8chan: Сайтът инкубатор за агресия, бял национализъм и масови стрелби

Платформата е недостъпна, но решава ли това проблемът?
6 авг 2019 19:30,
44
8chan: Сайтът инкубатор за агресия, бял национализъм и масови стрелби
Снимка: 8chan

В неделната сутрин Фредрик Бренан се подготвял да излезе за църква от дома си във Филипините, когато научил за стрелбата в Ел Пасо, Тексас.

Реакцията му била инстинктивна.

"Винаги щом чуя за масова стрелба си казвам: Добре, трябва да проучим дали има връзка с 8chan", обяснява Бренан пред "New york times".

Това не е случайно - 8chan е сайтът, който той стартира през 2013 г.

Още по темата

В неделя не му отнело много време да намери връзката между стрелбата в Ел Пасо и сайта.

Малко преди стрелецът да открие огъня, съобщение от 4 страници, чийто автор се идентифицира като стрелеца, се появява в 8chan. Човекът, който е публикувал съобщението окуражава своите "братя" на сайта да разпространят съобщението му надлъж и нашир.

В последните месеци 8chan се оказва любимият сайт на екстремистите. Поне три масови стрелби тази година - в Крайстчърч, Нова Зеландия, синагога в Калифорния, както и в Ел Пасо, са предварително "обявени" в сайта. Обикновено са придружени от расистки коментар, който е сякаш написан така, че да привлече най-много внимание.

Фредрик Бренан стартира сайта като утопична платформа за свободна реч. Днес 8chan е познат като нещо различно: Платформата на масовите стрелби, мястото, където белите националисти си дават среща и набират последователи.

Именно затова сайтът е във фокуса на онези, които целят да възпрепятстват онлайн екстремизма. В неделя критиците обявиха сайта за "инкубатор" на агресията и настояваха хостинга на сайта да го свали.

Cloudflafe, услуга, която не само осигурява достъп до сайтовете, но и ги предпазва от кибератаки, обяви, че ще спре работа с 8chan в неделя вечерта.

Създателят Бренан, който е спрял да работи съвместно с новите собственици на сайта миналата година, призова 8chan да бъде свален, преди да се е стигнало до нов случай на насилие.

"Свалете сайта", казва Бренан в интервю. "Няма да донесе нищо добро на света. Той е напълно негативен за всички, освен потребителите му. И знаете ли? Всъщност, и за тях е негативен, но не го осъзнават", смята Бренан.

Той разказва как му хрумнала идеята за 8chan - искал да създаде платформа, подобна на 4chan, откъдето той бил изгонен. Една вечер взел халюциногенни гъби и така му хрумнал 8chan - платформа за свободна реч, стига да е законна.

До 2014 г. сайтът останал встрани, когато някои геймъри, които били изгонени заради антифеминистката си реторика от 4chan преместили дискусията си в новата платформа.

Дали затова, дали заради други причини, 8chan се превръща в събирателната точка на онези, изгонени от мейнстрийм сайтовете. Например там се събират хората, които са убедени, че има международна бюрократична конспирация срещу администрацията на Доналд Тръмп.

"8chan e като табло за съобщения, където най-големите нарушители в света споделят идеите си", обяснява Джонатан Грийнблат, изпълнителен директор на Антиклеветническата лига. Той описва сайта като събирателното място за споделяне на идеологии, където обаче те заживяват нов живот, разпространяват се и рано или късно няокй се радикализира.

Сайтът се ръководи от 2015 г. от Филипините от Джим Уоткинс, ветеран от армията на САЩ, когато Бренан се е отказал.

Това, което отличава сайтът от познатите ни платформи и социални мрежи, е липсата на модерация. Потребителите често възхваляват стрелците, шегуват се с "високия резултат" - броя простреляни. Според създателя Фредрик Бренан отдавна 8chan се е отдалечил от първоначалната си идея и се е изродил в платформа, която създава култура на агресия и насилие.

Стрелбата в Ел Пасо, според него, го доказва.

"Още една 8chan стрелба? Ще мога ли някога да продължа с живота си", попита в неделя в Twitter Бренан.

Сегашният собственик на сайта, Уоткинс, остава непоклатим пред критиците и устоява на призивите да модерира съдържанието или да закрие изцяло сайта. В неделя банер на сайта гласеше "Добре дошли до 8chan, най-тъмното място в интернет".

За Бренан е непонятно защо ветеранът от армията държи сайта на линия. Самият Уоткинс не е коментирал.

Междувременно критиците намериха начин да спрат, поне за малко, достъп до сайта - чрез натиск върху компаниите, които осигуряват хостинг на платформата.

Една от компаниите, Cloudflare, първоначално не даде сигнали, че ще отреже достъп до сайта. По-късно през деня Cloudflare заяви, че ще свали сайта.

Матю Принс, изпълнителен директор на компанията, обясни, че решението е взето след като станало ясно, че сайтът е позволил да се създаде среда, в която екстремизмът процъфтява. По думите му 8chan е пренебрегнал множество сигнали за съдържание с насилие.

Проблемът е, че дори и Cloudflare да свали сайта, дори и всяка една от компаниите да откаже да осигурява достъп до 8chan, може да накара потребителите му да потърсят алтернативни начини.

Казано по друг начин - Dark web. Тъмната мрежа.

Сред потребителите на платформата и сега има дебат дали да не минат в "ъндърграунда" на интернет. Това ще означава, че по-малко хора могат да се натъкнат на съдържанието на сайта и да се радикализират. Но и ще даде възможност за още по-опасно съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Victimized"Но никой не говори за психотропните лекарства които са вземали почти всички от тези стрелци."Обясни, моля.
27
1
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
"8chan: Сайтът инкубатор за агресия, бял национализъм и масови стрелби"Нещо като днес бг значи - сайт инкубатор за модераторска агресия, черен(джи.пси) национализъм и масово три.ене на неудобни мнения.Повторение за доказателство на предишният ми коментар в който думата тр.иене е изт.рита. Пълно маллоооумие и соррросоидашка манипулативност.
26
1
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
"8chan: Сайтът инкубатор за агресия, бял национализъм и масови стрелби"Нещо като днес бг значи - сайт инкубатор за модераторска агресия, черен(джи.пси) национализъм и масово *** на неудобни и правдиви мнения.
25
1
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Всичките мас медии използват всеки подобен случай да заклеймят свободния обмен на информация в интернет. 8Chan и 4Chan както GAB както Minds са под постоянни атаки от мейнстрийм медиите, понеже видите ли там няма цензура и хората си говорят каквото си мислят.По времето на Обама имаше над 20 масови убийства, тогава не бяха обвързани със сайтове, но пък обвиняваха музика, игри отново, и каквото се сетиш. Но никой не говори за психотропните лекарства които са вземали почти всички от тези стрелци.
24
12
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Потресен съм колко юрода могат да се съберат тук, че и нагло се опитват да втълпяват колко логично и справедливо идвали тези стрелби, като отговор на "потъпкването на свободата на словото" и от " загриженост за бялата раса". *** : вижте му снимка на Патрик Крусиус! А сега погледнете се в огледалото! Вижте същия опразнен от смисъл, мракобесен поглед! У вас няма никаква загриженост и чувство за справедливост! У вас има само ОМРАЗА и КОМПЛЕКСИ! Затова животът ви е ад и разруха...
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Фейсбук защо не го спрат? Онзи стриймваше там.Манифеста от последните атентати първо бяха постнати в Туитър, ама и Туитър няма да го спрат.
22
3
 
18
 
! Отговори
Ивана преди 4 години
В рамките на 9 дена в Африка се ражда 1 МИЛИОН повече отколкото умират....на година се раждат повече над 42 МИЛИОНА отколкото умират...В рамките на 2 години се ражда една днешна Германия - обаче, без ресурсите и инфраструктурата... нямата си и идея следващите 5-6 години какво мазало ще настане...
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кънчев от бхк в ковчег сега !
20
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами фактът, че се цитират лъжи от американски медии само показва, че собствениците им, както и тези на медиите в България, са едни и същи. И показва, че крайната цел е тоталното премахване на свободата на словото, свободата на сдружаването и даже свободата на мисленето. Същите тези собственици на медии нямат нищо против да разпалят войни, в които да умрат милиони. Но са толкова чувствителни към сайтове, които ги разкриват кои са и които събират заедно бели хора с кауза. Писна ни от вас!
19
6
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Мисля, че добре си се опитал с изопачаването, да не би източникът да ти е въпросният сайт? Според statista обаче статистиката от 1982 до днес за МАСОВИ ПУБЛИЧНИ РАЗСТРЕЛИ ( терористични актове, или евфемизмът който администрацията на Тръмп използва - престъпления от омраза) е следната - 64 бели, 19 черни, 10 латиноса... има и 3 коренни жители!
18
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ай да не ми правите либерал-флекс и ***-флекс срещу цели които изглеждат лесни. Да не би сайта да е взел пушката и да е убил хората бе? Нали по фейсбук се излъчваше онзи от Нова Зеландия, че и на живо предаваше стрелбата. Що не забранят фейсбук?Това е просто сайт за постване на който квото му дойде на ума, за лигавене, за изпаткване.. всеки може да пише каквото си поиска, ясно е че отвреме на време ще мине някой наистина луд. Тва че е луд е убило хората, не сайта. Големи хора го играете пак
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократ се дрогира с гъби и прави сайт за садисти и терористи. Демократична му работа. Тогава най-примерните демократи, интегратори и борци за свобода на словото искат да спрат сайта за да няма повече демократична комуникация и свобода на словото. При такива парадокси как да не се дрогират с гъби?
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За последните години в САЩ , зад масовите убийства стоят 99 човека с 4+ убийства, 25 от тях са бели..
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще влезнат и избият бхк и мулти култи ,както и отворено ощество !
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все повече и повече всички атакуват личната свобода и свободата на мисълта. Най вероятно и това ще бъде свалено но когато тормозиш и не позволяваш на някой да има право на глас в фалш демокрацията в която е целия западен свят че и нас е нормално някой да тръгне да стреля. Няма никаква свобода няма никаква демокрация и няма никакво бъдеще в което човек е свободен всеки който каже нещо такова е долен лъжец или ***. Ние сме модерни роби на правителството и на никой не му пука за нищо.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А БХК кога !
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Прав си, дай да арестуваме съвета на директорите на Youtube, Facebook, Twitter, защото някой е постнал нещо, което някой друг смята за език на омразата.
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЕЧЕ СЕ ДОКАЗА ЧЕ СТРЕЛЦИТЕ СА КОМУНИСТИ, ЛЕВИ ЕКСТРЕМИСТИ
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радикалните ислямисти никой не ги закача обаче.
9
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе я двама трима собственици на подобни сайтове (доказани) да лежат без право на замяна, бъдещите такива ще се замислят преди да призовават към насилие.