Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година

99% от убийствата са ненаказани
2 юни 2020 21:30, Нели Христова
217
Америка протестира: Над 1000 са жертвите на полицаи в САЩ всяка година
Снимка: БГНЕС

Само за няколко дни гневът в Америка ескалира. Пожарът на общественото недоволство бе запален от убийството на чернокож мъж пред очите на преминаващи граждани. Той не е носил оръжие, не е заплашвал живота на друг човек. Просто е имал нещастието да е "заподозрян" и чернокож. Навярно за нас, хората в България, които живеем далеч от САЩ и в една много по-различна система, ни е трудно да разберем точно колко голям е проблемът. За да отговорим на въпроса, има ли нужда от цялото това насилие и недоволство, ще ви представим малко статистика.

Още по темата

Според данните на Mapping Police Violence 99% от полицейските убийства в САЩ остават ненаказани. Срещу служителите на реда дори не е повдигнато обвинение, камо ли да се стигне до съд.

Между 2013 и 2019 година, броят на полицейските убийства варира, но никога не пада под 1000. Най-малък е броят през 2014 година, когато от служители на реда са убити 1050 души. Най-голям е броят на жертвите през 2018 г. - 1143 души. Само за сравнение - 373 души са убити при масова стрелба в САЩ за 2018 г.

Тези данни показват, че въпреки годините на протести,създаването на защитни организации, смяната на политици и въвеждането на камери, които полицаите задължително трябва да носят, почти нищо не се е променило. Данните по-горе показват убитите от ръцете на полицаи от всички етноси. Но цялостната картина става още по-ясна, ако те се разбият по етническа принадлежност.  

Броят на чернокожите, убити от полицаи, намалява. В пика, убитите чернокожи са над 300, но през последните години броят им е около 250. Най-много са убитите бели - над 500 през 2015 година и около 400 през последните години. Там също се наблюдава спад. Увеличават се обаче убийствата от полицаи на латиноси, както и на хората с неустановена раса.

Това значи, че проблемът с полицейското насилие не е проблем само на чернокожите американци, а на всички американци. Други проучвания обаче показват, че афроамериканците са най-застрашени от това, да станат жертва на полицейско убийство. Те са два пъти по-застрашени от латиносите, и три пъти по-застрашени от белите. В повечето случаи чернокожите са дори неворъжени, когато са нападнати.

В някои щати броят на убитите чернокожи от полицията е по-голям от броя на насилствените убийства в САЩ като цяло. Данните показват, че в голяма част от случаите, полицията е убила човек, който не е извършил насилствено престъпление. 

Ето срещу тази реалност се борят американците сега

Според данни на National Safety Council от 2013 до 2018 година, шансът, ако си мъж, да бъдеш убит от полицай е 1 на 1000 - по-голям, отколкото да умреш в катастрофа с мотор в Америка. Шансът, ако си жена е значително по-малък.

Но протестите от последните години така и не доведоха до промяна. Не е ясно дали размириците от последните седем дни също ще имат някакъв ефект, поне докато не се вземат нужните мерки и се намали свободата на полицията, която изглежда е безкрайна. Дори оплакванията срещу служителите на реда не помагат. Срещу полицая, убил Флойд, има 18 оплаквания. Нито едно от тях не е било разгледано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Бил Гейтс е най-завършения изззрод на планетата през Третото хилядолетие! ''....................Пак си се нагълтал със съветска пропаганда.
122
3
 
8
 
! Отговори
Шегичка преди 3 години
Да живее най великата демокрация в света :) :) :)
121
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 151Редовно гледам Михалков в "Бесогонъ". За кое предаване става дума?...Вече бях писал, че Адолф Хитлаа е пъпчив малък пакостник пред Бил Гейтс! Това е най-завършения изззрод на планетата през Третото хилядолетие!
120
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балансът на убитите от полицаи в САЩ за година: 500 бели:250 черни:250 други е показателен за това коя раса избиват.
119
6
 
5
 
! Отговори
Рушофил преди 3 години
До Анонимен 133Дришъл, хайде да се срещнем публично, в някой киносалон и се поизпитаме! Загубилият ще плати наема и ще се надупи да го ритнат! Моето IQ е поне 15 пункта над твоето! Може да вдигнем мизата и с един снимачен екип! Платен, естествено! Съгласен ли си?
118
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерете видеото на Михалков, който бе спрян от руска телевизия, макар да говореше главно против американци.Най-богатите вече не се нуждаят от бачкатори - роботите вече са много по-производителни и надеждни от хората.Гледайте за членството на Бил Гейтс в една организация, изчисляващ колко въздух диша един човек и така хаби въздуха на супербогатите.КОВИД-19 е само генерална репетиция пред апокалипсиса.Идва време на тотален мор.
117
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди избори за президент това си е предизборна кампания.Стилът "цветни революция" поне на мен ми допада-придава баланс на света.Иначе тъмнокожите са болшинство сред родените до 18г.възраст и в САЩ, и у нас.
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстуканДвигателя на "вода" H2O,работи с водород,който е една от съставките на водата H2 и O, водород и кислород,има такива автомобили и днес.
115
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причините за протестите не са в смъртта на Флойд, а социални.Как ви се струва 40 милиона безработни само за последните 3 месеца. Флойд бе искрата. Допълнително, че демократите искат хаос за да отслабят Тръмп и нажежиха обстановката.Време е да пораснете и да разберете, че живота в САЩ е жесток. Ако си млад и бачкаш здраво е добре, но одъртееш ли или се разболееш, никой не му пука за теб.Живота в България при соца за народа бе 1000 пъти по-добре.Кел файда им от айфоните и мустангите.
114
15
 
1
 
! Отговори
TOP SECRET преди 3 години
Така трябваше да се случи у нас през 1896 г по време на Възродителен Процес да но Османските Турци живеещи в България са умни и възпитани за да правят золуми като в Анерика сега
113
4
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Ами да протестират няма проблеми. Но ако палят коли и грабят магазини нека да ядат палката здраво ! Какъв протест е това да трошиш колата на съседа си ?!?!??!
112
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво има да говорим.Зад Тръмп седят влиятелните Евреи които дърпат конците а той им прокарва интересите при споровете с иран и палестина.На никой не му пука или поне на тези които управляват за черни афро бели жени мъже пopнофилми дрога и тн.Изнесът ли се Евреите от Сащ с тия палячовци и черната им клoaка е свършено.Тия са нищо просто човешки oтпадък живота им не струва нищо.Блек лайф матърс и някакви разлигавени бели лелки хлипат.Тия са никой нищо не им струва живота наркопласьори и мародери.
111
6
 
12
 
! Отговори
Иван Козарев-Баалкан преди 3 години
До АнонименА би трябвало да те интересува, защото в България става същото, но срещу Българите! Проблемът в България, обаче е разбирането, че родната милиция ни пази;))) а не, че изпълнява мокрите поръчки на властта и че всеки е длъжен да и сътрудничи в тази Огромна Лъжа!
110
8
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Хм?Не "Хм", а "бръм, бръм"... осъден престъпник рецидивист... и аз да бях нямаше да го пусна. Предпочитам дори в затвора да отида отколкото да ме убие някоя ***.
109
2
 
5
 
! Отговори
Хм? преди 3 години
До АнонименПак ще говорим...след изборите.
108
6
 
13
 
! Отговори
Handel преди 3 години
А през 2019 година тия "жертви на полицаи" само с огнестрелно оръжие са убили 15200 души. Колко са убитите с нож или пребити до смърт ме домързя да търся.
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците са накапани - ва тниците им се смеят, ва тниците са на срани - никой не им се смее щото никой не го интересуват
106
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност това е краят на китай.А Америка е така измислена че президент не се избира пряко неслучайно преценено е че масата хора не са умни за да избират което е и правилно.
105
11
 
7
 
! Отговори
Хм? преди 3 години
Със сигурност това е краят на Тръмп. Ще спечели новите избори на куково лято.
104
5
 
10
 
! Отговори
Хм? преди 3 години
Изгледах видеото със ''задържането'' на този Флойд. Ченгето му беше стъпило на врата и го държа така , докато онзи спря да мърда, явно вече беше починал, преди да дойде линейката. Това ченге се държеше супер нагло. Очевидно няма и една мозъчна гънка в главата си, понеже не можа да прецени правилно ситуацията. Нищо чудно да има и някаква стара вражда с черния, нали за работили като охранители в няакъв нощен клуб. Определено действаше с умисъл да нарани черния. Със сигурност го чака затвор.