9 частни компании помагат на НАСА да стигне Луната

Те ще конструират ракетите, които агенцията ще използва
30 ное 2018 17:30, Нели Христова
74
9 частни компании помагат на НАСА да стигне Луната
Снимка: Reuters

Следващото кацане на Луната ще бъде осъществено от частни компании, а не от НАСА.

Това стана ясно днес, когато шефът на агенцията Джим Бриденстин обяви и деветте компании, които ще имат честта да работят с астрономите на НАСА.

Не е ясно по какъв начин са избрани партньорите, сред които не се забелязва името на Space X, популярната компания на Илон Мъск, който вече прави доставки до Международната космическа станция.

Още по темата

Късметлиите са Astrobiotic Technology Inc., от Питсбърг, Deep Space Systems от Колорадо, Draper от Масачузец, Firefly Aerospace Inc., Тексас, Intuitive Machines, Хюстън; Lockheed Martin от Колорадо, Masten Space Systems Inc., Калифорния,  Moon Express, Канаверал и Orbit Beyond, Ню Джърси.

Lockheed Martin вече има няколко успешни партньорства с НАСА. Фирмата от Колорадо стои зад сглобяването на сондата InSight, която кацна на Марс в началото на седмицата. Те вече работят и по уред, който да бъде изпратен да изследва Луната.

Джим Бриденстин обясни, че с големия брой на компаниите НАСА цели да предизвика състезание между тях, за да може колкото се може по-бързо да бъдат сглобени първите ракети.

Компаниите сами ще трябва да измислят тяхната технология, а космическата агенция ще е просто техен потребител.

И колкото голямо да е желанието й те да успеят, експертите на НАСА са сигурни, че поне 50% от опитите са обречени на провал.

Въпреки това Джим Бриденстин направи оптимистична прогноза – първият полет обратно към Луната може да е още през 2019 г., когато се отбелязват 50 години от първото кацане на повърхността на спътника ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе не знам от колко години Русия планира полети до луната, ама знам, че преди няколко часа Сощюз качи още 3 човека на МКС. Накой да е чувал скоро някой друг да е качвал хора там? Интересното е, че ако американците са ходили на луната защо не са способни да качат хора на МКС, въпреки че е десетки ПЪТИ по - лесно?
67
2
 
3
 
! Отговори
Оптимист преди 5 години
Хайде, хаирлия да е . Дано тези ДЕВЕТ компании успеят и най-накрая НАСА стигне до Луната .
66
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нивото на коментарит еме кара да се срамувам, че съм част от този "народ" .... :(
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
53, Огняне, тя русия "планира" полети до Луната вече 100 години, изненадващо обаче до сега единствените "успешни" опити са за изследване дъното на океаните. Те какво ли не друго планираха, нищо не става. Само закани и планирания, петилетки...и най-накрая пак голямото руско НИЩО!
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роскосмос имат над 30 години без една жертва на пилотируем кораб. Мъск е с над 200 000 години без жертва ;))ЗАЩОТО НЯМА ПИЛОТИРУЕМИ ПОЛЕТИ ;))А защо няма такива? Защото няма достатъчно сигурна технология. И никой няма да му повери нечий живот. Мъск е маркетинг, не технология. И това е причината да няма пилотируеми кораби. А технологията за тях е на над 50 години.Нетехническата аудитория е далеч от осъзнаването на някои реалности. Парите не са всичко.
63
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъск е финансиран от правителството на САЩ. Защо българския сателит(единствен, горкия ;)) Беше изведен с негова ракета, при положение, че беше 2 пъти по - скъпо? Ами защото от САЩ казаха така. САЩ притискат всички дребни да го ползват, а самите те още ползват руски двигатели(последната мисия до Марс, примерно), а не Мъск. Защо? Ами защото Мъск е несигурен и скъп.
62
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъск,не 90%,а 9% не са успял,да открадне от бизнеса на ,,Роскосмос"-Искати се да не са, но е това вече е факт.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 62Към коя новина ? :)) Вие само от "новини" ли се информирате за света :)))) то се вижда защо сте на това положение
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64Няма защото не се интересуваш. Можеш спокойно да потърсиш в Уикипедия мисята LRO която е международна. Ама да забравих, те НАСА и Илюминатите крият истината...
59
2
 
1
 
! Отговори
КосмУнафт преди 5 години
Новината звичи като : " 9 патерици си купил атлет претендиращ че е поставил световен рекорд по маратон " .
58
3
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
Никаква ингормация официална няма, че са видели останки от "кацането" наЛуната от янките. На гебе сигурно ти я пускат извънземните от НПОтата на сорос
57
1
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
Я дай линк от тая новина кат си отворковец
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От години има международни мисии около Луната които картографират цялата повърхност от ниска орбита и техниката оставена от Аполо се вижда пределно ясно. За справка мисята LRO, Китайската Чанг 3 и тн и тн.Вие обаче понеже се информирате главно бай Герги и алкохолиците пред блока ви няма как да знаете тези неща.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите са пълна балканска пародия :))) то бива да сте неинформирани ама това вашето никъде го няма :))
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема на днешния българин е навсякъде да търси "под вола теле"!Категорично Гагарин е първият човек летял в Космоса,и категорично никой не го е убил.Гагарин е гледан и обслужван като дете,обикаля като ,,панайрджиска мечка" не само из СССР,но и в други държави .От почти всекидневните банкети Гагарин изгубва тренинг, качва 10кг.и става не годен за летене!Не е включен в неуспешния полет на първият ,,Союз" ,които трябвало да отиде до Луната ,и така се разминава с гибел.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
51 - Гагарин КАТЕГОРИЧНО не е първия космонавт. Пърия космонавт е Илюшин - летец -изпитател, син на летец изпитател, а впоследствие Юлушин се преквалифицира в космонавт -изпитател. ИЗлита в Космоса и...пада по 17 орбита в Китай. Китай и СССР не са в приятелски отоншения, и "нашите" отричат че има съветски пилот в Космоса, след което изстрелват Гагарин. Илюшин се прибира у дома чак след 14-15 години женен за китайка и с дета. Има и филм "Човекът който не излетя в космоса"
52
3
 
2
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Тези 9 частни компании ще напреднат изключително бързо ако НАСА сподели със тях предишния си опит в пътуванията си до Луната . Може да е било отдавна ама до сега никой не го е повторил и всяка информация би била ценна за инжинерите от тези компании . Ако те използват за основа знанията и опита на НАСА много по-лесно ще развият технологията и ще постигнат резултати . ....... но всичко това е възможно САМО ако НАСА има някакъв опит в пътувания до Луната .
51
5
 
3
 
! Отговори
DALMS преди 5 години
Бати смешките чета тука ... "Ама как им трябва нова технология, нали си имат?"Абе то и каруци е има, ама надали ходите с каруцата от София до Варна ... Не, вие се наслаждавате на няколко частни компании, които са разработили по-съвършена технология за предвижване и каручката сте я оставили да баталясва с обора. Айде спестете си *** изказвания и помислете малко :)
50
3
 
5
 
! Отговори
Инж преди 5 години
Хареса ми, че фирмите трябвало да разработят своя си технология. Ама НАСА нали има технология от десетилетия, пробвана няколко пъти, пък сега... Защо фирмите да почват от нула, вместо да осъвременят нещо съществуващо и доказано? Защото това има НАСА - нула!!! Китай къде е в състезанието?
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм се чудил, възможно ли кораб да излети от друга планета, след като е кацнал там, след като изтрелването от Земята е невероятно сложна процедура с един куп ракетоносители или както се казват там.