САЩ готови с отстъпки за F-16, съобразяват се с бюджета ни

Кабинетът решава за новия изтребител, после идва ред на НС
126
САЩ готови с отстъпки за F-16, съобразяват се с бюджета ни
Снимка: Reuters, архив

САЩ са готови да се съобразят с бюджетните възможности на България по отношение на евентуалната сделка за придобиване на изтребители F-16 за родните ВВС, стана ясно от специално изявление на Белия дом, цитирано на сайта на американското посолство у нас.

Още по темата

Администрацията на президента Доналд Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител. САЩ остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

"Ние сме убедени, че F-16 Блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако F-16 Блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските ВВС ефикасно и надеждно десетилетия наред и ще им предостави възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО. Придобиването на F-16 Блок 70 ще продължи да засилва дългосрочната подкрепа и сътрудничество с ВВС на САЩ и другите натовски военновъздушни сили", посочва се в изявлението.

В него се припомня също така, че в предлагания самолет са вложени най-модерните технологии и се добавя, че САЩ очакват да продължат разговорите с правителството ни по придвижването на съответното решение.

Очаква се на днешното си заседание кабинетът да разгледа доклада на комисията, която оценяваше офертите за новите самолети и отличи тази на САЩ за нови F-16 като фаворит пред предложенията на Швеция и Италия за Gripen и Eurofighter.

Ако докладът бъде одобрен от МС, топката ще бъде прехвърлена към парламента, който трябва да разреши стартирането на преговори за закупуването на новите самолети. За проекта ще бъдат заделени 1,8 млрд. лв., с които ВВС да се сдобият с една ескадрила изтребители. От компанията производител на най-масовия изтребител F-16 Lockheed Martin пък вече обявиха, че предлагат на страната ни най-новото поколение на машината Блок 70 с пълен комплект от обслужване и въоръжение, както и готовността за оптимизиране на разходите по евентуалната сделка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
11
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ВСИЧКИ тук разбирачи за самолети и самолетни сделки черпят информация от медиите. Към това прибавят и политическите си пристрастия и в крайна сметка се получава безсмислен коментар.
10
1
 
15
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
Lockheed Martin has received a $1.12 billion contract to produce new F-16 fighter jets for the Royal Bahraini Air Force...Lockheed will produce 16 aircraft at its new production line in GreenvilleЦената на американците е на по-висока цена от тази, която е гласувал парламентът 1,8 млрд. лв. с ДДС за 8 самолета(интересно - не е казано КОЛКО ПО-ВИСОКА е?)
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От външно да обяснат на хората защо САЩ решават какво Можем да си купим и какво не можем. 3а самолетите може да решава само БГ народа дето е отделял от залъка си за да се купят тия непотребни играчки. Искаме референдум !
8
8
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
До 12Протестът вече тече закъснял си много. Затваряй днешния мейл с опорките и бегай у лудницата в Курило там всички като тебе вече протестират...Не ме интересува кой самолет ще вземат не разбирам. Не разбирам и що са ни самолети ама тва е друго...Та важното е крайните условия да да най-добрите. Ако F16 със крайното оборудване са по-евтино от другите що пък не.А за атомните бомби също е забавно... ще тури някой невещо. Що па мислите, че сме център на света....
7
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добро утро русофилчета ... Как е...хехехе
6
9
 
26
 
! Отговори
Манолски преди 5 години
Аз пък смятам, че стратегически не е окей да се дупим постоянно пред САЩ, заради едното потупване по рамото. Шведския Грипен не е по-лош вариант, предвид и колко смешна е армията като цяло. Тук май се демонстрира лоялност и корупционни практики пред империята на злото
5
10
 
22
 
! Отговори
Не преди 5 години
Не на САЩ, Не на Войната, Не на краварските бази в БГ, Не на самолети носещи ядрени бойни глави.Не, ние българите да ставаме пушечно месо на САЩ.Не на тази *** и кървава сделка.Кога е протестът?
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за Цецу Лобиста какво ще има? Ново апартаментче? Две?. За Боко е ясно- суджуци от еленско месо
3
8
 
26
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Втасали ли сме,че и пари за самолети да се трошат.Кой ще ни напада бе смешници?Кого заблуждавате?Комисионните и далавери са в основата.
2
7
 
26
 
! Отговори
Циници преди 5 години
САЩ, не отговарят на 4 от 7-тте условия:-F16 - не са произведени, ще бъдат готови ЕВЕНТУАЛНО 2023-САЩ отказват разсрочено разплащане, накуп плащаме 2 милиарда-Разходи за БГ за изграждане на писти - нямаме писти за Ф16-3-пъти по-скъпо гориво.-още 2 милр допълнително разходиТози модел на Ф 16 е с ДВОЙНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ могат да бъдат обурудвани с ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ на САЩ.ЧЕстито лицемери и предатели на БГ, освен 4 бази на САЩ и биолаборатории, ще иматеФ16 носещи ядрени бойни глави.
1
17
 
8
 
! Отговори
До първия коментар преди 5 години
Айде сега тролчетата на база тоя коментар трябва да почнат да пишат... Първо отдавна се знаят модификациите на всички самолети, които се предлагат....,питай google Втори тази модификация е представена по спомени около 2006 година ама 70% поне от следващите коментатори няма и да знаят.И сега е време да се опиша чудото на руското самолетостроене и да се вметне колко хубава беше Жигулата на дедо Ви - но затова да пише някой дето му се плаща за това :)