100 000 заразени – САЩ дават $2,2 трилиона заради COVID-19

Тръмп: Бяхме ударени от невидим враг и то силно
Обновена: 28 мар 2020 08:24 | 28 мар 2020 08:18, Елка Василева
115
100 000 заразени – САЩ дават $2,2 трилиона заради COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Камарата на представителите на САЩ одобри безпрецедентни стимули и помощи на стойност 2,2 трилиона долара за облекчаване на ударите, които понася икономиката от пандемията от коронавируса, съобщи Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп сложи подписа си под документа и той придоби силата на закон. "Бяхме ударени от невидим враг и то силно", каза Тръмп на церемонията по подписването в Овалния кабинет.

Това е най-големият финансов пакет от мерки, приеман в историята на САЩ, отбеляза Франс прес.

Мерките бяха приети в Сената и Камарата на представителите почти единодушно, което е рядко срещано явление. То показва колко сериозно се отнасят републиканци и демократи към пандемията в момент, когато американците страдат, а здравната система има опасност да не издържи на напрежението, отбеляза Ройтерс.

Още по темата

"Нашата нация е изправена пред извънредна ситуация в икономическата и здравната сфера с исторически пропорции заради коронавируса, най-страшната пандемия от над 100 години насам", каза председателката на долната камара Нанси Пелоси в края на тричасовия дебат.

От тези 2,2 трилиона долара 500 милиарда ще бъдат насочени за подпомагане на най-тежко засегнатите индустрии, а 290 милиарда ще отидат за помощи в размер на до 3000 долара за милиони семейства.
Кредити в размер на 350 милиарда ще бъдат отпуснати на малкия бизнес, 250 милиарда са предвидени за помощи за безработица, а поне 100 милиарда долара ще бъдат насочени към болници и други институции от системата за здравеопазване. Тридесет милиарда ще бъдат използвани за разработването на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

Броят на болните от COVID-19 в САЩ надхвърли вчера 100 000 души, съобщи университетът Джонс Хопкинс. Въпреки че е страната с най-много заразени в света, починалите в САЩ от коронавируса са по-малко в сравнение с други държави - 1544.

Тръмп нареди на компанията "Дженерал мотърс" да произвежда респиратори за болниците, които лекуват заразени с коронавирус пациенти.

"Това решение ще позволи да се гарантира бързото производство на респиратори, които ще спасят американски животи", каза той.

С подписването на заповедта Тръмп се позова на закон от времето на Корейската война, който дава право на президента да изисква от компании да сключват договори и да изпълняват поръчки, смятани за необходими за целите на националната отбрана.

Нюйоркската фондова борса приключи вчерашния ден с понижение на котировките, но отчете като цяло огромен скок на седмична база. Дау Джоунс отбеляза растеж от 17,6 процента за седмицата - най-голямото седмично увеличение за промишления индекс от юни 1931 година. За Насдак и Сандард енд Пуърс 500 седмичният растеж е съответно 9,1 на сто и 10,3 на сто. Според анализатори причината за стабилизирането на финансовите пазари, разтърсени от кризата с новия коронавирус, е намесата на централните банки.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
6
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Нали знаете какво пише на скрижалите в Джорджия? Дали това не беше генерална репетиция? :)
58
6
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
До Анонимен 65Що питаш къде е СССР ? Искаш да се спасяваш от кризата и КОВИД там ли ?Хи-хи-хи, няма да те огрее !Ще "благоденстваш" в най-невероятният икономически ужас който ще последва в пиндоският свят !
57
9
 
26
 
! Отговори
Говедарски прелести преди 4 години
Създадоха си вирус, пуснаха го, напечатиха си пари и си ги раздадоха на правилните хора. Сметката ще плащат българи, македонци и прочие папуаси, чиито държавни Тикворъководители купуват самолети на хартия.
56
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няколко стари кравари ще умрат. Това е добра новина за системата. Даже няма да си правят труда да ги спасяват. Големите концерни ще глътнат субсидиите от 2200 млрд $.Толкова за икономическата война с Китай.
55
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лесно им е на американците - дотрябват им 2 трилиона долара и веднага ще си ги напечатат. Ами ние какво да правим с този валутен борд?
54
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1122, тя Америка е "приключила курса" още от 1920-та насам. Какво ли не й се случи, долара изчезна, държавата се разпадна, икономиката й се срина...и всички сме свидетели на това. Я ни кажи сега къде е вСеСеСеРе?
53
0
 
2
 
! Отговори
melez преди 4 години
pirviya vrag na coveka e covek.kolko triliona dolara e budjeta na amerika,nato,rusiya,kitay za voenni tseli....protiv kogo sa tezi pari-protiv coveka.
52
8
 
14
 
! Отговори
1122 преди 4 години
Америка приключи курса, там са поне 1 милион към момента, значи до седмица ще са 10 милиона. А Китай ще ги довърши в главата за да не се мъчат.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60, ти ако мислиш че в твоята мухлясала панелка ще е нещо по-различно, късмет ти пожелавам. В една такава глобална икономическа криза причинена в кратък период от време от подобна пандемия, почти всички ще са губещи.
50
6
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Скоро лагерита на ФЕМА ще се препълнят с инакомислещи американци и не сам. А пластмасовите ковчези са за болните от КОВИД ! САЩ твърдо вярвят към геноцид и редуциране на населението си !В този рид на мисли, дали ще има САТАНАто ?
49
7
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Очертава се най ГОЛЯМОТО ТВ ШОУ НА LIVE с режисьор и продуцент Дон Перукан Тръмп- разликата в това ШОУ е,, че този път зрителите ще са целият Свят без американските дебели пуканкояди смеещи се доскоро на нещастията на Целият Свят от тяхните смачкани от стоене дивани! Шоуто включва стрелби грабене на магазини и тежковъоръжени чер-нилки обиращи банки и умиращи от задушаване по улиците -и Херо и НИИ много ва "абичаме" Бладогарим и за самалетите и за безплатните бази!
48
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
55, кога е това вашето "скоро" ве чебурашки недъгави? КОГА? От началото на МИНАЛИЯ век пеете същата мантра, Америка потъна, срина се, всеки момент ще изчезне, ще се разпадне....колко да ви слушаме още излиянието на бедните сАвеЦки душици? И к'во стана накрая, "недоносчето" се срина с гръм и трясък, Рейгън го прати в небитието, а Америка си е още цяла, непокътната и си стои там.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
олд, какво ти направи Тръмп?
46
10
 
0
 
! Отговори
олд преди 4 години
Тръмп,Путин,Джонсън,Ердоган-тези лидери се оказаха въздух по голямо налягане.Време е да ги сменят.
45
3
 
9
 
! Отговори
GDP преди 4 години
Техните 2.2 трилиона са съответни на наши 6.7 милиарда в абсолютни стойности. Германия отпуска два пъти повече в процентно отношение към БВП.
44
8
 
16
 
! Отговори
АМЕРИКАНСКО РОБСТВО преди 4 години
скоро ще свърши. И това ще е най-добрата новина след края на пандемията
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
52, един *** обвиняваше Америка по-долу че не му помагали. За това не са фърст, не помагат на дребните колхозни душици, не е възможно да са фърст!
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оранжевият седесар със своята алчност погуби няколко милиона свои сънародници. Все едно за българските седесари говорим.
41
5
 
10
 
! Отговори
САЩ НА ПЪРВО МЯСТО преди 4 години
100 000 заразени, с най-висока скорост се заразяват. 2 пъти по-бързо от ЕВРОПА. Чакаме и други "рекорди" . Да, АМЕРИКА е ФЪРСТ....
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50, ТЖ даде златото ни на колхозните при.мати преди 50 години, не си измисляй небивали истории, боярищнико!