Протести в Минеаполис след смъртта на чернокож при арест

Мъжът издъхна, притиснат от полицай с крак на врата
28 май 2020 08:52, Елка Василева
123
Протести в Минеаполис след смъртта на чернокож при арест
Кадър: YouTube

Протестиращи се събраха в американския град Минеаполис за втора поредна вечер с настояване за справедливост, след като чернокож мъж издъхна по време на задържане от полицаи. Кметът на града поиска арест за един от четиримата бели униформени, участвали в ареста, предаде БНР.

Хиляди оформиха барикада около участъка, в който са работили полицаите от случая преди уволнението им във вторник. Органите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ срещу събралите се да протестират след смъртта на 46 годишният Джордж Флойд, загинал в ръцете на полицията.

До напрежението се стигна, след като се появи видео, от което се вижда как униформен притиска с крака си врата на Флойд, докато той на няколко пъти казва, че не може да диша.

Президентът Доналд Тръмп в Тwitter определи смъртта на мъжа като “тъжна и трагична”, като по-рано пред журналисти заяви, че случилото се е “много, много тъжно събитие“. Попитан дали спрямо участвалите полицаи трябва да бъдат повдигнати обвинения, Тръмп каза, че администрацията ще разгледа тази възможност.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрaй коментира, че не може да разбере защо полицаят, който е приклещил Флойд, не е арестуван.

Бившият вицепрезидент и вероятен кандидат на демократите за президент Джо Байдън описа смъртта на Флойд като “ужасяваща” и каза, че това не е изолиран инцидент. Байдън изтъкна, че уволнението на униформените не е достатъчно.

Призиви за справедливост се чуват и от други части на страната, като някои сравняват случая с екзекуция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ченгето да кажеш, че е младо и импулсивно комплексарче 25 -30 годишно, а тоя е 50 годишен поне. Представям си пък когато е постъпвал в полицията какъв още по- голям *** е бил.
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждаме че и бели хора чупят полицейската кола- и на тях им е писнало от полицейския произвол на белите ченгета.
9
5
 
13
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Полицейска държава Е САЩ! Там Е невъзможно без полицейски терор и затвори , просто народа в по-голямата си част е нациклен на престъпления.САЩ не е Холивуд!
8
15
 
7
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Въпросният полицай е герой ! Той просто е предотвратил страната му да не избере следващ президент - ...ъ.р ! Ето това е патриотизъм!
7
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3, мислиш, че не те засяга, защото си ограничен в рамките на своето блато.
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ще е, ако в САЩ покажат как в България бият и нападат полицаи, без те да могат да отвърнат. Престъпниците тук правят каквото си поискат. Искам американска полиция, закони и съд! Престъпниците в затвора, рецидивистите на стола!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само сред нашите ченгели имало у/..ди!
4
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човека му казва че го убива а тоя извeг продължаваше да го натиска докато го убие. Доживотен за ченгето!
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
46 годишният Джордж Флойд не загина в ръцете на униформения ***, а под коляното му от асфикция. 46 годишният Джордж Флойд в продължение на минути заявяваше, че не може да диша, но гадът го натискаше с коляно, докато не го умори.
2
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една статия която не ни интересува. Едни новнини които не ни засягат. Един пълнеж и промивка на мозъка ... и така вече години.Напишете за нещо позитивно, или е трудно?
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрация - да се оплачат на арменския поп африкоидните !