Самолетоносач на САЩ в Черно море? Ще е като в мишеловка

Кораби на САЩ в Азовско море – ще навредят на Украйна
Обновена: 6 дек 2018 15:03 | 6 дек 2018 10:30, Елка Василева
361
Самолетоносач на САЩ в Черно море? Ще е като в мишеловка
Снимка: архив, Reuters

След украинско-руския морски инцидент край Крим президентът на Украйна Петро Порошенко не спираше да повтаря: за да не предприема Русия "агресивни действия" и занапред, в Черно и Азовско море трябва да влязат кораби на НАТО. Главната квартира на алианса обаче отправи сигнал, че не смята да предприема нищо освен това, което вече се прави, отбелязва "Комерсант".

Лидерът на пакта Йенс Столтенберг напомни във вторник, че НАТО бездруго "значително е засилила присъствието си в Черно море", напомня вестникът.

САЩ са пристъпили към подготовка за изпращане на свои военни кораби в Черно море, съобщи по-рано днес телевизия Си Ен Ен, като се позова на американски представители. Според тях Вашингтон се готви за такава мярка "в отговор на действията на Русия срещу Украйна в Керченския проток".

Изпращането на американски военни кораби в Азовско море би навредило на Украйна и би могло да предизвика конфликт между НАТО и Русия. Така смята Стивън Пайфър, бивш американски посланик в Украйна, цитиран в онлайн изданието "ФАН".

Още по темата

Географското положение на Руската федерация е по-изгодно, предупреждава той. Освен това по думите на бившия дипломат подобни действия ще нарушат споразумение между Русия и Украйна, според което кораби от трети страни не могат да влизат в териториалните води на Азовско море без разрешение и от Киев, и от Москва. Това не е в интерес нито на Украйна, нито на Северноатлантическия съюз, добавя Пайфър.

"В Черно море и без това има достатъчно кораби от страни членки на НАТО. Част от крайбрежието принадлежи на три големи страни от алианса - Турция, България и Румъния, всяка от които има собствен флот", коментира военният експерт Виктор Мураховски пред "Народние новости".

Според него САЩ "със сигурност няма да успеят да вкарат" в Черно море ударна група кораби, включваща самолетоносач. Има поне две причини за това. Първо, Конвенцията от Монтрьо съдържа ограничения, фактически забраняващи влизането на самолетоносачи в този басейн. Второ, всеки квалифициран американски специалист схваща, че в Черно море самолетоносната група ще се озове в мишеловка, тъй като цялото пространство - и въздушното, и морското, и подводното, изцяло се покрива от руските ударни системи, заявява Мураховски.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Цялата статия е едно голямо руско гомно! На кой му е притрябвал самолетоносач в Черно море? Има достатъчно летища и бази в Турция, България и Румъния.
31
2
 
10
 
! Отговори
до 38 преди 5 години
КАЗАНЛЪШКАТА АКЦИЯ БЕЛЕЖИ НАЧАЛОТО НА БЕЗМИЛОСТНА ВОЙНА ВЪВ ВЪРХОВЕТЕ НА ГЕРБ. КАНАЛЪТ НЕ Е ОТ ВЧЕРА И НЕ Е ЗА ШЕВНИ МАШИНИ
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварската вмирисана ***, освен със тракане на оръжие, разпалване на войни, икономически световни кризи и тероризъм по света с друго занимава ли се с нещо ?
29
4
 
11
 
! Отговори
не е добре преди 5 години
Снощи гледах едно дискусионно предаване по една руска тв. Интересното е, че там канят украинец, поляк, американец и т.н. интересно е.Та Яков Кедми каза, че Порошенко не е виновен, виновни са тия, които го поддържат, а те с в Берлин, Лондон и Вашингтон. И си каза мнението, че Русия не е трябвало да признава Порошенко като президент.А Жириновкси бе по-краен и искаше директна война, защото според него тя е неизбежна, но ако е по-скоро, жертвите ще са по-малко?!Та кой иска война близо до нас?
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, да кажем някакси през Босфор самолетоносач ще влезе. Но тия на самолетоносача ясно ли им е че при война това корито няма как да излезе. На тоя самолетоносач трябва да работят някакви доброволно отписали се.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ви заври малкото ви мозък на вас ))) тръгнали на разходка с лодка и буксир памперси, да лъжат украинците, че видиш ли плътно ги подпират изотзадзе, а потрошенко ще вземе нов заем да плати горивото :D С две думи, само в медиите ВИ ще ври и муриканските гащаци ;)
26
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само човек с авторитета на Борисов може да гарантира мира в региона с умението си да води преговори и уникалната му способност да убеждава.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не бива да се допуска! САЩ, имитирайки миротворство, си пласират оръжията и си задвижват икономиката! Само пълна изолация на набедените "миротворци", ще умиротвори СВЕТА!
24
0
 
19
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Напълно безсмислено е да се вкарва сериозна американска техника в Черно море,а и американската тактика не е такава.Самолетоносачите им винаги се разполагат на 800-1000км от рисковата зона с изключение на случаите,когато се атакуват държави с незначителна военна мощ.В Ч.море такива разстояния няма и ще се вкара техника колкото за респект и/или провокации.За Азовско море въобще да не говорим.Всъщност идеята е други да свършат мръсната и опасна работа.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мечтата на Бойко и Паси се сбъдна - Черно море ще заври от военни кораби, а пък българският черноморски туризъм ще отври от туристи. Честито и за много години !
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България пак волю-неволю пак се оказа въвлечена във военен съюз в свой ущърб. Колективната "сигурност" с участието в тристранния пакт и преди това, и по-по- преди това, не ни научи как трябва да се държим, какво поведение да имаме като част от Европа.Така е, защото нямаме самочувствие, нямаме достойнство; все се услушваме какво ще кажат началниците.Когато бяхме част от Варшавския доковор минахме тънко; не изпращахме войници тук и там да ги избиват, а по бреговете на Черно море процъфтяваха курортите ни. Днес се оказваме на устата на топа.Сега си е. м..
21
21
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Един американски самолетоносач си е направо една военно-морска подвижна база!С ударни изтребители, с ракети от всякакъв обсег, с ядрени балистични ракети!Какво толкова е лошо , и каква техническа несъвместимост има!Един американкси самолетоносач по ударна мощ , де факто се равнява на целия руски военен черновморски флот!!!Сега ли ви защо треперят руските шовинисти???Агент Норман Касиди!ЦРУ!!!
20
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Бойко Борисов на чия страна ще се включи във войната ?Боко ще се прави на неутрален и тайно ще подпомага враг номер 1 на България - Русия
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо така за двата свалени краварски самолета над японското въздушно пространство няма ли да напишете ?
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов на чия страна ще се включи във войната ?
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде родните *** и третополови герберази да тичат с цветя на Бургас да помахат на самолетоносача.
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак дъвчат дъвкани дъвки, краварите и една дървена лодка да пратят евроатлантиците пак ще се впечатлят, че и толкова нямат. Пишете за двата свалени американски самолета що криете.
15
5
 
18
 
! Отговори
Мосю Густав преди 5 години
Американците доказаха, че от корабите им стават чудесни изкуствени рифове...
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Егати глупавата статия. Първо американски самолетоносач не може да ВЛЕЗЕ в Черно море по много причини повечето технически отделно самолетоносачите не са направени да бъдат използвани в толкова малки акватории.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европата нагнетява напрежение. Крайбрежните страни макар и да си имат търкания, са и съседи и се спазва някакво благоприличие. Самолетоносачна групировка може само да е причина не за мир, а именно за война. На нас българите война не ни трябва. Абе те Русия и Турция нямат самолетоносачи, та сега САЩ ще се перчат точно където не трябва със самолетоносач. Я да стоят далече от Черното море. Все едно ние да пратим нашия самолетоносач в Карибско море. От къде на къде!