Тръмп си повярва, че войната в Сирия е спечелена

Американският президент официално изтегли US войските
20 дек 2018 08:00, Нели Христова
74
Тръмп си повярва, че войната в Сирия е спечелена
Снимка: Reuters

Във видеообръщение, което Белият дом разпространи, президентът Доналд Тръмп официално обявява изтеглянето на войските на САЩ от Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Решението му бе неочаквано, а Тръмп бе категоричен: "Ние спечелихме срещу ИДИЛ. Време е нашите военни да се върнат у дома"

Още вчера, американски представители съобщиха за вероятността, Тръмп да изтегли всичките 2000 американски войници, намиращи се в Сирия.  Решението му не се прие добре от републиканските законодатели, които се възмутиха на действията на президента, а у някой се появи и чувство на притеснение.

Още по темата

Служители казаха, че ръководители на министерството на отбраната и военни командири до последния момент са се опитвали да разубедят президента да взима това решение. Изненадващото обявяване на победа над ИДИЛ е в противоречие и с оценките на собствените му експерти за положението в Сирия, отбелязва АП.

В  обръщението си Тръмп заложи на емоционалния елемент и посочи колко тежко е да пишеш писма и се обаждаш на близките на загиналите в битка. "Сега те всички се връщат, незабавно се връщат", заявява той.

Решението на Доналд Тръмп се базира на убеждението, че американските войници в Сирия нямат други задачи освен да се бият с "Ислямска държава", която сега държи около 1 процент от територията, която владееше, когато бе най-силна.

Видни американски сенатори реагираха с недоволство на новината. Сенатор Марко Рубио от Флорида каза, че изтеглянето ще е "голяма грешка" и че кюрдските бойци ще престанат да се бият срещу "Ислямска държава", когато им се наложи да се изправят срещу турски войски, преминали границата със Сирия. Това е лоша идея, на практика тя помага на ИДИЛ, заяви Рубио и предупреди, че изтеглянето на САЩ може да предизвика по-широк конфликт в региона.

Само преди няколко дни специалният пратеник на САЩ в антиджихадистката коалиция, Брет Макгърк, каза, че американските войски ще останат в Сирия, дори след като ИДИЛ бъде изгонен от бастионите си. А преди две седмици генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник щабовете, каза, че САЩ все още има да свършат много работа, за да обучат местните сирийски сили как да не допуснат възраждане на "Ислямска държава" и да стабилизират страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Те всички ceдерасти вярват или по точно се правят че вярват
50
0
 
1
 
! Отговори
Vive la France преди 5 години
Тръмп е надут пyяк и няма да свърши добре.
49
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Очевидно Целите на Тръмп са били да ликвидира последствията от авантюрата на Хилари. Според неговите цели войната е спечелена. Какво мисли Хилъри е без значение. Тя и без това никога няма да се върне.
48
0
 
6
 
! Отговори
?!? преди 5 години
Спечелите срещу ИДИЛ колкото намерихте химически оръжия в Ирак.
47
1
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
| -ВО :" ТУРСКИЯ БАШИБУЗУК" ЩЕ АТАКУВА КЮРДИТЕ !!! ||-РО: " ТБ" НЕ МОЖЕ ДОКАТО АМЕРИКАНЦИТЕ СА В ЗОНАТА!!! |||-ТО : ТУРЦИЯ "ТРЯБВА" ДА КУПУВА ОРЪЖИЕ ОТ САЩ , А НЕ ОТ РУСИЯ!!! |V-ТО: САЩ-" ЗА.ЕБ..ВАМЕ КЮРДИТЕ -ВЕЧЕ НЕ СА НИ НУЖНИ"!!!V-ТО: РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА ЗАЩИТИ КЮРДИТЕ ЗАРАДИ "ТУРСКИ ПОТОК" !!! V|-ТО : МЯСТОТО Е СВОБОДНО ЗА ИРАН И КИТАЙ ---ПРОСТО ДАЙТЕ НА КЮРДИТЕ ТЕЖКО РАКЕТНО ВЪОРЪЖЕНИЕ !!!ТУРСКИТЕ САМОЛЕТИ СА ОТ ИНДЖИРЛИК -КЮРДСКИ РЕГИОН !!!
46
1
 
14
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
БРАВО, дано това се случи по скоро а те сирийците сами ще се оправят.
45
2
 
12
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Какво всъщност става?Войната за завладяване на Сирия се провали до голяма степен още при Обама-Асад и Русия държат над 50% от страната,вкл. важното средиземноморско крайбрежие.От друга страна САЩ държат най-богатите находища на нефт там и очевидно няма да ги отстъпят.И какво остава-да предадат кюрдите по границата с Турция на Ердоган.Така ще подобрят отношенията с Турция на ниска цена,а и ще прецакат Русия.Добра сделка,напълно в стила на Тръмп.А ИД-като им спрат парите от С.Арабия и ще се спихна
44
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 46Ти си с отклонения !Има едина приказка : Куче което лае не хапе !Е ти си пример !Ако искаш да колиш руснаци отивай в Укроленд !Там ще ти направят италианска вратовръзка !Нали знаеш как става, все пак си коляч или резач !Най вероятно си шма Т ка !
43
2
 
7
 
! Отговори
Бич Божи преди 5 години
Чист ПР ход преди Коледа. Иска да бъде запомнен и преизбран като този, който върна американските синове обратно. Не, че имат работа в Сирия, но това е друга тема
42
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои забравят кога се намеси Русия и какво направи там !Когато ги помоли Асад руснаците, краварите бяха там от две години с тяхната коалиция, която убиваше Сирийската армия и помагаше на терористите да сменят режима !!!!!! Америка загуби войната в Сирия !Сега бегом че пак ще има пленени кравари !В Българските (независими) медии няма как да се прочете !
41
1
 
15
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Я питай сирийските партизани кой се изпариха и помен не остана от тях в сирийската пустиня .18 хиляди парчета от САЩ Англия Франция и Германия скоропостижно си заминаха в оловни ковчези по направление към мрака .
40
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разрушенията в Сирия бяха факт много преди САЩ да се намесят и са причинени от тежки оръжия и авиация. А такива имаше само правителствената стмия на Асад, въоръжавана от Питин.
39
26
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
В САЩ като се каже армията, се има предвид сухопътната армия. Командоси, Блекуотър и Еър Форс са други бири. Така че без надзор територията няма да оставят. Пък и ако ИД се въздигне и почне да коли руснаците, аз съм ЗА.
38
3
 
12
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Ооо те САЩ така помага че след всичко е в разруха .Знаем ги ние тези мантри за помощ от миризливите кравари.
37
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и така е започнал, най-добре да продължи с изтеглянето отвсякъде,за един по-добър свят.
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво са правили без покана и разрешение САЩ в Сирия?!САЩ не са ходили в Сирия.САЩ ходиха в ИД. С разрешение на ООН.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2-3-*** мога да ошамаря с лявата ръка и с вързани очи.Така както си седиш зад клавиатурата ли? Хахаха
34
4
 
25
 
! Отговори
Osman до Странджата преди 5 години
Странджа, не мислиш ли, че не е време за див американизъм? Каква жертва и кой е омаломощен - Русия ли, Турция ли? Цялата сирийска драма показа едно - Светът не е еднополюсен вече. САЩ (и Турция) искаха отдавна Асад да е история, но Русия не беше ок и го опази. Отделно Щатите не постигнаха нищо. С ИДИЛ се биха кюрдите и Путин. САЩ се опитаха да подпомогнат кюрдска автономия, която да им е сателит, но се провалиха. А това, че руската и турската армия са омаломощени е смешно. Това са тренировки.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано конфликта да се разрастне и да премине в трета световна война. И без това зелените хартийки са подсигурени не с злато, а с арабски петро долари, и могат лесно да бъдат премахнати, ако се премине на друга разплащателна система.
32
0
 
12
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Тръмп, когато се бореше за Президент попита: " А ние защо поддържаме тези......." За пореден път излиза, че държи на думата си!