Застрашава ли САЩ мигрантският керван?

"Разберем ли, че в групата има крадец, чака го здрав бой"
14 ное 2018 15:15, Елка Василева
43
Застрашава ли САЩ мигрантският керван?
Снимка: Reuters

След американските междинни избори Доналд Тръмп не е споменавал често "престъпниците" от кервана с мигранти от Централна Америка, които може според него "да нахлуят" в САЩ.

Керванът обаче продължава пътя си към мексиканската граница на Щатите. Ако сложим в скоби американската кампания, остава един закономерен въпрос: застрашават ли мигрантите сигурността на страната?

Мигрантите - близо 5000 на брой, напуснаха в понеделник Гуадалахара и се движат към Тихуана, разположен на северозапад, на около 1800 км.

Дочул как американският президент ги нарича "бандити", Байрон Салинас - механик от Хондурас, пътуващ с кервана, поклаща глава: "Бандитите са тези, от които бягаме".

Още по темата

Салинас подсмърча и кашля в студа, вдигнал на ръце едногодишния си син - не прилича много на образа, внушаван от Тръмп: "нехранимайковци" и "много лоши хора".

Също като повечето от тези мигранти без документи, тръгнали преди месец пеш или на автостоп през Централна Америка и Мексико, Салинас и жена му Исамар казват, че искат просто да отгледат детето си далеч от мизерията и уличните банди в родната им страна.

"Това са най-вече семейства и пълнолетни кандидати за убежище, които бягат от насилието, заплахите и трудните условия", уверява Ройс Бърнстийн Мъри от Американския съвет по миграцията - мозъчен тръст във Вашингтон. "Те просто търсят сигурно място", казва тя.

"Хора от Близкия изток"

След атентати в Париж през 2015 г. обаче е трудно да бъдат отхвърлени изцяло опасенията за сигурността, които навява тази огромна върволица от мигранти, пише Франс прес.

Някои от извършителите на тогавашните атентати във френската столица се бяха промъкнали в Европа с потока мигранти и бежанци, бягащи от Сирия.

Говорейки за мигрантския керван, Тръмп подхвана рефрена на европейската крайна десница от времето на сирийската вълна; нищо обаче не доказва, че в мигрантския керван се укриват ислямски терористи.

Самият Тръмп призна, че няма "никакви доказателства", макар да твърдеше в много тревожен туит, че там се намират "неизвестни лица от Близкия изток".

Експертите по миграцията, аналитиците от сферата на сигурността, а и някои мигранти заявяват, че в кервана може и да има неколцина членове на банди или други престъпници.

Някои мигранти заявиха пред АФП, че са разпознали групичка младежи, които се дрогират и крадат, но не забелязват по-внушително криминално присъствие.

"Разберем ли, че в групата има крадец, чака го здрав бой. Никой крадец с всичкия си не би останал тук", коментира Денис Алберто де ла Крус, 31-годишен рибар от Гватемала.

"В коя да е група с подобни размери вероятно има хора с криминални досиета", признава Ричард Майлс, експерт по сигурността от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

"Но ако имаше мнозина от "MS-13", групата със сигурност щеше да ги разкрие, защото повечето бягат тъкмо от тях", казва той по повод една зловеща банда.

Освен това тези престъпници лесно щяха да бъдат изобличени в САЩ с тяхната система за сигурност по границите, с "разширените процедури за контрол" на пръстовите отпечатъци и биометричните данни, с проверките на миналото, казва Бърнстийн Мъри.

Потеглили от Хондурас на 13 октомври, мигрантите си навлякоха гнева на Тръмп час след като пробиха първото заграждение на границата между Гватемала и Мексико, а после се сблъскаха с мексиканската полиция за борба с безредиците.

Тръмп разположи по границата с Мексико хиляди военни, но според експерти е малко вероятно керванът да направи опит за силово нахлуване в САЩ. Американските власти ограничиха достъпа на автомобили от Тихуана, препречиха пътя с циментови бариери и бодлива тел.

Мигрантите пътуват главно на групи, за да се пазят от нападения и отвличания в Мексико.

Пристигането им на границата не би трябвало да създаде проблем на САЩ, предполага Бърнстийн Мъри.

"Границата се охранява по-добре отвсякога", казва тя. "Злосторници може да срещнете в коя да е група хора, но повечето, почти всички са точно такива, каквито твърдят, че са", добавя Мъри.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
почти винаг са предимно млади мъже - ами какво ще правят без жени, то природата е направила половете 1 към едно, на *** ли ще плащат, що ли, голямо състезание ще пада за жените на съответната възраст, ако не се спре навреме тази повсеместна лудост /имам предвид и Европа/......
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PolskaСАЩ и Полша са врагоне на Европа. Поляците си плачат за нов армагедон.
32
3
 
5
 
! Отговори
Polska преди 5 години
Тръмп е пич и е надежда за нормалните хора, а тези навлеци да знаят, че си има съответните ЛЕГАЛНИ начини за влизане в САЩ, по които кандидатстват милиони хора. Глобалистите като същински партизани не спазват никакви правила и закони и само промотират трафика на хора. Нещастници и бизродници са това!
31
2
 
4
 
! Отговори
puteshestvenik преди 5 години
Не бих тръгнала за нищо на света като тези пътешественици да търся по-добър живот в друга държава. Може би съм била късметлийка да се родя в България, но мисля, че имаше българи, които направиха нещо подобно на тези мигранти през деветдесетте години на миналия век. Не са от хората достойни за уважение, но изглежда за тях това е било единствен начин да се преселят. Много други го направиха легално, защото уважават и спазват законите на държавите, в които живеят или искат да живеят.
30
2
 
5
 
! Отговори
Гостилничаря преди 5 години
Това са хора с ниско или никакво образование, ниска социална култура, примитивна ценностна система, замерящи с камъни и дървета всички, които се опитат да ги накарат да спазват закони и правила. Абе поразително ми приличат на едни такива наши тука, разбириш 'и.......
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е кво сега да препълним Европа и САЩ с хора дето не живеели добре и искали нов живот, ами да се борят и да си го направят такъв в собствената страна, то място няма да остане на тия континенти, други ща станат безлюдни - това ли е целта, и все към белите континенти се стремят ти да видаш!!!
28
1
 
7
 
! Отговори
dew преди 5 години
До Бай ЙухТогава цветните ще нахлуят навсякъде. Моли се Тръмп да остане и да си свърши работата, че лошо се пише на всички, ако не се противодейства на тази тълпа от хора, които се множат без контрол и няма какво да правят в собствените си страни, където няма нормално управление.
27
2
 
4
 
! Отговори
А. Т. - Балан преди 5 години
"Застрашава ли САЩ мигрантският керван?"Кой кого дали застрашава?Добре все пак, че сте се сетили за пълния член.
26
1
 
5
 
! Отговори
Mitko преди 5 години
*** за кви мигранти стаа дума? Та тва са инженери, лекари, изобретатели, предприемачи по-добри от Мъск...Чудя се на акъла на my frend Donald. Ми земи ги сичките, Шти са от полза...
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие като си построите къща защо вдигате ограда ? Защо я заключвате ? Ми вземете я оставете отворена , не слагайте и ограда и нека всичко ви е рсзграден двор , да видим колко дълго ще имате имот. Държавата е същото. Няма граница , няма държава , това е територия и регрес.
24
5
 
16
 
! Отговори
БЕЛИЯ ЧОВЕК преди 5 години
бачка, плаща данъци, лее кръв във воините за да защищава държавата си и начина си на животи хоп пръкват се някакви гнусни юдо-масони с гнусния си еврейски глобализъм и толерастия и започват да ми обясняват как аз съм длъжен да пусна тези слезли от дърветата *** в дома си !!!???юдо-масоните ще бъдат ЖЕСТОКО НАКАЗАНИ !!!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Тромпета не спре "Кервана" днес, следващия керван ще стигне численост от над 100 000 души.Тогава Тромпета ще трябва да мобилизира цялата Национална гвардия на САЩ!
22
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Tая работа че е организирана е ясно!Знае се кой го прави и с каква цел.Въпросът е дали може ефективно да се противодейства или обществата в заплашените държави не са узрели за твърди действия.Все пак има известен напредък-преди всеки,който се опитваше да вземе някакви,дори меки мерки бе категорично заклеймяван от пропагандната машина.Сега има пробив,но недостатъчен.Дано не стане прекалено късно...
21
2
 
15
 
! Отговори
ЧУДОВИЩЕН ЗАГОВОР преди 5 години
"бежанците" да бъдат разпитани от полицията и службите кой и как ги е организирал и от къде идват парите за финансиране и организиране на тези "бежански" вълникак става така че 10-ки хиляди *** без документи преминават 1000-ляди километри и много граници. Защо никой не ги спира !?юдо-масонската мафия трябва да бъде УНИЩОЖЕНА !!!
20
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kПо-големи човекопoдобни от краварите има ли? Само им виж президента
19
5
 
18
 
! Отговори
k преди 5 години
юдо-масонската мафия го е организирала този керван !как става така че 5000 *** минават безпрепятствено границите на толкова много държави !?от къде на къде САЩ трябва да приема *** !?
18
7
 
20
 
! Отговори
А защо като са преди 5 години
ТРЪГНАЛИ, не са си ВЗЕЛИ ДОКУМЕНТИ??? КАК МИСЛЯТ да влязат в САЩ? И какво ще правят? да не е пРИЮТ там?Също като в ЕВРОПА от Азия и Африка.А колко е ХУБАВО в Русия, в Руската Федеразия!.. Да отиват там.
17
4
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЯВНО СВЕТОВНАТА ИНФОРМАЦИЯ НЕ Е ДОСТЪПНА ЗА " МАЙ.МУ.НИТЕ" ! НЕ МОЖЕ ХОРА ,КОИТА НЕ ПАЛЯТ ПЕЧКИ ДА СЕ НАТРИСАТ НА ХОРА ,КОИТО СЕ ОТОПЛАВАТ С ТВЪРДО И ДРУГО ГОРИВО ЗА ДА ОТЦЕЛЕЯТ ???! ЕДНИ ИМАТ РУМБА ,САЛСА, ЛАТИНО ТАНЦИ И ОСТРОВНИ ТАКИВА /ДА УМРЕШ ОТ КЕФ/ И МУЗИКА НА КОЛЕКТИВНА РАДОСТ /КАТО В КУБА/ И ДА СЕ ЩУРНАТ/ НЯКОИ ОТ ТЯХ /-ДА ЯДАТ ГМО !?!?!? ПРЕДИ ДОСТА ВРЕМЕ / НИЕ КАТО ДЕЦА / СИ ПРАВЕХМЕ ИГРАЧКИТЕ С ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ И ДНЕС ОЩЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ ! ! !
16
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКИ БЕДИ СПОЛЕТЯЛИ СВЕТА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ. Те създадоха хищен капитализъм и превърнаха агресията и стремежа на всяка цена да си пред останалите, в ценност и добродетел. Затова полудяват и се гърмят. САЩ разбутаха БИ и предизвикаха мигрантската криза, САЩ превърнаха Украйна в Сомалия, САЩ провокират постоянно Русия, което може да доведе до ядрена война... САЩ са зло, ционистки и масонски проект, творение на Дявола с цел промотиране на покварата и деградацията.
15
1
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТРЪМП НЕ Е ВИНОВЕН ЗА БЕЖАНСКИТЕ ПОТОЦИ ! ДРУГ ФИНАНСИРА И ОБОРУДВА ДАЕШ И ДРУГ НАСОЧВА ЕМИГРАНТИТЕ !?! В СИРИЯ НА ТЕКСАСЦИТЕ /ДЕИР АЗ ЗОР- ПЕТРОЛ-ПЕТРОЛ / ОЩЕ БОМБАРДИРАТ АМЕРИКАНЦИ И СЕ СЪПРОТИВЯВАТ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ !!! Е... "УМРЕ ТАЯ" /КАКТО КАЗВА БЪЛГАРИНА/! ТРЪМПИ , ПУСНИ МИГРЕЙТИТЕ В ЛАГЕРИ /КАТО ТЕЗИ В СИРИЯ ,ТУРЦИЯ И ЙОРДАНИЯ/ И ЩЕ МОЖЕШ ДА ЕКСПЕРИМЕНТИРАШ С ПОВСЕМЕСТНИТЕ ГМО ХРАНИ НА САЩ !?!?!?