Пелоси не изключи процедура по импийчмънт срещу Тръмп

Тя за втори път е председател на долната камара на Конгреса
Обновена: 4 яну 2019 08:37 | 4 яну 2019 08:37, Елка Василева
24
Пелоси не изключи процедура по импийчмънт срещу Тръмп
Нанси Пелоси. Снимка: Reuters

Новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси не изключи възможността за задействане на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

В същото време демократката Пелоси уточни, че това зависи от резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за евентуален таен сговор между кампанията на Тръмп и Русия по време на президентските избори в Съединените щати през 2016 г. Въпросът дали да бъде задействана процедурата по импийчмънт не бива да зависи от политически причини, подчерта тя в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

На междинните избори в САЩ през ноември демократите установиха контрол над Камарата на представителите. Именно долната камара на Конгреса може да задейства процедура по отстраняване на президента. Републиканците на Тръмп обаче запазиха мнозинството си в Сената, което на практика обрича всеки опит за импийчмънт на неуспех.

По-рано Пелоси предупреди, че евентуалното задействане на процедурата би всяло разделение.

Още по темата

Демократите избягваха да споменават думата "импийчмънт" по време на кампанията за междинните избори поради опасения, че това може да има обратен политически ефект, отбелязва АП.

Самият Тръмп отрича да е извършил нещо нередно.

Вчера, първия ден от работата на новия Конгрес, двама демократи от Камарата на представителите внесоха проекти за задействане на процедура за отстраняване на президента.

Този ход на Брад Шърман от Калифорния и Ал Грийн от Тексас е чисто символичен, поне засега, отбелязва АП. Той обаче е знак за Нанси Пелоси, че някои представители на Демократическата партия може да подкрепят задействане на процедура за импийчмънт срещу президента.

Също вчера демократите в правната комисия към Камарата на представителите внесоха законопроект за защита на Робърт Мълър от уволнение.

Президентът на САЩ многократно е критикувал разследването, водено от специалния прокурор срещу него.

По-рано вчера демократката Нанси Пелоси беше избрана за председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Пелоси става за втори път председател на долната камара на Конгреса, третия по важност пост в САЩ. През 2007 г. тя стана първата жена в Америка, заемала някога този пост, и остана на него до 2011 г., когато Републиканската партия получи мнозинство, припомня БТА.

В първата си реч след гласуването Пелоси изложи плановете си за работата на долната камара, в която представителите на Демократическата партия вече имат мнозинство. Американският народ "поиска нова зора", заяви тя и каза, че Камарата на представителите трябва да се бори за средната класа и да защитава програмите за здравно и социално осигуряване.

Конгресът трябва да се бори и срещу климатичните промени, добави Пелоси, определяйки ги като "екзистенциалната заплаха на нашето време".

Президентът Доналд Тръмп поздрави  Нанси Пелоси за избирането й за председател на Камарата на представителите. "Надявам се, че ние ще можем да работим заедно и ще свършим доста неща, като инфраструктури и много други неща. И аз знам, че те наистина го искат", каза Тръмп, визирайки демократите. Той определи избирането на Пелоси за председател на Камарата на представителите като "страхотно, страхотно постижение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TI LI CHE GYTNESCH TRYMP MA TI DETO VSEKI MOMENT MOE DA SE GYTNESCH AAXAAXAAX
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TVA LI E NAI- DOBROTO I UMNOTO I KREATIVNOTO V USA S MODERNO MISLENE.QQSNO USA SI OTIVA NEIZBEJNO E
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Става става,яка кака за тезгяха
14
4
 
4
 
! Отговори
Смехурко преди 5 години
78 години! Идеалната възраст.На толкова беше Рейгън, когато гътна Съветската империя.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има интересна история тая бабичка как е влязла в политика, основно с духане на определени хора. Тръмп е 100 класи над тоя ***
12
3
 
6
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Добре, де само да попитам, не е ли време тази бабица да помисли за последния път, който ще поеме скоро ? Не трябва ли да прекара времето в съзерцание, разкаяние и размисли ? Щяла да пише история ...Най много да направят някоя ядрена война и както се казва след мен и потоп. Уж имала внуци, ама като си егоист няма други
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3Американците ,никога няма да дадат на младоци и не опитни хора в живота ,да управляват съдбините им!Това ,да не ти е България ,където назначават верни калинки и младежи на важни постове!Затова и сме на това дередже!
10
1
 
3
 
! Отговори
Не се коси Пелоси преди 5 години
Абе,знам,че няма да стане,ама да опитам!Нали,ни трябват нови избиратели за нас,а Тръмп иска да ги спира!
9
18
 
10
 
! Отговори
Ляв преди 5 години
Тръмп е изключително опасна и деструктивна личност. Американското общество не е било толкова разединено от гражданската война насам. Света се тресе. Крайно време е недоразумението да бъде изхвърлено преди да е нанесло още щети! Иска да строи стена в 21 век!? Само преди 30 години събаряхме стените! Гнус! Срам! Огромен срам за Америка! Време е нашата демократична и социална Европа да поведе света към по-добри и по-човешки времена!
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Явно си падаш по красивите кухи ***. Но това е Конгресът, а не пошло шоу.
7
1
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Тръмп е значително по-млад - на 72 !
6
0
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
"страхотно, страхотно постижение"---------------------------------Отново този беден речник издаващ един не много умен човек.
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на 78 години...на тая ще и трябват памперси за да дочака 4 годишен мандат.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2На кукувицата лято или когато цъфнат налъмите в банята .
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия кравари по грозотия ли избират жените,дето са в управата им като тая дърта чумъ.
2
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за нашия (***) кога?!
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно днес сте решили да ни инквизирате цял ден с овцата Фелоси.