Кирил Дончев и Орлин Велев - българите, работили за изстрелването на SpaceX

Академик Петър Кендеров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 31 май 2020 20:20 | 31 май 2020 20:16, Анисия Иванова
74

Двама българи, работещи за SpaceX, са част от историческия успех на НАСА и компанията на милиардера Илън Мъск.

Кирил Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Драгън". Вече 10 години Дончев работи за компанията на Илън Мъск. Заминава със семейството си в Съединените щати в началото на 90-те, а спомените оттогава пази академик Петър Кендеров, който дълги години е работил с баща му - математикът Асен Дончев.

Двамата още поддържат връзка през Океана.

Още по темата

"Специално за това, че Кико работи за Илън Мъск често сме говорили. Той самият беше доволен от това, че е попаднал на силно състезателно място", каза акад. Кендеров пред Bulgaria ON AIR.

Академик Кендеров го нарича Кико от малък. Така е известен и в Щатите, където завършва университета в Мичиган. А преди 3 години и половина лично представи капсулата "Драгън" на тогавашния президент Барак Обама.

"Знам, че се занимава с космическата програма на Илън Мъск и е един от първите му сътрудници, не първи по време, а рангиран доста високо", допълни академикът.

През 90-те акад. Кендеров е ръководител на Институра по математика на Българската академия на науките, където е бил и Асен Дончев.

"Асен стигна до най-високите върхове на оптимизацията. Той беше нещо като консул български в Америка, поне за математиците. Никога не забрави, че е българин. Когато имаме конференция, идва", каза още той.

А 25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX. В компанията е от 3 години, доктор е по компютърни науки, а баща му е известен професор в университета в Северна Каролина.

Какво е да си част от компанията SpaceX? Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновени служители в чужда компания.Главната новина от сащ не еизстрелването на капсулатаДрагън -- означава дракон, невиждам нищо по-очевидно отимето за връзката с рептилоиднатацивилизация, а сблъсъците нацивилно население с полицията иадминистрацията на неоробовладелскатадържава сащ, маскирана катодемокрация, каквото и да означава това.
37
14
 
19
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Какво им е българското? Родителите им емигрирали в САЩ. Едното момче е идвало в живота си няколко пъти в България. С какво точно трябва да сме горди? Че работят за друга държава?
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да докарат Мъск у нас да обясни на нашата нашмъркана и неграмотна младеж как едно никакво момче от Южна Африка стига до тук.
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До CooolvnАмерика не просто "продава" най-добре. Америка и "създава" най-добре при максимално благоприятни условия за създаващите. Навсякъде другаде от създаващите главно се взема.
34
2
 
17
 
! Отговори
Cooolvn преди 3 години
Знаейки,че Америка е емигрантска страна ,то още колко ли много друго държави биха се чувствали горди че "техен"човек е в *** на Мъск и сие.Радвам се,за всички хора отишли в тази страна и доказали се,защото в техните страни това не би се случило(независимо дали го има или няма дадения отрасъл).Факт е,че Америка "продава"най-добре ,а Стийв Джобс и Мъск са ярък пример за това с техните продукти.
33
5
 
19
 
! Отговори
Спа секс преди 3 години
Пропуснали сте да изтъкнете участието на български нeгpи в протестите и безредиците в САЩ от последните дни.
32
3
 
12
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 3 години
Защо не споменахте и ключовото участие на Рафе, синът на Нинова?Ако не беше той, целият проект отиваше на кино!Това е цензура, наложена от Герб, за да наранят лидерката на цоциалистите!На протест, другари!
31
5
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Радвайте се бе хора,радвайте се,че и българи участват в интелектуалния екип,сътворили това...техническо чудо.Трябва да се радваме на всичките световни космически...постижения,независимо коя държава,или частна компания са ги постигнали.Когато след време...извънземен разум се срещне в Космоса с наши космически пратеници,няма да ги питат от коя...фирма,или държава са,а ще знаят че са от...планетата Земя,която е на...всички нас.
30
2
 
22
 
! Отговори
Браво на момчетата преди 3 години
Браво и успех на всеки , който гони мечтите си, успява да се реализира и е щастлив. Надявам се че все повече такива хора ге виждам и в България.
29
21
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Понеже положението в държавата е катастрофално след два месеца коронавирус ограничения, мисирките от казионните медии ни отвличат вничанието с някаква космическа история, която ни най-малко няма отношение към ежедневието ни.Даже не просто ни навират вп лицата въпросната космическа новина, а направо ни я представят като огромен успех на човечеството ...Всички видяхме колко "напреднало" е то през последните месеци.Лекувахме нов вирус с лекарства отпреди 40 години.А, кризата, у нас е катастрофа
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Още един успех за българската матеманическа школа и българските таланти на точните науки.
27
2
 
15
 
! Отговори
Таланта си е талант преди 3 години
Таланта си е талант и гения си е гений - независимо от обстоятелствата и мястото. Но е истина също , че в САЩ таланта е равносилен на пари за всеки по веригата който участва в откритието и експлоатирането му. И колкото по добре успеят да го уползотворяг , толкова повече пари носи. Така че всеки се стреми да го подпомогне и да го пази и стимулира. В това е разковничето но американския успех.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехей, Кендеров ми е преподавал. Голяма работа е тоя човек!
25
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе САЩ 6 изстребителя ни ги дават за 2 милиарда, едно време Русия замени МИГ 25 3-4 броя от Добрич за Миг 23-ки
24
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До бабунЗащото им стана по-изгодно и защото трябваше да преустроят цялата си космическа програма за бъдещите цели (катастрофата със совалката съвпадна с финалното изграждане на МКС), реално совалките в този им вид си бяха изпълнили мисията.
23
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре стига ни занимавахте с този боооклук бе!Когато пратите българин космонавт в космоса тогава да се гордеем!юИма десетки като тоя българи работили в тази структура, но досега само двама космонавти сме имали полетяли в космоса и то при бай Тошово време, соооросоидни папагалиии!
22
10
 
5
 
! Отговори
бабун преди 3 години
До ЧебурашкаА защо 10 г.американците ходят с руски космически кораби,малко ми е интересно?
21
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 17Точно обратното е. Там няма шведи, ирландци, българи и т.н., защото всички са намерили мечтата и реализацията си. Ако бяха щастливи и доволни там откъдето са никога нямаше да търсят друго.САЩ е наистина страта,където човек може да осъществява мечтите си, стига да е кадърен, а това прави къдърните жители на страната. Там те могат да осъществят себе си, което е ултимативното проявление на свързаност с мястото. Триумф на къдърността над всякакви повърхностни белези за принадлежност
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** см0таняците сте, преди години русия ни предоставяше достъп до космически технологии, сега аниматори с фотошоп рисуват за НАСА, и вие се радвате, пълен цирк сте
19
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ЧебурашкаТо конкретно тия двамата са си американски възпитаници. Родителите заминали за САЩ в "началото на 90те" Тия момчета са малко над 30. От България знаят само каквото са научили от родителите си. Но е истина, че родителите им вероятно са изиграли решаваща роля за приентирането им в правилната посока, и са им предали явно и добър ген, така че нещо от БГ са получили. Като ген, не като помощ. То и единия родител си го каза: искахме да се реализираме по-добре.