Тръмп стъпи в Северна Корея: Това е велик ден за света!

Той стана първият американски президент, стъпил в тази територия
Обновена: 30 юни 2019 14:20 | 30 юни 2019 14:20, Петя Славова
50

Доналд Тръмп се ръкува през границата с водача на Северна Корея Ким Чен-ун и прекрачи демаркационната линия, с което стана първият действат президент на САЩ, стъпил на севернокорейска територия, предадоха световните агенции.
Още по темата

Тази трета среща между двамата за малко повече от година засилва надеждите за възобновяване на преговорите за ядреното разоръжаване на Пхенян, предаде Ройтерс.

Тръмп прекоси демаркационната линия - символ на Студената война - и за кратко пребивава на севернокорейска територия. Така той стана първият действащ държавен глава на САЩ, стъпил в изолираната държава. Малко по-късно Ким се присъедини към Тръмп и влезе на територията на Южна Корея.

"Това е велик ден за света", заяви Тръмп, докато двамата стояха сред представителите на пресата, съветници и телохранители. Ким изглеждаше в добро настроение, докато обменяше реплики с Тръмп чрез преводач. "Това е проява на неговата добра воля", каза Ким по адрес на събеседника си.

Двамата си размениха устни покани за посещения в Пхенян и Вашингтон. След първото ръкостискане между Тръмп и Ким към тях се присъeдини южнокорейският президент Мун Дже-ин. Преди това той бе похвалил двамата лидери за проявената "такава смелост" и изразил надежда, че Тръмп "ще остане в историята" като президента на САЩ, постигнал мир на Корейския полуостров.

Доналд Тръмп пристигна в Южна Корея късно в събота след форума на Г-20 в Осака, където изнeнадващо направи предложение в "Туитър" за среща с Ким Чен-ун на 38-ия паралел. Севернокореецът откликна на предложението, припомни Ройтерс.

В миналото в КНДР са пребивавали двама бивши американски президенти - Джими Картър през 1994 и 2010 г. и Бил Клинтън през 2009 г.

Тръмп каза на събеседника си, че за него е голяма чест да бъде на това място. "Горд съм, че стъпих в Северна Корея отвъд линията", обяви той и добави, че се чувства прекрасно. Чрез преводач Ким Чен-ун поздрави Тръмп, че е прекрачил демаркационната линия, което нарече "смел и решителен акт", който "означава, че искаме да сложим край на неприятното минало".

Ким Чен-ун премина линията и стъпи на южнокорейска територия и тогава президентът на САЩ каза, че ще го покани в Белия дом, пише БТА.

Тази трета среща на Тръмп и Ким стана пред обективите на телевизионни камери и предавана на жило по американски новинарски канали.

Засега няма признаци за пробив в замрелите преговори за ядрено разоръжаване на Северна Корея, отбеляза АП. Според ТАСС двамата лидери са започнали преговори в т.нар. Дом на свободата от южната страна на границата.

Преди срещата с Ким Чен Ун, Тръмп и южнкорейският му колега Мун Дже Ин посетиха границата и разговаряха от върха на наблюдателната кула, която гледа към Северна Корея и демилитаризираната зона, припомни Bulgaria ON AIR.

Мун Дже Ин похвали Тръмп и Ким Чен-ун за смелостта да проведат срещата и изрази надежда, че Тръмп ще остане в историята като президентът, постигнал мир на Корейския полуостров.

Демилитаризираната зона е широка около 4 км и 250 км дълга. Тя разделя полуострова след края на Корейската война през 1953 година. Въпреки че в тази област няма военни съоръжения или персонал, отвъд нея се намира една от най-силно милитаризираните граници в света.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
велик ден, глупости на търкалета. тия освен да си чешат езиците друго не правят.
41
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 4 години
Зямата е важна почивна база . Исключително жестоката Втора Световна война завършва най сетне.След Битката за берлин започва битката за освобождаване на окупирана Азия. Десетки милиони загиват за освобождението на Китай Корея Виетнам..Жестоко загинали хора вкл от СССР,САЩ Корея и Китай и досега водят тежки битки срещу жестоки нашественици проникващи в пробиви на биосферата
40
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Веднага дезинфекция след него.
39
5
 
5
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Тръмп стъпи в Северна Корея..... като преди това ЦЯЛ ДЕН стоя в съседна Южна Корея в очакване жълтия пънкар Ким да благоволи да вземе решение дали да се среща с потръпващия от нетърпение да го види Тръмп .
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39 ПроСоТома ти къв комплекс избиваш тука ?
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38 АнонименАми то май нищо не виждаш вече от ежедневното приемане на опиати ! А *** нормално е за софииските сороскиевроатлантици
36
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименсъвсем точно!...ВСЕКИ комплексар избива комплексите си като обижда,или се опитва да унижи другите....И тук,във форума, е пълно с такива..
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той не е пренебрежителен, ами просто е комплексирано селско момче. Язък за 50 милиона корейци хвърлени по трудови лагери, казарми и ниви. Жалка картина. Какво са доказали такива режими на света до сега?Аз не виждам нищо интелектуално там... Военна хунта която взема всичко... И бие. Друго човешко израстване, не виждам.
34
6
 
5
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Тръмп стана русофил и путинист..Психодесните нямат лидер.
33
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Кореецама батко кореец,самия Тръмп каза ,че това е велик ден за света!А ние сме част от тоя свят,значи тоя "велик ден" засяга и нас!..ТИ обаче защо си са затръшкал за НАШИТЕ проблеми?
32
3
 
9
 
! Отговори
Кореец преди 4 години
Хайде вечни роби(900години) , оставете Корея и САЩ на мира и си оправете заплатите, тока , парното, съда, полицията , политиците и всичко останало!
31
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
на видеото Ким говори на Тръмп,но гледа в другата посока...И без да си с азиатски манталитет ще ти стане ясно,че по тоя начин Ким ПОКАЗВА пренебрежително отношение...Може би е приел поканата да се срещнат заради някакво лукаво намерение да го унижи..В оня край на света е в сила особена азиатска лукавост..А пък са и много отмъстителни,в кръвта им е..
30
2
 
9
 
! Отговори
17 преди 4 години
Аз пък прескочих при комшийката !
29
9
 
5
 
! Отговори
Терсенето преди 4 години
Тръмп, го разиграва като шут Китай. Шуте на кого правиш циркове?
28
29
 
9
 
! Отговори
Абе Тръмпи преди 4 години
Следващият път да покани Ким във САЩ, и като дойде, в момента на ръкостискането да му сложи белезниците и под ръка директно в Гуантанамо. КНДР ще забрави да плаши САЩ с ядрено оръжие когато лидерът им е затворен на американска територия. Пък и то без него едва ли ще оцелее режимът там.
27
18
 
14
 
! Отговори
Убрееи преди 4 години
Тръмп е велик!!!! А цялата руска *** тука да му мокрят кайсийте,докато му се накъдри перчема!!!!
26
18
 
13
 
! Отговори
Дядо Петър преди 4 години
Че е първи, първо е.Но първи американски президент КЛОУН.
25
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Кка го траят 50 милиона тоя пацул?"Какво точно знаеш за Северна Корея извън редовната американска антипропаганда?
24
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кка го траят 50 милиона тоя пацул? Реално то няма държава.. Има военна хунта и лагери. За какво живеят изобщо...
23
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешното е че американеца си мисли че със големото си иго и величие ще хвърли няколко зрънца на пода и корееца ще се наведе с свалени ***. Ако корейците се прецаката да си дадат ядреното оръжие, ще са най големите ***!