Арктически студове: Минус 50°C в северните части на САЩ

Тръмп за глобалното затопляне: Моля те, върни се бързо, трябваш ни!
Обновена: 30 яну 2019 12:21 | 30 яну 2019 12:15, Елка Василева
136

Снимка: Reuters

Няколко милиона жители на северните райони на САЩ преживяват вълна от исторически студове със силни снеговалежи и полярни температури от минус 50 градуса по Целзий, разстроили въздушния трафик и работата на различните служби, предаде Франс прес.

Предупреждението за мразовито време, издадено в понеделник в няколко щата от т.нар. "Среден Запад" - от Северна Дакота до Охайо - засяга над 60 милиона души. Според специализираната телевизия "Уедър чанъл" температурите може да се окажат най-ниските за последните 20 години.

Според медиите леденият вятър, който идва от полярния кръг и се насочва към източния бряг на САЩ, е взел вече най-малко три жертви.

"В прекрасния район на Средния Запад температурите достигат минус 60 градуса (по Фаренхайт - минус 51 по Целзий), най-големият студ, регистриран някога", предупреди в понеделник вечерта президентът Доналд Тръмп, поставяйки за пореден път под съмнение въздействието на човешката дейност върху глобалното затопляне. "Какво по дяволите се случва със затоплянето на климата? Моля те, върни се бързо, трябваш ни!", призова той в Тwitter.

"Зимните бури не доказват, че не идва глобално затопляне", отговори също в Тwitter Националната агенция за изследване на океаните и атмосферните явления (NOAA).

В градове като Де Мойн, Чикаго и Милуоки се очаква температурата да падне до минус 29 градуса по Целзий. В Чикаго, известен като "града на ветровете", сняг вали от 17 януари - 13 последователни дни, което е рекорд от зимата на 1978-79 г.

Властите в Минеаполис отвориха в обществените сгради и библиотеките спешни центрове за подслоняване, където пътниците от автобусите и влаковете могат да останат да се стоплят.

Мразовитата вълна ще бъде придружена от силни пориви на вятъра, в резултат на които температурата в Северна Дакота до четвъртък ще се усеща като минус 50 градуса и може да причини измръзване на незащитената кожа за минути, предупреди метеорологичният телевизионен канал.

Заради студа и количеството на падналия сняг училищата в щатите Уисконсин, Мичиган, Индиана, Илинойс и Айова са затворени още от понеделник. Оттогава не работят също съдилищата и повечето административни служби в Уисконсин.

Вчера и днес заради студа бяха отменени над 2000 национални и международни полета, съобщи сайтът "ФлайтЪуеър".

От вчера вали сняг и в североизточните щати. В района на столицата Вашингтон федералните служби и училищата приключиха работа по-рано. Очаква се температурите да паднат, възможно е да се образуват поледици.
От началото на седмицата икономическата столица на Канада Торонто е потънал под 30 см сняг и движението в града е силно затруднено.

Вчера бурята връхлетя и град Монреал с ветрове със скорост над 50 км/ч., поради които температурите може да паднат до минус 27 градуса, предупреди канадската метеорологична служба.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
3
 
0
 
! Отговори
Северна Америка преди 5 години
Абе хора няма нужда вече дори и да сте образовани за да намерите каквото и да е с чичо Гугъл. Ние българите сме свикнали на всяко друго мнение освен нашето да сме опозиция. Та по въпроса с температурната конверсия от фаренхайт на целзийй. Ето ви една формула за изчисление а за съвсем невярващите просто чукнетв първо в интернет преди да пишете глупости. - 60 F = - 51C. Formula(-60F− 32) × 5/9 = -51.11C
121
2
 
2
 
! Отговори
Бобсъна преди 5 години
Да си затворим очите за грешката при пресмятането на Фаренхайт с Целзий. По-безумното е това, което прави Тръмп в защита на корпорациите. Очевидно при глобалното затопляне учените изчисляват и моментни екстремни студове, това е първият етап на бъдещият парников ефект. Точно това е сигналът, има достатъчно научна информация и в нета.
120
2
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
АБЕ ВСИЧКО СИ Е ТАКА И ТАКА ,АМА ДАЛИ НЕ Е НЯКАКВА РУСКА НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА НЕЗАВИСИМИТЕ САЩ ЧРЕЗ НАСОЧЕН "СИБИР" ??? -ЩОТО В АЛЯСКА НЯМА ТАКИВА ПРОБЛЕМИ ???!!! МОЖЕ БИ, НЯКОЯ РУСКА ФИРМА ПРОИЗВЕЖДА ГУМИЧКИ СРЕЩУ "ТРАКАЩИ ЗЪБИ "!!!
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма начин -60 по Фаренхайд ,да е -51по Целзий!Някой грешно е преписвал!
118
2
 
9
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
Нищо не разбирате от американските градуси...американските градуси са най-студените градуси. На Америка даже градусите й са големи. В Европа вече нищо не се произвежда като хората, тия *** ни съсипаха съвсем...
117
2
 
6
 
! Отговори
Личен преди 5 години
Като гледам в коментарите някой хора как смятат температурите ,се замислям как успяват да си сметнат месечния бюджет или пък по-лошото ,дали могат да си вържат обувките. Като ,че ли за гугъл не са чували, да проверят преди да се излагат!!!
116
6
 
1
 
! Отговори
analko преди 5 години
-49 F = -45 C
115
7
 
6
 
! Отговори
-- преди 5 години
Минус 60 градуса по фаренхайт са минус 28 по целзиус, ане минус 51
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука има някаква лъжа!По бТВ имаше репортаж от Чикаго /Илинойс/ в които тамошен българин описваше големия студ!Говореше за някакви -40градуса ,тъкмо да му повярвам и показаха крайпътен цифров термометър с -20F!Значи градусите са по фаренхайд,но за нашите джурналисти е важно да има някаква сензация!
113
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи в северните части на САЩ ,арктически студове от -50!!!За северния съсед нищо не казват!Може би при канадците ,да е лято с +30 градуса!
112
3
 
5
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
Поради планетарнато оглупяване на хората,настъпва глобалното затопляне на земята.Питам аз тогава онзи генетик който открил,че тъмнокожите са по примитивни от бялата раса,кой сега ще отговаря за изчезване на човека?Аборигените с лъкове и стрели или англо саксите и други бели деривати с атомни бомби тецове и коли
111
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
60 градуса по F (Фаренхайт) са -15 по C (Целзий).Как се изчислява???Първо извършваме операцията изваждане, винаги -30, а след това полученото число го делим винаги на 2.Например107 градуса по Фаренхайт107 - 30 = 7777 : 2 = на 38,5 градуса по ЦелзийТе тъй тя...-)))))
110
2
 
3
 
! Отговори
bg4e преди 5 години
"минус 60 градуса (по Фаренхайт - минус 51 по Целзий)"Сериозно ли?А не е ли - 15 С?
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците са най-големия замърсител заедно с китайците, а после ревът че климата им отчита такива крайности в температурите. Нали сте големите тарикати и излязохте от Парижкото споразумение за да спестите някой лев, така че лошото тепърва предстои. И вземете да обясните на сенилния дъртaк, че глобалното затопляне не означава задължително затопляне, а се наблюдават точно такива екстремни и странни климатични условия. Накрая когато Ню Йорк стане под вода ще загреете ама късно.
108
4
 
5
 
! Отговори
Курт преди 5 години
Малко и е.
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее рассия и най вече нейните врагове
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прическата на Тръмп да не вземе да замръзне.Я да спре ХААРП-ове веднага.
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмпи е отявлен ***. Няма как да схване връзката между екстремни студове и екстремни горещини. Че при екстремния, дисбалансиран климат се наблюдават всякакви крайности, за разлика от умерения.Амин.
104
5
 
2
 
! Отговори
Премествам преди 5 години
и -100 ще стане.Да се оправят.
103
4
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 89 Ходих да сложа мерудии на боба-днес съм готвач.Та на приказката-3-4 пъти в годината след като направя 'кръвна картина' мисля.че му викате в БГ се виждам с моят личен лекар да свериме часовниците.Виж на лекар на какъвто ти явно ходиш-аз никога не съм ходил,така че се надявам отговорих на двусмисленият ти въпрос.