Защо САЩ уби точно сега Солеймани и какво ще последва?

BBC: Трябва да се очаква отмъщение
Обновена: 4 яну 2020 21:45 | 4 яну 2020 21:35, Красимир Ангелов
221
Защо САЩ уби точно сега Солеймани и какво ще последва?
Снимка: БГНЕС

Убийството на генерал Касем Солеймани, командир на силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия, представлява драматична ескалация от конфликт на ниско ниво между САЩ и Иран в такъв, чиито последствия могат да бъдат значителни, се чете в анализ на BBC.

Трябва да се очаква отмъщение.

Верига от действия и репресии може да доведе до приближаване на двете страни до пряка конфронтация. Бъдещето на Вашингтон в Ирак може да бъде поставено под въпрос. А стратегията на президента Тръмп за региона – ако има такава – ще бъде тествана както никога досега, се чете в материала, цитиран от БГНЕС.

Още по темата
Филип Гордън, който беше координатор на Белия дом за Близкия изток и Персийския залив в администрацията на Обама, определи убийството на Солеймани като нещо много близко до "обявяване на война" от американците на Иран.

Силите на "Кудс" са онзи клон на силите за сигурност на Иран, който отговаря за операциите в чужбина. От години, независимо дали е в Ливан, Ирак, Сирия или другаде, Солеймани е ключов подбудител за разработване и разширяване на влиянието на Иран чрез планиране на атаки или подкрепа за местните съюзници на Техеран.

За Вашингтон той беше човек с ръце, оцапани с американска кръв. Но той беше популярен в самия Иран. И на практика той води борбата на Техеран срещу широката кампания на външен натиск и наложените от САЩ санкции.
 
Това, което най-много изненадва не е, че Солеймани е бил в полезрението на президента Тръмп, а защо САЩ трябваше да го унищожат сега.

Техеран беше обвинен за поредицата ракетни атаки срещу американските бази в Ирак. Един цивилен изпълнител на САЩ беше убит. Но по-ранни ирански операции – срещу танкери в Персийския залив; свалянето на американски безпилотен летателен апарат; дори голямата атака срещу саудитски петролен обект – всички преминаха без директен отговор на САЩ.

Като отговор на ракетните атаки срещу американските бази в Ирак, Пентагонът вече нанесе удар срещу проиранската милиция, за която се смята, че стои зад тях. Това на свой ред предизвика нападението срещу американското посолство в Багдад.

Обяснявайки решението да убие Солеймани, Пентагонът се съсредоточи не само върху предишните му действия, но и настоя, че ударът е имал защитна цел. Генералът, гласи изявлението на Пентагона, „активно е разработвал планове за нападение на американски дипломати и членове на службите в Ирак и в целия регион“.

Големият въпрос е какво ще стане след това. Президентът Тръмп ще се надява, че с един драматичен екшън е разгромил Иран и е доказал пред своите все по-неспокойни съюзници в региона като Израел и Саудитска Арабия, че американската отбранителна система все още има зъби. Почти немислимо е обаче, че няма да има стабилен ирански отговор, дори и да не е незабавен.

Може ли в отговор Иран да превърне в мишени американски войници, разположени в Ирак? 5000 американски войници в Ирак са очевидна потенциална цел. Такива са и други видове цели, ударени от Иран или неговите сподвижници в миналото, пише още в анализът.

Напрежението в Персийския залив ще се повиши. Не е чудно, че първоначалното въздействие беше скокът в цените на петрола.

Но също така е възможно отговорът на Иран да бъде в някакъв смисъл асиметричен – с други думи, не просто "око за око". Той може да потърси широката подкрепа, която има в региона – чрез самите сподвижници на Солеймани, които той създаде и финансира.

Това може например да доведе до подновяване на обсадата на американското посолство в Багдад, поставяйки в затруднено положение иракското правителство и под въпрос присъствието на САЩ там. Могат да бъдат предизвикани демонстрации на други места като прикритие за нови атаки.

Ударът срещу командващия силите на „Кудс” беше ясна демонстрация на възможностите и способностите на американското военно разузнаване. Мнозина в региона няма да скърбят за смъртта на Солеймани.

Но това ли беше най-мъдрото нещо, което президентът Тръмп можеше да направи?

Колко добре е подготвен Пентагонът за неизбежните последствия? И какво ни говори тази операция за цялостната стратегия на Доналд Тръмп в региона? Промени ли се тя по някакъв начин? Има ли нова нулева толерантност към иранските операции?

Или това беше просто действие на президента, отстранил ирански командир, който той без съмнение е считал за “много лош човек”, завършва материалът на BBC.

(БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
4
 
6
 
! Отговори
Що сега, преди 4 години
Що точно този?! Що в Ирак? Що го правят?! Тръмп бил наредил?! Ами могат,правят го! Правят го щото се налага!! Били световен жандарм?! Ами те бяха и световен пожарникар и добре че е така,щото кой щеше да изгаси петролните кладенци на Кувейт,запалени от Садам Хусеин?! Войнставщия ислям,комунизма,анархизма,фашизма и всички подобни отвратителни религии трябва да се атакуват навреме и тотално,като се избиват техните най видни и най гадни вождове!!
144
2
 
3
 
! Отговори
защо преди 4 години
Иран е държава - ци гански катун. Тръмп разбъзика катуна. А като е така, поне покажете убийството на Сюлеймани и трупа на Сюлеймани. Иначеи защо да ви вярвам?
143
2
 
2
 
! Отговори
Путин поискал преди 4 години
защото Иран запонал да се пречка на руската окупация в Сирия. Генералът започнал даорганизира шиитски групи срещу руските бази в региона и Путин се обадил на Тръмп, имали някакви стари вземания/давания през Дойче Банк.Затова сега *** си мълчи.
142
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи "защо точно сега"? Ами като Иран и уважавания генерал свалиха дрона на САЩ, Тръмп спря отмъщението защото не бяха атакувани хора. Всички медии квичаха защо Тръмп не е атакувал обратно.Но сега когато атакуваха посолството на САЩ , дрона си го върна. Ама всички медии заквичаха пак, как е посмял да ликвидира достойния генерал. Ега ти медиите скапани.
141
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Отмъщават заради разгрома на брадатите демократи .На демократичните канибали ,дето ядяха сърцата на убитите .
140
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar Power Плъзнал я ?Я виж,,влдичество и съжителство ,, исляма -мирна религия ,бай Кемал и леля Мюнире били ятаци на Левски ,Турски поток...цензурирани Ботев ,Вазов ,раковски .КОЙ ГО ПЛЪЗГА ??? КОЙ???
139
2
 
8
 
! Отговори
квото беше беше преди 4 години
С това убийство Тръмп си спаси президентството!
138
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но това ли беше най-мъдрото нещо, което президентът Тръмп можеше да направи?Това е риторичен въпрос...
137
11
 
9
 
! Отговори
Венци преди 4 години
В Украйна били евреи а Путин и Олигарсите му какви са ???
136
10
 
20
 
! Отговори
чичо Пей преди 4 години
До Поручик Балканец В допълнение към тъпия коментар: Западът е *** култура неподходяща да нашага народопсихология.Западът е узаконена *** неподходяща за нашата народопсихология.Ако на теб чак толкова ти харесва запада сваляй гащите и леко се понаведи, явно си с напреднал простатит.
135
3
 
2
 
! Отговори
do poruchika преди 4 години
смени ИРАН с БУЛГАРИЩЯН в драсканиците си и виж на коя държава прилягат повече.
134
8
 
23
 
! Отговори
ДЖИХАД преди 4 години
Следва терор и смъртта на невинни американски граждани. Има и от български произходГоляма беля си хваща Тръмп!Това не е като на война да помагаш и на едните и другите! Това е обикновен тероризъмПутин също ще спечели.
133
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 148Объркал си посоката "приятел".....терористите са там, зад голямата локва! С какъв кеф ще наблюдавам сгрумулясването им!!!!
132
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АМА ЗАЩО САЩ УБИ ТОЗИ АКТИВЕН РУСОФИЛСКИ ТЕРОРИСТ? ЛАВРОВ ИМ КАЗА ДА ГО ОСТАВЯТ ДА НАПРАВИ ИРАК РУСКИ ОТНОВО.
131
5
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 141: И аз съм с теб, но явно има доста които искат пак да плъзне шериата насам. Малко ни бяха 500 години явно ..... Оставиш ли го онези да се множат и почват да пъплят насам....
130
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото Тръмп каза, че не иска война.Само ако нещо не му хареса, ще трепе провинилите се.
129
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е заявила че има военен договор с Иран и при нужда ще изпълни свойте ангажименти по договора.------Ще им помага в тероризма ли?
128
7
 
21
 
! Отговори
V преди 4 години
А на бас че щом американците напуснат Ирак той ще се разпадне ;) Сега иракското правителство ги търпи защото знае че това е изкуствено създадена след ПСВ държава която ще рухне ;) Американците са там като надзиратели на един голям пандиз .Ама насилственото съжителство не може да е вечно ;)
127
16
 
12
 
! Отговори
WTF преди 4 години
Когато и да бяха го убили, пак щеше да е късно.
126
12
 
18
 
! Отговори
Добре си хортуват преди 4 години
Най-голямото съсредоточение на евреи в Европа е в Западна Украйна - там и сега има цели общини и прилежащите им села само от такива хора. Въобще не е случайно,че президент на Украйна е евреин,както и целият им олигархичен елит. Най-учудващото и фрапиращо е,че днес в Украйна нацисти и евреи управляват в съюз. Докога това алогично творение ще съществува не се знае,но към настоящите момент е факт и като гладам добре си хортуват.