Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите

Напрежението в САЩ ескалира, полицейска кола се вряза в тълпа
Обновена: 2 юни 2020 18:59 | 2 юни 2020 18:45, Петя Славова
219
Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите
Снимка: БГНЕС


Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армията, за да потуши нарастващите граждански вълнения в САЩ, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал от ръцете на полицейски служители.
Тръмп каза, че ако градовете и щатите не успеят да контролират протестите и да "защитят жителите си", той ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях", предаде BBC.

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд ескалираха през последната седмица. Кандидатът за президент Джо Байдън разкритикува Тръмп: "Няма да позволим на нито един президент да укроти гласа ни", заяви демократът, като се позовава на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на събранието на протестиращите. Междувременно The Independent публикува видео, в което се вижда как полицейска кола се вряза в тълпа.

 

В Лас Вегас десетки бяха ранени, когато властите използваха сълзотворен газ и сила, за да разпръснат протестиращите, които вече напират в над 75 града.Междувременно четирима служители бяха застреляни и ранени в понеделник вечер по време на безредици в Сейнт Луис, Мисури.

В Чикаго двама души бяха убити на фона на вълненията при все още неизяснени обстоятелства. Шефът на полицията в Кентъки, беше уволнен, след като служителите на реда стреляха в тълпа в неделя вечер, убивайки собственика на магазин, намиращ се наблизо.

Австралийският премиер Скот Морисън поиска разследване на предполагаемото нападение от страна на полицията на двама австралийски журналисти, отразяващи протестите във Вашингтон.

Музикалните канали и известни личности обещаха да отбележат Blackout , като направиха пауза за осем минути. Точно толкова бе времето, в което полицаите са били натиснали Флойд на земята.

Още по темата

Протестите стартираха, след като се видя как органите на реда убиват тъмнокожия, който е легнал и им казва, че не може да диша, докато единият от полицаите си слага крака на врата му. Служителят е обвинен в убийство от трета степен и ще се яви в съда следващата седмица. Други трима полицаи са уволнени.

Случаят "Флойд" възпламени невиждан до този момент гняв, заради полицейските убийства на тъмнокожи американци и расизма. За мнозина възмущението отразява и години на безсилие от социално-икономическото неравенство и дискриминация, не на последно място в самия Минеаполис, отбелязва още BBC.

Отговорът на Тръмп е, че"всички американци са били правилно разстроени от бруталната смърт на Джордж Флойд", но каза, че паметта му не трябва да бъде "удавена от гневна тълпа".

Той определи сцените на грабеж и насилие в столицата като "пълен позор". Той също така се закани да изпрати хиляди тежко въоръжени войници, за да спрат нападенията и „безсмисленото унищожавате на имущество”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен148И после,Байдън,Килъри и С О Р О С стават Републиканци и учавстват в масовата приватизация,а отдел кадри на Демократите ФБР назначава Олигарси и капиталисти!
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американският Петър Младенов ще подаде оставка. Всички седесари ще скачат пред Белия дом и ще викат: Кой не скача, е демократ, кой не скача, е демократ."Демократ" означава американски комунист.
141
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всичките по една мотика и бързо ще ги излекуват.
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потрошиха библиотеките за една книга тези протестъри, тц, тц, тц...
139
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците няма да се приберат преди този да подаде оставка.Ще започнат да викат "Оставка"
138
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовХристо Христов: Типичното за демокрациите е да извъртат фактитеОтивай при любимите ти диктатури, руши
137
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп става предател на американския народ. Армията отказва да изпълни противоконституцонните заповеди.Арест и съд.
136
0
 
1
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 3 години
До Анонимен 69Не така, хора са все пак ...
135
3
 
7
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Анонимен 137Засега Дончо може да вкара армията само в Уошингтън ДиСи и да я използва за да разгони фамилията на мародерите. За останалите му трябва покана от правителствата на съответните щати. Без такава може да използва армията само за контролиране на тълпата. Нарича се Инсърекшън акт от 1807. Вкара ли ги ще стане както иска и още как, но явно буквално всяка власт и телевизия извън Фокс засега му противостоят. Интересното ще стане, ако тия мародерства не спрат от самосебе си.
134
13
 
9
 
! Отговори
Комунизъма се Върна преди 3 години
Цветна Революция Организирана от Световната Комунистическа Клика, ръководена от Пекинските Комунистически Бандюги! Света Май Забрави как на Тянанмън минаваха с Танковете през Хората!!
133
0
 
9
 
! Отговори
да де преди 3 години
До Анонимен137Ти май си чувал само за армия,или си виждал само по холивудски филми,но не си чувал за трибунал.В армията се изпълняват заповеди,мисленето е строго забранено!
132
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои ще пратиш бе боядисания. Цветнокожите и Латиносите срещу себеподобни ли. Тоя май нее наясно от какви му се състои великата армията. И кои от тези ще тръгнат да бият и убиват. По скоро ще те измъкнат по шорти и ще те овисят на някой уличен стълб, и ще те оставят да станеш на чирус.
131
3
 
2
 
! Отговори
777-777-7777 преди 3 години
До българин Мнооого си простичък ! Много си завистлив !
130
6
 
19
 
! Отговори
DW преди 3 години
Сега арабските страни да изпратят помощ на мирното население и да бомбардират стратегически обекти във САЩ ! Нали така правят фашистите(американци)!Ама не сега е друго
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 131Абе, ти да не си брат му на полицайчето дето утрепа горкия Флойд? Изглеждаш ми доста нетолерантен.
128
8
 
3
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До българинМа той май ти каза, че проблема не е в това, че си изказваш мнението, а че говориш от името на българите, с което съм съгласен с него, че не е редно да правиш. Иначе, ако си мислиш, е в РБ живееш нещо близко до американска демокрация дори, жестоко грешиш. Тук комунистите са хванали яко корен и се държат яко подпомагани активно от рушитата, тъй че въобще не си стигал да живееш в демокрация като тяхната. Иначе аз съм се родил преди около 60 години. Кажи сега какво те мъчи? :)
127
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мултикултурализмът се сгромоляса със страшна сила.
126
3
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До Анонимен 128"- не разбирам какво правят белите хора там..."Аз мога да ти отговоря на въпроса.Принципно, има такова нещо като човешки права, не знам дали ше ми повярваш (знам, че българите сме малко недоверчиви към такива купечки работи) :)))) , а има и някакви хора, които вЕрно мислят, че трЕбва да важат за всички, даже и за дроги с по неколко присъди. Не знам, тия хора може да си мислАт, че е хубаво да важат за всички,в случай че нЕкой ден палачинката се обърне.
125
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 113. Като те гледам.И Ника ти не е български!-:) Но пък пишеш на кирилица а?! А защо да не си изказвам мнението? Помня социализма.Виждам и живея твоята " демокрация" Американска 30 г вече! За мен лично е стар вече! Имам политически поглед върху нещата ! Живял съм и видял повечко от много други пишещи тук !-:) Ти какво завиждаш ли? Право ли казвам нещата Та това те дразни? Е? Ами да си се родил по рано. Та да имаш и ти " мнение"! Ама не си! По унизително от Незнанието Няма! Повярвай ми!-:)
124
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бунтовете в САЩ са пълно безобразие - в крайна сметка грешка на полицията превърна човек лежал 5 години в затвора за въоръжен грабеж, който използва наркотици в светец... за черните ми е ясно защо протестират - не разбирам какво правят белите хора там...