САЩ повдигнаха обвинения срещу Huawei

Китайската компания ги отхвърли и ги разкритикува
29 яну 2019 09:23, Елка Василева
27
САЩ повдигнаха обвинения срещу Huawei
Снимка: архив, Reuters

Американското министерство на правосъдието оповести два обвинителни акта срещу китайската компания Huawei Technologies, няколко от подразделенията й и нейния финансов директор Мън Ванчжоу по две отделни дела. Huawei  е обвинена в редица престъпления - от банкови и финансови измами до възпрепятстване на правосъдието и заговор за кражба на търговски тайни от компанията T-Mobile US Inc., съобщи Ройтерс.

Обвиненията засилват натиска върху Huawei, най-големия производител на телекомуникационна техника в света, от правителството на САЩ, което се опитва да попречи на американските компании да купуват рутери и суичове от Huawei  и притиска съюзниците си да направят същото.

От своя страна Huawei отхвърли днес обвиненията, които й бяха повдигнати в Съединените щати, предаде Франс прес.

Технологичният гигант отрече да е извършил каквато и да било кражба на технологии или да е нарушил по някакъв начин санкциите срещу Иран.

Още по темата

"Huawei е разочарована да научи обвиненията", които й бяха повдигнати, каза компанията в изявление, получено от Франс прес. Китайският технологичен гигант отрече да е извършил нещо нередно, увери, че не е знаел за "осъдителните действия" на финансовата си директорка Мън Ванчжоу, и изрази убеденост, че "американските съдилища ще стигнат до същото заключение".

По-рано днес китайското министерство на външните работи разкритикува обвиненията, повдигнати в САЩ на Huawei.

То призова Съединените щати да прекратят "необоснованото отстраняване" на китайски компании, включително на "Huawei", и да отменят заповедта за арест на Мън. "Зад всичко това стоят политически сметки, политически манипулации", каза говорителят на министерството Гън Шуан, цитиран от Франс прес.

Той даде да се разбере, че Китай ще защитава решително законните интереси на своите компании.

Китайските власти искат от САЩ незабавно да се откажат от плановете си да отправят искане за екстрадиция на Мън Ванчжоу от Канада до 30 януари, се казва в съобщението на китайското външно министерство, цитирано от ТАСС.
Обвиненията срещу Хуавей в САЩ са "несправедливи и неморални", заяви Вън Ку, високопоставен представител на китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция по-рано изпълняващият длъжността министър на правосъдието на САЩ Матю Уитакър изрази благодарност към канадските власти, които задържаха финансовия директор на Huawei през декември във Ванкувър, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Уитакър съобщи, че в момента САЩ действат за екстрадицията на Мън Ванчжоу.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: САЩHuawei
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 5 години
Америка ли е демократична страна ??хахахахахаайде стига се напъва да целуваш *** на запада. .прозрачен си:))))
23
1
 
9
 
! Отговори
Ууу преди 5 години
Много знаете, крали били китайците. Нищо не са крали, то си пише на кутията "маде ин чина". И какво толкова има да крадат-едно стъкло има, кутия и вътре една платка с части. Тоз уред -телефон може и в Афганистан да се сглоби, но китаеца ги прави бързо и евтино. Даже и аз мога да сглобя телефон
22
13
 
4
 
! Отговори
Добре преди 5 години
То бива крадене - Китайците се скъсаха. Време беше малко да им се кажат нещата директно. Троловете тук са ми ясно. Анти американски. Ясно. Само, че скъпи хора завсички американски фирми знаем много повече от колкото за китайските такива. А и някаква журналистика е останала в Америка - за разлика от Китай където забраниха Мечо Пух защото това бил прякора на Си Дзинпин. Все пак вярвам повече на фирми от демократични държави от колкото на авторитарни където няма никакъв надзор!
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото каже САЩ товае русия може само да слушка и ближе обуща
20
4
 
10
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Пакетите на Хуйазвей са много скъпи и отиват за обучение само на китайски изкуствен интелект, а това дразни САЩ и Те ще използват всички средства за да убият непокорните, защото са си парче-терористи. Дааа, сега чакаме от Козяк да изквичат нещо за демокрация и законност... ПРОДАЖНА ПАСМИНЪ
19
2
 
19
 
! Отговори
Демокрацията е: преди 5 години
Всички слушат каквото каже чичо Сам.Ей ви демокрация!
18
1
 
32
 
! Отговори
Мененгит преди 5 години
САщ,искът достъп който китайците отказват,Huawei е най- големия производител на такава техника и сега се чудят как да ги притиснат.влаедееш ли информацията владееш света.Дано не се огънат
17
1
 
36
 
! Отговори
А ха преди 5 години
Аз се чудех на какво базират Apple прогнозите за продават повече телефони, след като техните джаджи са с много по малко рам, памет, по-малка батерия и по лоша камера от оригиналния китайски телефон. Ето как..
16
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сорос в исказването си в Давос е обвинил китайците в монополизиране на 5G технологията, а в следващите 6 - 7 години тя ще е преобладаваща. Те това е причината. Сорос се води американски бизнесмен. Хуавей са една от двете китайски фирми, които са първенци в сектора. И май са по - влиятелната.
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пролема им е в 5 - жито. Понеже китайчетата са водещи в сектора и САЩ ще изтърват няколко стотин милярда и сега се опитват да изнудят азиатците да им плащат. Китай трябва да си разработи собствени процесори и САЩ ще забравят за ИТ индустрията в рамките на 20 години. Вероятно ще имат нещо сериозно до 10 - 15 години. С толкова пари няма начин да не направят нещо свое.
14
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Китайските технологични пирати от Хуавей могат да пробият само на пост-комунистическите пазари като тези в източна Европа. Фирма , която няма как да фалира защото зад инвестициите и стои китайската банка за развитие респективно цялата китайска държава, завладява пазари по не особено честен начин. Печелят си проектите с нереално ниски цени и рушвети. Капитализъм по китайски. Дано ги сложат на място най-накрая."Ми то американското правителство налива направо в банките, не се занимава само с тел
13
4
 
33
 
! Отговори
хм преди 5 години
Приходите от Ябълките да не би да намаляха, та САЩ прибегнаха до подли номерца, само за да им прекършат растежа?
12
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайските технологични пирати от Хуавей могат да пробият само на пост-комунистическите пазари като тези в източна Европа. Фирма , която няма как да фалира защото зад инвестициите и стои китайската банка за развитие респективно цялата китайска държава, завладява пазари по не особено честен начин. Печелят си проектите с нереално ниски цени и рушвети. Капитализъм по китайски. Дано ги сложат на място най-накрая.
11
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С американски или корейски технологий информацията е в ръцете на сащ. Дето някой казал през втората световна в русия... Избора ни беше между два тиранина и просто избрахме този който говори руски. Не е по различно сега
10
1
 
34
 
! Отговори
Нагло преди 5 години
Те и самсунг обвиняваха, че им крали технологии, а в същото време купуваха частите за гризаната ябълка от тях.
9
5
 
44
 
! Отговори
реклама преди 5 години
Ааха ха ха хаааа ! САЩ правят бесплатна реклама на HUAWEI. И малкото които още не са се насочили към техните смартфони ще го направят.
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американска ***....
7
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ нищо немогат да създадат от години само могат Да водят войни по света под формата на демосрация и да обвиняват напредналите технологично фирми във всевъзможни измислени грехове.
6
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономическа"глобализация"по краварски.
5
7
 
49
 
! Отговори
тънкооо преди 5 години
А знаете ли,че ако спрете да купувате Кокакола,марс,сникерс, макдоналдс и производните им икономиката на сащ ще изпадне в рецесия!