Каракачанов тръпне: До седмица идва официалната оферта за F-16!

Целта е една - най-доброто на армията, не за авиошоу
11 юни 2019 21:00,
90
Каракачанов тръпне: До седмица идва официалната оферта за F-16!
Снимка: БулФото

До една седмица ще пристигне официалното предложение за F-16, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова тв.

Преди няколко дни стана ясно, че американският Конгрес е одобрил финансова рамка за сделката за осем изтребителя F-16, които България иска да закупи. Таванът на цената, който беше посочен, е от 2,9 милиарда лева, което надвишава параметрите, поставени от българското Народно събрание - 1,8 милиарда лева. От посолството на САЩ обаче обясниха, че това е формална процедура и че цената ще зависи от това какво точно иска да закупи страната ни.

"Нашият стремеж е ясен - да купим най-добрия самолет за нашата изтребителна авиация", каза Каракачанов и допълни, че все пак не купуваме самолети само за охрана на въздушното ни пространство или за да правим авиошоу, а купуваме авиация, която "не дай си Боже, може да се наложи да участва в бойни действия".

Още по темата
7 юни 2019 13:12

Вицепремиерът обясни още, че относно сделката има три големи въпроса. Първият е цената, както и оборудването и въоръжението на самолетите, за което отговаря министерството на отбраната. Вторият е индустриалното сътрудничество, за което отговаря Министерството на икономиката. Третият е начините и сроковете на плащане, за което разговори води Министерството на финансите. По-рано финансовият министър Владислав Горанов обяви, че, ако се наложи, България има възможност да плати накуп цялата сума по сделката.

"Има вариант сумата да бъде депозирана на сметка, от която дори ще прибираме годишна лихва. От нея ще се тегли при всеки етап от сделката. Но това са неща, които, надявам се, колегата министър Горанов ще свърши по най-добрия начин”, коментира пък Каракачанов.

Той коментира и актуалната в момента тема с партийните субсидии. По думите му, субсидията отдавна е трябвало да се намали и припомни, че от ВМРО вече са предлагали тя да стане от 11 лева на 6 лева, но да има и горна граница - не повече от 5 милиона на партия.

"Трябва да бъде намалена, би било жест към обществото, че партиите не мислят само за себе си", категоричен е Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
по времето на тоя дето оправя за 800 дена сме били около 40то място а какво се е променило
50
1
 
7
 
! Отговори
бай х преди 4 години
10 години вдигат данъците докато се изплатят безмислените реактори дето ги вали дъжда сега наново още 10 години дране за тия антики докога народе ????
49
4
 
1
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ако ми и обясниш как се прави тази статистика и на какво се базира бих разбрал
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Гамбия, Либерия, Бенин, Кения, Мозамбик, Ангола и Етиопия.
47
2
 
1
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ми с помощ от другите как мислиш ?
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Някъв си питнофил ще ми говори на кое място сме по свобода на словото и престъпност айде знаеш къде .."Ами то си има официална международна статистика бе пич- България е на 111-то място по свобода на словото от 180 изследвани държави. Пред нас са (чета ти публикацията за 2019-та година) Суринам, Самоа, Намибия, Кабо Верде, Гана, Буркина Фасо, Папуа и Нова Гвинея, Ботсвана, Тонга, Гвиана, Фиджи, Коморос (това даже не знаех че съществува), Кот Д'Ивоар, Того, Лесото (??) Сиера Леоне, Гвинея Биса
45
2
 
1
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ти в кой век си бе пенсио компютъра отдавна е пенсиониран
44
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
От 1.6 на 1.8 до 2.8 и 5, 10, 15 20....
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип самолетите на САЩ мога да ги мериш само с на Германия и Япония. Русия изобщо никога не е до казвала превъзходство във въздуха. Хитлер им разбива ввс за седмица. Изобщо не знам, какво влизате в полемики с тея соцаджии. Те са болни по измисленото минало нищо повече. Посочете война, където някой СУ или Миг е доказал нещо. Аз не се сещам.
42
2
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Някъв си питнофил ще ми говори на кое място сме по свобода на словото и престъпност айде знаеш къде ..
41
5
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До колекционер ... едно си баба знае едно си бае ... Червените реп.тили така и не проумяха че Марката и Модела са съвсем различни понятия и ако Марката F 16 се е появила за пръв път през 70-те години на 20 век, то Моделът "... Блок 70" е от най-ново поколение и по редица технически показатели, както и по радарната си система се доближава до най-модерните бойни самолети на САЩ - "хищникът" F-22 и супермодерният F-35.
40
4
 
1
 
! Отговори
БГ преди 4 години
С държави от африка ще сравняваш само семейството си ясно ли ти е и по акъл и по тен сте еднакви
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Стига си творихте фантазии а турския ф16 е с стар блок. Нашите са с последните стелт системи и оръжия."И тъй като Ф-16 е последен писък на техниката, турците смятат да го пенсионират заменяйки го с Ф-35, щото са балъци да не си вземат Най-новия 50 годишен модел.
38
3
 
3
 
! Отговори
БГ преди 4 години
СУ то е направено да впечатлява на паради иначе го цепят от 50км ..
37
0
 
7
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Тръпнеш за комисионната ли бе "ПАТРИОТ"?!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Каракачанов тръпне: " а защо ? пие ли се хапчетата ?
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже и в Тубата може да видите Миг, колко по голяма машина е. Което веднага води до мисълта, че няма шанс при пряк двобой. Ще прави доста по трудно резки мамврви, ще губи мощност, по лесно ще бъде да го прихванеш, повече гориво ще хаби. Чиста физика нищо повече.
34
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ми като я сравняват измитай се бе нали твойте дружки от БСП и ДПС държат половината от медиите а другите са жълти руски пропагандски сайтовеПоне за разлика от Русия тука при обиждане на управляващите не те прибират да даваш обяснение
33
2
 
0
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Парното и тока се плащат с заработване на пари в Русия не знам как сте сиг всички чакате на държавата ама тя от показване на картинки и видео клипове ви е оставила да мизерувате
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мига ще му стане тежко срещо ф16. Всичките руски са доста по тежки и тромави. Техниката винаги е тромава и остаряла технически.Просто свят, ще му се завие на Миг дори и срещу Стара концепция като ф16. За ф22 и ф35 даже не говорим там Миг нямат никакви шансове. Ще падат като зрелии круши