Кой беше Джордж Флойд - икона на борбата с расизма и полицейската бруталност

Претърпял сблъсъци със закона, но и искал най-доброто за децата си
9 юни 2020 23:00, Елка Василева
177
Кой беше Джордж Флойд - икона на борбата с расизма и полицейската бруталност
Снимка: БГНЕС

Днес ще бъде погребан Джордж Флойд – 46-годишният афроамериканец, чието убийство от бял полицай го превърна в глобална икона на борбата с расизма и полицейската бруталност.

Висок 1,93 м, Флойд бе известен сред приятелите си и семейството като „нежен гигант“, рапър и атлет, който е претърпял сблъсъци със закона и наркотиците, но и който искал най-доброто за децата си, пише Франс прес, цитирана от БНР.

Майката на Джордж Флойд се мести в Хюстън скоро след раждането му в Северна Каролина през 1973 г.

Той израства в беден и населен предимно с афроамериканци квартал в централната част на града.

„Нямахме много, но винаги сме имали един друг“, коментира миналата седмица в Минеаполис братовчед му Шахредийн Тейт.

Учителят на Флойд Уейнъл Секстън заяви пред АФП, че 7-годишният Джордж мечтаел един ден да стане съдия във Върховния съд.

В гимназията той играел ролята на голям брат за много от местните момчета.

Още по темата

„Той ни учеше как да бъдем мъже“, заявява по-малкият му брат Филонайз.

Флойд се отличавал на футболното поле и имал отлични постижения в баскетбола, който играел в колежа.

„Той беше чудовище на игрището. Но в живота, като цяло, говорейки с хората, бе нежен гигант“, казва Филонайз.

Той се отказал от колежа и се върнал да помага на семейството си в Хюстън.

През 90-те г. влязъл в хип-хоп кръговете в града с псевдонима Големия Флойд и постигнал известни успехи.

Но не успял да избегне насилието в подземния свят и е арестуван няколко пъти за кражби и търговия с наркотици. Според местни медии преди двайсетина години е осъден за въоръжен грабеж, излежавайки 4 г.

След затвора се обърнал към религията и използвайки известността си и любовта си към баскетболната звезда Леброн Джеймс, за да привлича младежи към службите и баскетбола.

Флойд се мести в Минеаполис през 2014 г., „за да смени пейзажа“ и да потърси по-стабилна работа, за да помага на майката на новородената си дъщеря Джиана.

Работи като шофьор на камион за Армията на спасението, след това охрана в бар - работа, която губи с карантинните мерки срещу пандемията от коронавирус.

„Разбрах недостатъците си и не съм по-добър от никой друг“, пише Флойд в Инстаграм през 2017 г.: „Но, човече, престрелките, които продължават, не ме интересува от каква религия си, човече, или къде си. Обичам те и Бог те обича, човече, свали оръжието, човече“.

Но на 25 май т.г. Флойд умира от задушаване, след като полицай затиска врата му с коляно – убийството е заснето от случайни минувачи и се разпространява из целия свят.

Той току-що си е купил цигари с фалшифицирана 20-доларова банкнота и е взел фентанил – силен наркотичен аналгетик.

Неговите последни думи – „Не мога да дишам“, и неговият портрет се разнасят из света заедно с исканията на афроамериканците да бъде сложен край на расизма и полицейската бруталност.

„Искам справедливост за него, защото бе добър. Без значение какво си мисли някой той бе добър“, заявява Рокси Уошингтън, майка на дъщеря му Джиана, която сега е на 6 г.

Жители на квартала му в Хюстън Търд Уорд вече почетоха паметта му с два графита.

На единия от тях – върху тухлена стена на жилищен блок на социалните служби, в който той е израснал, Флойд е изрисуван с ангелски криле и ореол над главата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
8
 
! Отговори
do 62 преди 3 години
Българина не е жалко същество, което някога ще се принизи да говори как някой ни дължи нещо и как сме били жертви. България може и да я няма след 50 години, но на нивото на други *** никога няма да паднем.
44
2
 
6
 
! Отговори
Я ми обясня: преди 3 години
Четирите часа разлика между отиването ми до магазина за цигари. Аз минах оттам и тая кола изгоря четири часа по-късно. После ми обясни видеозаписът как тая кола гори ама десет секунди след "моето минаване оттам" и после ми обясни защо монтажникът ви в малка гангстерска война се "застреля" по средата на улицата сам? Няма да ядете бой от мен, а от целия свят. Лека нощ "friends"!
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се разплача!Верно ли сте написали пасквил за тоя криминален тип? Отврат и падение
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв нос има тоя типичен *** еволюционно няколко стъпки надолу.Бил умрял е и?Диша ми от кислорода.Шит!
41
5
 
15
 
! Отговори
факт преди 3 години
Българите мият улиците и слугуват на Запад и в Америка, и навсякъде стоят по-ниско в социалната йерархия от всеки цветнокож и арабин и пакистанец.
40
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черен престъпник най-обикновен
39
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви бели бе я кажете за крепостничеството в Русия избивали са бели като животни ами Япония как е използвала Китай Виетнам Лаос и тн.Ами Китай как използва в днешно време гражданите си ами Франция Англия Германия Белгия и тн.Каква Америка бе смешници всеки използва.Леле какви русофилски нещастници.
38
5
 
14
 
! Отговори
Tangra преди 3 години
Престъпника няма цвят на кожата.А белите ще си плащат за робството още много дълго, както за избиването на индианците.
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам като дойдат новите модерни 50 годишни F-16 Block-70V през 2025 или 2030 г. да избием всичкo в Гърция, Турция, Сърбия и Румъния и да изградим империя. Може и межди другото така и Крим да освободим от риския ботуш. Впрочем новите модерни 50-годишни F-16 Block-70V дали ще дойдат до 2030 год. .., или?
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скапан нeгъp Китайците използват протестите в Сащ за да атакуват Тайван и ЮК следва и Япония.Тъпата демократическа паертия се занимава с правата на някакви мaймyни
35
21
 
4
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Истински герой на своя народ!!! Борец и патриот,човек и обичаш баща !!! Остава в историята със своята борба за свобода и справедливост !!!!Вечна му памет !!!!!
34
6
 
9
 
! Отговори
Шмелцер ДО 47 преди 3 години
Така се градят империй, с избиване на хора - Римска, Монголска, Персийска. Нас малко ли ни избиваха през годините, но някак си задържахме? А колко европейци бяха избити през вековете от Арабите и Турците? Едни народи изчезват, а други оцеляват. Такава е човешката история. Колкото до индианските племена - не са били цвете. Никой не е. И те са се избивали и поробвали като всички останали. По-силни дойдоха от тях просто. Никой не е невинен.
33
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до до 46Византия и Осмаската империя цивилизовахa, България, българите трябва днес да плащат обезщетеия на Гърция като наследник на Византия и на Турция като наследник на Османската империя.
32
2
 
30
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Света би бил много по-хубав и по-спокоен без Флойд и подобните му.Човек насочил пистолет към бременна жена ,за да я ограби ,не може да предизвика съжаление.Поне у мен.
31
2
 
28
 
! Отговори
Astarot преди 3 години
@42Нищо лично няма. Никога не съм си правел преценка на база раса, а на база поведение. Вярвай ми, че им е дадено всичко, за да излязат от гетото, ако искат. Платени квартира и храна. Фирмите, които ги наемат, ползват данъчни облекчения. Но във всяка една държава, всеки гледа по-успелите и благоденствието на другите те прави незадоволен. Даже няма да отвярам тема за обратния расизъм, който те проявяват към всяка друга раса.
30
2
 
7
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
Още малко не искаш ли Турция и Византия да ни плащат на нас? Аман от скапан.яци днешно време, които винаги са жертви и някой трябва да им дава нещо. Такива жалки същества трябва да бъдат изкоренени от тази планета, защото сте рак върху всяко едно нормално общество.
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ израства като световна сила само благодарение на избиватето и прочистването от белите на близо 100 милкона местни жители и благодарение на робството. Без избиването и заграбването на земите на местното население и без робството САЩ нямаше да станат световна сила.
28
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Германия може още да плаща милиарди на Израел, за това че през ВСВ е пращала в трудови лагери и е малтретирала евреите, а САЩ не могат да плащат репараци за робството на потомците на робите.
27
2
 
16
 
! Отговори
обективен преди 3 години
4г присъда за въоръжен грабеж ,фалшива банкнота и под въздействие на наркотици.Видно от досието му ,смъртта на Флойд не е голяма загуба за краварския народ.У нас за подобен индивид, никой нямаше да напише и един пост в негова защита.Ние расистка държава ли сме?
26
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ имат само 240 години история като държава, и 100 години от тях са робовладелски. Ако не бяха робите, евтиния труд и дивата експлатация белите в САЩ нямаше да мога да живеят богато тогава и днес. Без робството САЩ нямаше да днес залязваща световна сила. Могат да решат много лесно въпроса като дадат пожизнена рента на всеки афроамериканец, те не са повече от 10-15%, белите могат да работят малко повече за да ги издържат, зашото робите и робството построиха великата в миналото Америка.