Световни лидери за размириците: Срамни, шокиращи, обезпокояващи

Цял свят потресен и смаян от случилото се в Конгреса на САЩ
7 яну 2021 11:30, Елка Василева
66
Световни лидери за размириците: Срамни, шокиращи, обезпокояващи
Снимка: БГНЕС

Срамни, шокиращи, обезпокояващи - с тези епитети лидери от цял свят осъдиха размириците във Вашингтон, където привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса по време на ключово заседание.
"Нищо не може да оправдае тези опити със сила да се провали един законен и съответстващ на правомощията преход", заяви британският премиер Борис Джонсън.

"Няма да отстъпим пред насилието на тези няколко души, които искат да поставят под съмнение демокрацията. Когато в една от най-старите демокрации в света привърженици на един отиващ си президент подлагат на съмнение чрез оръжия законните резултати от избори, то това е атака срещу една универсална идея, заяви френският президент Еманюел Макрон.

"Вярвам в силата на институциите и на американската демокрация. Мирният преход е в центъра им", припомни председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Джо Байдън спечели изборите. Радвам се, че ще мога да работя с него в качеството му на бъдещ президент на САЩ", допълни тя. Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел определи случилото се като "невиждан щурм по американската демокрация" и призова за уважаване на резултатите от американските президентски избори. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че за него е било шок да гледа случващото се във Вашингтон. "Разчитаме на САЩ, че ще позволят мирно предаване на властта на Джо Байдън", допълни той.

Още по темата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш чрез гласа на говорителя си Стефан Дюжарик каза, че "При такива обстоятелства е важно политически отговорните лица да накарат привържениците си да разберат, че е нужно да се избягва насилието и да се уважават демократичните процеси и правовата държава". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува шокиращите сцени във Вашингтон и призова за уважаване на резултатите от президентските избори в САЩ, спечелени от Джо Байдън.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че "Тръмп и привържениците му трябва в крайна сметка да приемат решението на американските избиратели и да престанат да потъпкват демокрацията". Италианският премиер Джузепе Конте припомни, че насилието е несъвместимо с упражняването на демократичните права и свободи и изрази доверие в силните институции на САЩ. Испанският премиер Педро Санчес изрази вяра в силата на американската демокрация и каза, че новото президентство на Джо Байдън ще преодолее този момент, като обедини американския народ.

Нидерландският премиер Марк Рюте определи като ужасяващи кадрите от Вашингтон и призова Тръмп да признае Байдън за бъдещ президент на САЩ още днес. Ирландският премиер Михол Мартин каза, че е наблюдавал събитията във Вашингтон с много безпокойство и изумление.

Австралийският премиер Скот Морисън каза, че е видял много "тежки за гледане" сцени в американския Конгрес и подчерта, че осъжда тези прояви на насилие и очаква с интерес мирния преход във властта в САЩ. Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че канадците са дълбоко обезпокоени и натъжени от атаките срещу демокрацията в САЩ.
"Случилото се във Вашингтон не е правилно. Демокрация това е правото на народа да гласува и гласът му да бъде чут и след това решението му да бъде приложено по мирен начин. На всичко това не трябва да пречи една развилняла се тълпа", заяви новозеландската премиерка Джасинда Ардърн.

В изявление турското външно министерство призова всички страни в САЩ към предпазливост и умереност. В текста се изразява увереност, че САЩ ще излязат от тази вътрешна политическа криза по един зрял начин.

Президентите на Чили, Аржентина и на Колумбия, Себастиан Пинера, Алберто Фернандес и Иван Дуке осъдиха насилието във Вашингтон, допълва Асошиейтед прес. Венецулските власти пък казаха,че събитията във Вашингтон показват, че САЩ страдат от онова, което са предизвикали в други страни с политиката си на агресия.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, който е поддръжник на Тръмп, пък отново повтори, че е имало много информации за измами на изборите в САЩ, без да дава доказателства в подкрепа на твърденията си. За събитията във Вашингтон, той каза, че е проследил всичко там. Болсонаро не пропусна да припомни и, че е установил близки връзки с Тръмп, предаде Ройтерс.

Китайското посолство във Вашингтон излезе с предупреждение към китайските граждани в САЩ да са предпазливи, предаде Ройтерс. А говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви, че Пекин се надява, че американският народ ще се стреми към запазване на мира и сигурността и че в скоро време ще се възстанови обществения ред в САЩ, предаде ТАСС. Той добави, че външното министерство на Китай внимателно следи случващото се в САЩ. Хуа Чунин сравни събитията във Вашингтон и реакцията на американската общественост на тях с безредиците в Хонконг през 2019 г. "Ситуацията във Вашингтон не е толкова сериозна, колкото беше в Хонконг, въпреки че там вече има четирима загинали, докато в специалния административен район на Китай няма нито един", подчерта Хуа Чунин.

От японското правителство отказаха коментар на "политическия стил на действие на Тръмп", защото това са американски вътрешни дела. Индийският премиер Нарендра Моди пък каза, че е потресен от новините от Вашингтон за бунт и насилие и изрази надежда, че ще продължи мирният преход във властта в САЩ съгласно правилата. "Не може да се допусне подкопаването на демократичния процес чрез незаконни протести".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От прочетеното разбрах , че си зи пин и китаиската комунистическа партия - харесват начина на защита на така наречената демокрация в - сащ , но подчертават че в хон конк няма загиналиЯвно китаи дава урок по демокрация на - сащ - кьрвавите режими се харесват един друг
45
2
 
3
 
! Отговори
САМО КАЗВАМ преди 3 години
Е КАКВО ДА КАЖЕМ ,ЗА НАШЕТО ХЪРЧИЛО - ФИГУРАНТ.ТОЙ ПОСТЪПИ ПО СЪЩИЯ НАЧИН ,ПРИЗОВА ЗА МЕТЕЖ И ИЗКАРА ХОРАТА НА ПЛОЩАДА.ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ЗАКОННО ИЗБРАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.АКО ИЗОБЩО Е ЧЕЛ КОНСТИТУЦИЯТА,ЗНАЕ,ЧЕ Я НАРУШАВА.А АКО НЕ Я Е ЧЕЛ,ТОВА ГОВОРИ ОЩЕ ПО ЛОШО ЗА НЕГО,НО НЕ ГО ОПРАВДАВА,ЧЕ ПАК Я ПОГАЗВА.КОГАТО ЧОВЕК НЕ СПАЗВА И НАРУШАВА ЗАЗАКОНИТЕ НА РЕПУБЛИКАТА СЕ НАРИЧА ПРЕСТЪПНИК.А ЗНАЕ ЛИ,КАК СЕ НАРИЧА ТОЗИ КОИТО НЕ СПАЗВА И ПОГАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА.ТОЗИ ЧОВЕК СЕ НАРИЧА ПРЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКАТА.
44
2
 
3
 
! Отговори
МУХА ХА преди 3 години
ТО НАШТО ХВЪРЧИЛО - ФИГУРАНТ , НАПРАВИ СЪЩОТО....ОНЯ СЕ УЧИ ОТ НЕГО .....ХА ХА ХА СТАНАХМЕ ЗА ПРИМЕР.....
43
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Ама как протестите в Беларус срещу напълно законно избрания Лукашенко бяха " борба за демокрация" а тия в Америка " срам за демокрацията". Смешници са лидерите на западните държави. Сега очаквам да обвинят руските тайни служби и Путин за размириците.
42
3
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
няма нищо срамно това е америка убие=ц по генезис само 5 убити малко сакак не се намери ам лекар които да вкара тръмп в клиника 4 години никои нищоне видял и не разбрал
41
1
 
1
 
! Отговори
Украйна е с вас! преди 3 години
Смели борци и маймунданци - вие можете много повече !Покажете на родна земя ка се прави цветна революция!Направете едно показно за всички васали!
40
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 3 години
А евреите - ни лук яли, ни лук мирисали? Даже Натаняху мълчи? Черен хумор е че изборите са фалшифицирани. Но как? - след като гласове не се броят, - единствените избори с броене са когато Хитлер печели, оттогава евреите не допускат такъв фал.
39
0
 
1
 
! Отговори
Pop Gruio преди 3 години
Koito vadi drugimu Maidan ot Maidan umira Mateq
38
2
 
5
 
! Отговори
Напротив преди 3 години
Напротив! Хайде да сравним демонстрациите на чеrните mайmуни,***,хибридите,ЛГБТ-тата АНТИФА-рите и вся левичерская *** - счупени витрини,пожари,обърнати коли и кофи,разграбени магазини. И колко пъти се повтаря тоя грабеж! Никакви такива простотии в тоя протест не видях. Дей*а и лицемерните.
37
1
 
6
 
! Отговори
Непълен материал преди 3 години
Материалът по темата не може да бъде пълен, докато в него не бъдат отразени мненията на световните лидери Тихановска и Навални за четирите невинни жертви при потъпкването на мирните протести в САЩ на шести януари 2021 г.
36
1
 
8
 
! Отговори
Болезнено за САЩ преди 3 години
Цитат: "Ситуацията във Вашингтон не е толкова сериозна, колкото беше в Хонконг, въпреки че там вече има четирима загинали, докато в специалния административен район на Китай няма нито един". Това е подчертала говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин. Оглушителен дипломатически шамар. Хуа Чунин и Зоран Заев сякаш са се учили в една дипломатическа школа.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са ежедневни демократични случаи. Всеки ден демокрацията цъфти и върже в ръцете на американската полиция и народ, но едва днес се разбра официално.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересна реакция.На практика излиза че, подпалените войни по света от фащ и избитите не са срамни.Или?
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натаняху нищо не казва.
32
2
 
15
 
! Отговори
Бо преди 3 години
Кое е срамно, бре ?Да се противопоставиш на бъдещото фашисткото правителство ли ?Скоро 80 години ще станат от както всеки ден повтарят какво чудовище бил Хитлер, а те, уж с добри намерения, целия свят подпалиха, във всеки регион воюваха...
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тези световни лидери взеха изведнъж да стават подозрително чувствотелни.Що не подскачаха, когато коалиционни сили нахлуха в Ирак, а после Блеър мрънкя като първолак, че е сгрешил?Като е така, да цункат сега дупето на байдъна, за да се закълнат в демокрацията и да врякат с всичка сила по площадите демокрация!.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви бели, какви черни, ако сте гледали внимателно повечето от "революционерите са от боята. Може би вечер преди рягане пият белина от любов към Тръмп та дано побелеят.
29
9
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До 28Барак Обама също не е водил войни. Не си прав.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евроджендърите не видяха брутално фалшифицираните избори в САЩ,но в Беларус и Венецуела видяха онова,дето го няма.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да дойдат нашенските полицаи да им хвърлят сълзотворен газ. Олеле майкоо!