Бруталното полицейско насилие е дълбоко вкоренено в историята на САЩ

Корените му могат да бъдат проследени до 18 век
5 юни 2020 20:12, Нели Христова
111
Бруталното полицейско насилие е дълбоко вкоренено в историята на САЩ
Снимка: БГНЕС

Убийството на Джордж Флойд не е нещо необичайно - през последните години няколко трагедии в Америка доведоха до създаването на движението Black Lives Matter. Но напрежението между чернокожите и бялата полиция в САЩ съществува от векове, а началото му може да се проследи чак до 1700-те години.

18 век - Патрулите за роби

Има два истории за това, как се формират съвременните правоприлагащиоргани в САЩ.

Корените на полицията в Южните щати са именно в така наречените "патрули за роби". Белите дробоволци са били упълномощени от държавата да прилагат насилие и да връщат обратно роби, които са избягали. Потушавали са въстанията на чернокожите и са наказвали онези, които са нарушавали робските закони.

Първият такъв патрул е създаден през 18 век в Южна Каролина, а всеки щат, който не е премахнал робството, бързо се сдобил с тях. Белите мъже имали право да влизат в домовете на хората, независимо от расата или етническата принадлежност, ако заподозрат, че те крият чернокожи роби.

По-известните предшественици на съвременните правоприлагащи органи обаче са централизирани общински полицейски управления, които се формират в началото на 19 век. Те се появяват първо в Бостън, а скоро и в Ню Йорк, Олбани, Чикаго, Филаделфия и останалите щати. В първите полицейски управления преобладават бели мъже, които са по-фокусирани върху реагирането на безредие, отколкото на истинска престъпност.

20 век - белите и черните не могат да стоят на една маса

През 20 век в полицейските части вече има шепа цветнокожи полицаи, но те патрулират само в кварталите, в които има чернокожо население.

Краят на патрулите за роби идва след гражданската война. В следващите три години чернокожите следват стриктни правила - има определени места, на които могат да работят, определени суми, които могат да взимат, места, на които да живеят и дори лимит на това до къде могат да пътуват. Тези "черни кодове" бързо стават нелегални. Но две десетилетия по-късно се появяват законите на Джак Кроу.

В продължение на 80 години чернокожите и белите нямат право да седят на една маса. За тях има различни обществени сгради като училища и библиотеки. Чернокожите, които се озовавали на място, предназначено за белите, ставали жертва на изключителна полицейска бруталност. Властите не предприемали действия, когато белите линчували цветнокожите, дори и те да са невинни. Никой не съдел и полицаите, ако се стигнело до там, че да убият чернокож човек. 

Големи бунтове, породени от насилието на властите срещу чернокожите в САЩ е имало през 1939 г., 1949 г., 1963 г., 1965 г., 1991 г.  В страната, в която всички би трябвало да са равни, борбата за равенство продължава и до днес.

Навярно за онези, които са прекарали векове в това да репресират чернокожите, е най-трудно да се променят.

Расизъм през последните няколко десетилетия

Не всички полицаи са лоши. Не всички биха убили невъоръжен чернокож мъж или биха стреляли с гумени куршуми срещу протестиращи. Но много са онези, които проявяват насилие над обикновените граждани. А през последните години това се случва не само срещу цветнокожи. Много организации с власт стоят именно зад тези полицаи, които решават да прилагат сила. Почти винаги те успяват да се разминат с тежко наказание и дори не са освободени от работа. А ако се стигне до там - те просто сменят участъка, в който работят.

В Америка има 1800 различни полицейски части. Според данни на BBC, в Калифорния е нужно между 24 и 48 седмици, за да станеш полицейски служител. А в Северна Каролина са ти нужни 16 седмици и половина, за да получиш значка - наполовина по-малко, отколкото да получиш лиценз за бръснар в щата. 

Има по-голяма вероятност да бъдеш убит от полицията, ако си черен, отколокто бял. Това показват не едно и две изследвания. Според данните на университета в Станфорд, органите на реда дори спират за проверка повече автомобили управлявани от чернокожи, отколкото от бели, при положение, че афроамериканците са едва 12% от населението на страната.

Движението Black Lives Matter се роди през 2013 година. И тогава, подобно на протестите днес, хората излязоха на улиците, за да търсят справедливост и край на полицейското насилие. Смъртта на Джордж Флойд напомня много на гибелта на Ерик Гарнър, който издъхва по време на арест през 2014 г. Неговите последни думи също са "Не мога да дишам".

Месец след смъртта на Гарнър в Мисури също започват протести. 18-годишният Майкъл Браун е убит от полицаи. През август 2014 г. куршумите на органите на реда в Лос Анджелис попадат в Езел Форд. Следват убийствата на 28-годишният Акай Гърли в Ню Йорк, 12-годишният Тамир Райс в Клинвланд през ноември същата година. Но кръвта, пролята само през 2014 г., не свършва до тук.

На 20 октомври полицаят Джейсън Ван Дайк изстрелва 16 куршума в тийнеджъра Лакан Макдоналд в Чикаго. Момчето носело нож и всеки би си казал, че полицаят се е уплашил за живота си. Но всъщност не е така - Ван Дайк е стрелял от 3 метра в момчето, което не го заплашвало по никакъв начин.

През 2015 година започват протестите "Кажи името й", подтикнати от движението Black Lives Matter, които са в чест на жените и момичетата, убити по време на полицейско насилие. Същата година, през ноември, Минеаполис отново гори заради убийството на 24-годишният Джамар Кларк, който е застрелян от полицаи.

През 2016 година в Северна Каролина е обявено извънредно положение, след като протестите заради убийството на 43-годишният Кийт Скот излизат извън контрол. През март 2018 година избухват масови протести в Калифорния заради Стефон Кларк, който е убит в градината на баба си.

Това са само част от случаите, които водят до гнева, който днес всекидневно изкарва протестиращите на улицата във всички щати на Америка. За да се събуди този гняв, е нужна дори и най-малката провокация, както ни показа случилото се в един топъл ден през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че ВСЕКИ ЖИВОТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ - не само на черните или белите. Истината също така е че има две лица - тя е една за белите, друга за черните, трета за полицаите, четвърта за българите, пета за американците и т.н. Не съм съгласен че полицейското насилие в Америка е дълбоко вкоренено. Полицаите в Америка не винаги са постъпвали както сега - първо стрелят или натискат или бутат и после питат. Имало е времена когато са били много по-добри и са помагали на гражданите.
69
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цяла Субсахара са били канибали до преди 120-130г. Сега в Конго работят за по 50 долара на месец , имат по 4-5 деца. Училището струва 30 долара на дете. Така че тези бивши роби и настоящи безделници да са изключително благодарни на белия човек и да му целуват краката. В Африка нямат пари за бебешко мляко даже, за елементарни консумативи или лекарсва. Даже теста за Спин струва 25 долара. Аман от некадърници , дето се оправдават с расизъм. Няма закони срещу черните вече.
68
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер едностранчива манипулативна статия, която се опитва да внуши колко са лоши белите и в частност полицията, в която излиза че работят само бели нацисти и колко са добри черните, които нямат вина за нищо и винаги са жертви - не знам колко *** трябва да си за да вярваш на това.
67
3
 
14
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Полицията винаги се е налагало да действа твърдо при неподчинение, за да има някакъв респект към нея, само че хората станаха твърде меки и чувствителни - снежинки. Едновременно с това им се даде трибуна с всички социални мрежи за да обединят всички други чувствителни като тях и да направят солидна маса от снежинки (лавина). Когато полицията стане мека като тях, тогава ще се сблъскат с реалността, защото главорезите по-чувствителни и толерантни няма да станат, ще се чудят къде отиде реда
66
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй, то. Знаех си аз. Полицията е лоша.Но само когато нямаш нужда от нея.
65
0
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 3 години
Ами щот' нямат друг избор!! Като при нас. Каквото има, това ще избереш -никой не ти гарантира, че ще получиш адекватна помощ!
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, то в турция е цвете...Бият кюрдите на лягане и на ставане.За добро утро, за добър ден и за лека нощ.
63
8
 
7
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Същата полицейска простащина е и в България . Никой нищо не го интересувало . Това е в БГ.
62
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лоша полицията, пък като видят дебелия примерните гражданки и граждани все на нея звънят и бързо забравят колко е лоша полицията.Що така...
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не знаем за историята на България.Повтаряме написаното от казеонно платени историци преписали от други казеонни историци, а истината се крие.
60
1
 
1
 
! Отговори
Нема нищо преди 3 години
Много количество хора, а никой не набляга на качеството . СВЕТЪТ НЕ ВЪРВИ НА ДОБРЕ
59
4
 
12
 
! Отговори
Тъпо преди 3 години
Някакъв дрогиран до козирката престъпник стана вдъхновение за милиони
58
3
 
7
 
! Отговори
Българин+ преди 3 години
...насила християнизиран и славянизиран Български народ" - тоя пък иска и еретици да сме още. Нали тая религия ни е съхранила под турския ярем, бре атлантик! Може и да сме за псуване, но поне не мрем като мухи от Короната, както е в богопомазаните държави.....
57
18
 
1
 
! Отговори
Расисти на ДС преди 3 години
Абе насила християнизиран и славянизиран Български народ от Византия през 866 г. ( по теа време все още Племе) когато по време на Възродителен Прицес тогава Милиционери биха българските турци ( Османски турци в България) само защото отказваха да си сменят насилствено имената , какво сте ми тръгнали Статии за Америка тукаБългарския Народ е за псуване за др не става
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са млада империя и имат характерните черти на такава: агресивна сила, вандализъм спрямо чуждата национална памет и ПРЕХОДНОСТ.Империята е бацил, който разболява хармонично развиващите се стари нации.Единственото добро е, че който народ оцелее след имперския гнет, развива имунитет към агресивността.Преходността на агресията е заложена в същността и, защото на сила нищо добро и трайно не се получава.
55
6
 
5
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Нещата са прости - нация, основана от каторжници и бандити, избягали от Европа да отърват бесилката няма как да не носи в себе си семето на мракобесието. Разбира се, има и много мечтатели и авантюристи, но като цяло повечето са били престъпници. Като се добави, че са си импортирали и роби с манталитет и култура като на високоинтелигентно шимпанзе резултатът е на лице! Единствения начин - взема се оръжието от населението. Толкоз. Защото ченгетата се нервират и не знаят кой куку ще ги гръмне!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете: killed by police US- виждате графики за убитите в САЩ през годините от полицията.Статистиката показва, че всяка година убитите бели са 2 пъти повече от убитите черни.Хайде ние сме на кирилица, защо местните сутки не си четат статистиката?!
53
1
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Брутално насилие? - трябва да извиним американците!. Те просто са били заети да отстрелват индианци, и са пропуснали епохата на Европейския романтизъм и хуманизъм
52
0
 
1
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До Анонимен 60ККК имат политици за членове в САЩ, не знам как те учудва това, не е някаква прикрита тайна.
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само преди 50 - 60 години имаше толкова обесени и избити чернокожи от онази групировка Ку Клукс Клан. Нали се сещате онези с острите качулки. И сега научавам от Уикипедия, че понастоящем още съществували и даже въобще не са спирали. Сигурно през годините са намерили начин да се прикриват. Излиза, че в САЩ въобще никога не са се отказвали от това да са расисти. Просто са приспивали останалия свят, че са много цивилизовани и демократични. Но са доста болно общество.