 4 вида самолети.Сега 1.
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Прогнозирам вече кой е спечелилият у нас - една 40 годишна тунингована каруца, но пък мощна и яко харчеща."30 годишен Голф 2 GTi чипиран, с изпилена глава, махнат катализатор, по-голяма бурия (да вдига конете), каран от немска баба до магазина (10-та ръка, сцепен от пилене по гонки, изправена предница след сблъскък, превъртян километраж) с поддръжка от производителя (турски части на черно).