Спасяването на НАТО: Сюрреалистично е САЩ да се оттегли!

Тръмп настоява за увеличаване на военните разходи
28 яну 2019 20:35,
80
Спасяването на НАТО: Сюрреалистично е САЩ да се оттегли!
Йенс Столтенберг и Дооналд Тръмп в Белия дом. Снимка: Reuters, архив

Една от водещите международни теми в американския и британския печат е бъдещето на НАТО и реакцията на страните членки на настояванията на президента на САЩ Доналд Тръмп за увеличаване на военните разходи.

"Ню Йорк таймс" в статия, озаглавена "Спасяването на НАТО", изтъква, че идеята, че САЩ може да се оттеглят от пакта е сюрреалистична, защото тази организация вече седем десетилетия е основата на трансатлантическата стабилност и благоденствие. Изданието отбелязва, че НАТО продължава да държи хищническа Русия на разстояние и намалява опасността американски войници да се сражават отново на европейска земя. За да не позволят на президента Тръмп да се откаже от алианса, група сенатори републиканци и демократи внесоха законопроект, който задължава държавния глава да получи одобрение от две трети от Сената, за да "преустанови, сложи край или оттегли американското членство в НАТО", припомня всекидневникът. Ако президентът не се съобрази с това, законопроектът предвижда да му бъде забранено да използва федерални средства за напускане на НАТО, изтъква "Ню Йорк таймс".

Анализ по темата във в. "Вашингтон пост" е под заглавие "Смятате, че харчим прекалено много за отбрана? Помислете отново". Анализаторът посочва, че наистина американските военни разходи са равни на тези на 8-те държави, които се нареждат след САЩ, взети заедно, но аритметичните сравнения на разходите за военни цели са подвеждащи.

Още по темата

От една страна, публичната информация за реалните разходи на отделните държави не е задължително да е съвсем точна, а от друга, след Втората световна война САЩ поеха стратегическа отговорност да гарантират стабилността в Европа, Азия и Близкия изток. Нещо, което нито Русия, нито Китай са си поставили за задача.

За 2016 г. САЩ са отделили за военни разходи 606 милиарда долара. Нареждащите се след тях 8 държави - също 606 милиарда, начело с Китай - 226 милиарда, Русия - 70 милиарда и Саудитска Арабия 61 милиарда. Следват Франция и Индия с по 56 милиарда, Великобритания - 54 милиарда, Япония - 42 милиарда и Германия - 41 милиарда долара. Това са данните, ако се приеме, че едни и същи неща струват еднакво в различните държави. Но това не е вярно.

Ако се вземе под внимание т. нар. паритет на покупателната способност, числата се променят и разходите на осемте държави след САЩ се удвояват - от 606 милиарда те стават 1,1 трилиона долара. Така разходите на Китай вече са 376 милиарда долара, а на Русия - 176 милиарда. Авторът заключава, че идеята, че САЩ харчат 7-8 пъти повече от потенциалните си врагове за отбрана, е абсурдна. Внушението, че Америка има такова военно надмощие, че вече може да си позволи съкращения на разходите, е погрешно и опасно. "Вашингтон пост" предупреждава, че нарастването на разходите вече се е свило драматично и според експерти САЩ изостават в сферата на ключови нови технологии, включително кибероръжията и изкуствения интелект.

"Политико" отбелязва казаното вчера от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред телевизия "Фокс нюз", че не очаква САЩ да напуснат алианса, в създаването на който са участвали. Столтенберг похвали президента Тръмп, че притиска останалите държави членки да увеличат военните си разходи.

Генералният секретар каза, че Тръмп е отдаден на НАТО, но е необходимо справедливо споделяне на тежестта. Малко след телевизионното участие на Столтенберг, президентът на САЩ написа в Twitter, че генералният секретар на НАТО е признал, че благодарение на Тръмп НАТО "е успяла да набере много повече средства от всякога от своите членове след много години на спад".

"Това се нарича споделяне на товара. Също и повече единство. На демократите и фалшивите новини им харесва да представят обратното", написа Тръмп.

Британският в. "Телеграф" подчертава, че държавите от НАТО ще увеличат разходите си за отбрана със 100 милиарда долара именно в отговор на настояванията на Доналд Тръмп европейските съюзници да поемат по-голяма част от финансовата тежест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 5 години
До Ха-хаMaтематиката си е добре, но ти си ХАХО
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНАми например един началник в нато,дори не е генерал,вземаше около 16 000 Евро на месец заплата преди около 4 години,сега не знам колко взема.Мислите ли,че някой ще пусне просто така кокала?Науката е много напреднала,големи войски не са необходими,както е било някога,но тези които произвеждат оръжия няма да го кажат,защото нямат полза от това,те имат полза някой да консумира и плаща,за да трупат печалби от нищото.
41
5
 
6
 
! Отговори
Православен славянин преди 5 години
До Ха-хаТака е. Заставам твърдо, непоколебимо и неотлемо зад вас другарю!Подкрепям ви със всяка част от тялото си!!!Тези заблуди на илюминатите-сороcоиди разпространявани от рептилите трябва да се разобличават.Да застанем плътно един до друг и да се борим със зловредната пропаганда!Слава на Русия!
40
4
 
13
 
! Отговори
НАТО=терористи преди 5 години
НАТО гнусна терористична организация убила хиялди европейци . Когато и да се унищожи все ще късно. Между ИД Ал кайда и НАТО-вски терорист разлика няма
39
3
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Много интересен анализ на военните разходи на САЩ ,Китай и Русия!Значи излиза,че според "паритета на покупателната способност" военните разходи на Китай и Русия следва да се умножат по 2(приблизително).Обаче по тая логика и БВП на Китай(който е 60% от американския) би трябвало да се умножи по същия коефицент,т.е. излиза че Китай е вече далеч пред САЩ.Все си мислех,че математиката е точна наука,ама явно не е така в някои сфери.Обаче тея каламбури са дело на Вашингтон пост-соросова медия,така че
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 725млрд. $В днешно време техниката и науката е толкова напреднала,че не е необходимо да имаш голяма армия и самолети не могат да те спасят.Науката е много напред,мнооого напред.
37
3
 
12
 
! Отговори
725млрд. $ преди 5 години
До Фалшиви новини ?НАТО съществува заради либералния проект за нов световен ред, ЕС в този си вид също. Проектът е описан от Бжежински, новият ред ще се налага по американски образ чрез разширяване на НАТО и ЕС на изток до Китай. НАТО също така трябваше да наложи либералната демокрация в Близкия изток и Африка, в страните в които тя не може да се появи по друг начин.Този ред се провали и днес НАТО и ЕС са ненужни.
36
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ТОЧНО ФАЩ ВНАСЯТ НАЙ-МНОГО В НАТО НО И КРАДАТ ПАРИТЕ НА НАТО НАЙ-МНОГО!! :DЩОТО ПАРИТЕ НА НАТО НЕ СА ОТИШЛИ ПРИ НАС ИЛИ ДРУГИТЕ ОТ ЕС СТРАНИ! ВСЕ НЯКОЙ КРАДЕ ПАРИТЕ НА НАТО !ВСЯКА ГОДИНА В НАТО СЕ ВЛИВА ОГРОМНА СУМА! НЕ ВЯРВАМ ДА ОТИВА ЗА ЗАПЛАТИ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА ОТ АКО ЩЕ И 100 ДУШИ!
35
1
 
7
 
! Отговори
725млрд. $ преди 5 години
До Фалшиви новини ?Напротив, никак не е ясно. Тръмп, ако доживее втори мандат, то с НАТО е свършено. Той досега да ги е натирил, ако срещу него не се водеше истинска война от Сената, Уолстрийт и пресата. Справи ли се с тях и изберат ли го отново, това е смъртната присъда на НАТО и ЕС. Те не са нужни на САЩ. НАТО е книжен тигър без Турция и САЩ, а американците имат свои бази където им е нужно, НАТО просто не им трябва.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО убива европейци,ако нещо не им хареса някой или нещо,факт!
33
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЗНАМ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПЛАЩА ЧЛЕНСКИ ВНОС В НАТО!!!ЗАЩО НАТО НЕ КУПИ САМОЛЕТИТЕ НИ И ДОКАТО СМЕ В НАТО ДА ГИ ПОЛЗВАМЕ!! ЗАЩО НИЕ ДА ГИ КУПУВАМЕ!!!НА КОГО ТОЧНО ПЛАЩАМЕ ТАКСА СИГУРНОСТ В НАТО!КОЙ ПРИБИРА ПАРИТЕ В НАТО ЩОТО И ГЕРМАНИЯ ПЛАЩА ЧЛЕНСКИ ВНОС В НАТО! ВСЕ НЯКЪДЕ ТРЯБВА ДА ОТИВАТ ТЕЗИ ПАРИ КОЙ КРАДЕ ПАРИТЕ В НАТО ТОВА Е ВЪПРОСА!
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 600 милиарда долара може да се открият лекарства за всички сериозни болести, да се подслонят бездомните и нахранят бедните...Без гладни и бедни и престъпността ще намалее драстично.
31
1
 
12
 
! Отговори
Фалшиви новини ? преди 5 години
На всички им е ясно, че САЩ няма да се оттеглят от тяхната организация НАТО !
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер , тъкмо Нато да ходи да търси на майка си половият орган !
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеНСамо сградата на НАТО в Брюксел струва 1 млрд евро. А вътре на площ от 70 хил. кв.м. са накацали хиляди звездни генерали и бюрократи с 5-6 цифрени заплати. Тези смели офицери ще бранят тлъстите си заплати със зъби и нокти.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против Европа да си има една самостоятелна,независима армия,но някои хора от нато работят против европейците,дори убиват европейци,факт!Ако не вярвате вижте Википедията!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ плащат на Германия 1.5 милиарда годишен наем за военновъздушната база Раммщайн, а ние им даваме да разполагат бази безплатно, а САЩ дори принудиха васалното правителство в София да купи 8 стари самолета технология от виетнамската война за 2 милиарда. Не стига това, ами САЩ чрез подставената си канадск фирма Дънти Прешъс изнасят всяка година от България злато за 1 милиард като плащат няккви смешни 1-2% за концесията на България.
26
1
 
6
 
! Отговори
Странджооо... преди 5 години
Ти си най - ум.релата баирчина в Територията - лека ти пръст...
25
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много смърдят руските *** олизачи
24
1
 
12
 
! Отговори
?! преди 5 години
Защо да даваме пари на лакомите фирми за производство на оръжие,пари на вятъра,като може с тези пари да се подкрепят социални дейсности и образователно програми в Европа??????????????????????????????????????????????????????????Само да им пълним джоба на никому ненужните оръжейни фирми,от какъв зор?Конфликти и заплаха няма,конфликтите ги създават тези,които искат да си пробутат оръжията.И да няма конфликт,ще създадат такъв,а че умират хора,не е много важно!