16 евро заплата на час, но кадри няма – криза в строителния бранш

В Германия строителни работници се търсят, но няма желаещи
25 сеп 2019 16:20,
152

Работите по строежите не е лесна, нито в дъжд, нито под слънчевите лъчи. Няма и достатъчно желаещи да работят, няма и обучители.

"Има недостиг на нови попълнения. Няма млади хора, които да желаят да вършат тази работа. на повечето им липсва издържливост. Вкъщи може би получават всичко наготово, а тук трябва да се доказват", обяснява пред DW Рихард Щьоцнер, ръководител на строителна бригада.

Липсата на кадри сре певръща в още по-голям проблем за фирмите. Работа има, персонал не - обяснява Щефан Хирш, директор в строителна фирма.

Той обяснява, че веднага би взел още 20 души служители, но няма работници. Поради липса на персонал отказва поръчки за работа.

"Ресурсите са изчерпани. Демографските проблеми почват да се усещат и при нас", обяснява той. За да запази персонала си е вдигнал надниците от 16 до 18 евро на час.

Според него лошият имидж на бранша също влияе на евентуалните работници.

Проблемът е в много други сфери. Все по-малко млади хора избират да изучават занаятчийски професии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
7
 
12
 
! Отговори
светъл социализъм преди 4 години
Не разбирам какво се оплакват някои че им е малко, едно време по комсомолските бригади не ни плащаха нищо, че даже и набивахме крак по плаца. Дебелия патреот министъра на отбрана казал че ще връща бригадите
112
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшива статия. Къде са тия 16-18 евро? Работих с българска компания в Германия и ни плащаха 5,70 евро начас и работихме оттъмно до тъмно.Коя ефирмата? - една от многото фирми които експлоатират българите. Германците не ги е еня за гасарбайтерите искат срокове. А фирмата е близо до София. Има и некоректни плащачи като ФОАМ например, които изобщо не плащат.
111
12
 
9
 
! Отговори
от чужбина преди 4 години
На ден не падам от 190 -220 евро и ми е супер
110
1
 
48
 
! Отговори
я па тия преди 4 години
Ми дека са "бежанците " на бабЕто дека ги викаше и им казваше че ще се справели дека са ? Май са на сянка и си играят джобен "тенис" а не искат по строежите ха интегрирайте ги ! На германците им свалят по три кожи от данъци за да могат други да си играят джобен "тенис " това е.Щом и източноевропейци няма по строежите работата е хептен зле !
109
5
 
35
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
От тези 16 евро 7.5 отиват за данъци. С останалите 8.5 може в кръчмата да си купите една бира и един кибрит.
108
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 98В момента в софия ако си добър плочкаджия взимаш 150лв на ден.........Да бе, ще ти ги дадът от комитета на галактическите "строители"! С бонус плочка с картинка на Седморката на Блекк!
107
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 97Т.е. трябва да изкарваш досатъчно и за черни дни. Ако се разболееш - се оправяй сам.......Това се отнася за България!!! А в Германия или Англия те лекуват качествено и напълно безплатно! Колко е лесно да се забележат бг шарлатанчета уж майстори на запад!
106
2
 
33
 
! Отговори
Ива преди 4 години
"Липсата на кадри сре певръща в още по-голям проблем за фирмите. Работа има, персонал не - обяснява Щефан Хирш, директор в строителна фирма."мали Германците... е нали вкарах 3 Милиона от арабските и африканските страни?значи хора има бол, но работници няма...
105
3
 
28
 
! Отговори
Гретта Шукрие-Голд преди 4 години
Пари има - хора няма. Например паркостроител няма къде да намериш , или са неграмотни или искат повече отколкото трябва. Много некадърни се навъдиха пък искат.
104
1
 
22
 
! Отговори
Социопат преди 4 години
Да използват затворницте ,хем фитнес ,хем некой евро и два работни дни =3 дни от присъдата..
103
2
 
34
 
! Отговори
Робовладелец преди 4 години
Липсва им издръжливост........Едно време кви издражливи имаше до 3о тата година работеха и на 31 вата умираха....
102
27
 
13
 
! Отговори
Еди преди 4 години
Отварям преди два дена заплата.бг и що да видя (чудо) - за PHP програмист от 3.5 до 10 хилки на месец. Веднага звъннах на една позната дето го изучава пустият му език- да си пуска биографията. А тя ми се смее по телефона " Абе това са заплатите 10 чисто, имам съученик дето вече я взима".Та така по София, пък Вии си вървете на 16 ойро на час в Германия....
101
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Хора има, работници няма!
100
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За кво да ви работят, като социалките ви ги покриват, да лежът по цял ден? Закривай!
99
3
 
36
 
! Отговори
13 преди 4 години
Самата ситуация е парадоксална, ако не шизофренична! Усещали демографската криза работодателите, но държат да строят апартаменти! Като няма хора, защо строят апартаменти, кой ще живее в тях!? Това е напълно нормално. Пуснеш ли лоби на икономисти или прависти да те управлява, след тях винаги потоп. Те са много прости, освен заобикаляне на закона и финансови измами, буквално са неспособни да мислят за друго, роботи. Такива не могат да развиват държава. Но така са гласували, другия път да мислят.
98
1
 
18
 
! Отговори
нема съм аз преди 4 години
викайте виетнамците и индийци 3х
97
2
 
44
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Все повече германски строителни и нестроителни фирми започват да работят с "подизпълнители от България", там "порязването" със заплащането и работното време е направо бандитизъм!
96
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости на квадрат от "специалисти". Аз съм кофражист в Австрия. Хора не липсват, няма много майстори. Чистите ми на месец са около 2500. На нормален трудов договор, 13 и 14та заплата првз 6 месеца. Всичко ми е платено по закон. Австрийски работодател. Любезен и отговорен. Само трябва да си вършиш работата. Съвсем спокойно се живее и работи. Други чипове имат хората тук. Е, трябва да знаеш немски поне. Трудна работа за повечето българи на 10 евро на час. Бруто. Имам 2ма такива. Средна категория
95
6
 
21
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Така е!Получавам 4280 ? ,данък 42%, застраховката си я плащаш сам!Аз си плащам минималната.Абе, чисто от 2480 остават под 2 100?.Застраховка за колата плюс пътен данък около 1 200? на година!Жена ми също има кола, но нейната е малолитражка, чисто получава около 1 900 ?Имаме три деца - близнаците на по 8, голямото на 14 Розходите за храна, дрехи, учебни пособия е проблем на жена ми, тя се оправя с тях-)))))))Добре, че ипотеката свърши!!!!!!-))))))Сега събираме пари за колеж!
94
3
 
24
 
! Отговори
до от Лондон преди 4 години
Не е само според теб кризата, а според всички икономически издания. Тая година удря Европа и догодина България и това вече е всно даже и на малките деца.