Доблест или новото нормално? 18-годишна издаде майка си, че щурмувала Капитолия

Постъпката й предизвика полюсни реакции
14 яну 2021 15:30, Нели Христова
407
Доблест или новото нормално? 18-годишна издаде майка си, че щурмувала Капитолия
Снимка: Twitter

"Хей мамо, помниш ли когато ми каза, че не трябва да ходя на BLM протестите, защото има насилие... това ти ли си?"

След като гневната тълпа щурмува Капитолия миналата седмица, ФБР разчита на обикновените граждани да разпознаят част от хората, нарушили закона, и да ги докладват на властите.

Полицията разчита повече на хора, които са "ходили на училище с този човек" или е техен колега, отколкото на семействата на протестиращите. Но когато 18-годишната Хелена забелязва майка си на едно от видеата от нападението над Капитолия, тя решава да я издаде.

В последните 4 години отношенията на Хелена Дюк, която учи последна година в гимназията в Масачузетс, с майка й са пред разпад. Причината е политическите им възгледи. Хелена посещава протестите за расова справедливост, а майка й, която е дългогодишен демократ, започва да подкрепя президента Доналд Тръмп все повече.

След щурма на Капитолия един от братовчедите на Хелена й изпраща видео. На него се вижда чернокожа жена, която е обградена от множество поддръжници на Тръмп във Вашингтон. Бяла жена посяга да я удари, чернокожата жена отвръща, а тълпата я напада вербално. Бялата жена от клипа е майката на Хелена Дюк.

Заедно с майка си Хелена разпознава във видеото леля си и чичо си. Тя не знаела, че родителката й ще е във Вашингтон.

"Спомних си, че ФБР призова всеки, който знае нещо за нападателите на Капитолия, да разкрие имената им", казва Дюк пред The New York Times. "След като се замислих, реших, че това е най-правилното нещо, което мога да направя."

Хелена ретуитва видеото, на което се вижда лицето на майка й, и пише: "Хей мамо, помниш ли когато ми каза, че не трябва да ходя на BLM протестите, защото има насилие... това ти ли си?" А след това добавя още един пост: "това е либералната лесбийка, която бе изритвана от дома си множество пъти." Към публикацията включва и имената на чичо си и леля си. 

В следващите няколко дни Хелена Дюк се превръща в звезда в интернет. Постът й е споделен повече от 80 хил. пъти, а в сметката й постъпват стотици долари, които да финансират следването й в колеж. Парите са изпратени от хора, които също са се чувствали подтиснати от политическите възгледи на семействата си.

Сега Хелена Дюк живее с баща си. Пратила е само няколко кратки съобщения на майка си, а дори в краткото си пътуване до дома й, за да вземе последните си останали вещи, е трябвало да бъде извършено с полицейски ескорт. Тя не знае какво точно е направила майка й във Вашингтон, въпреки че името на леля й се появява в списъка с арестуваните.

Нито майката на Хелена Дюк, нито леля й отговарят на съобщения, търсещи коментар за случилото се.

"Беше ми трудно и в един момент почувствах огромна вина", казва Дюк за публикацията в Twitter. Но братовчедите й били категорични, че я подкрепят. "Наистина не мисля, че съм направила нещо лошо. Те трябва да понесат отговорност", категорично е момичето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
5
 
24
 
! Отговори
рускиня до 347 преди 3 години
До До 330Трябва да бъдеш много глупав да не разбереш защо северни държави са богати - Англия-граби колонии, Холандия - граби колонии, белгия - граби колонии, Франция- колонииЕ, още имаш ли нужда от разяснения? мога и да посоча жертвите на тези колониялни режими - Само Белгия в Конго унищожи 10 млв човека, Ами възстание на сипаи в Индия? Ех, неграмотност и простота
320
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали имат банани :)) Обикновенните хора в щатите са роби ,всичките са длъжници на банките доживот .
319
6
 
26
 
! Отговори
kireza преди 3 години
В СССР ИМАШЕ "ГЕРОЙ" - ПАВЛИК МОРОЗОВ,КОЙТО СЪОБЩИЛ НА ВЛАСТИТЕ ЗА РОДНИНИТЕ СИ...ЕЕЕ В САЩ ТОВА НЕ Е НОВО - ТОВА Е НАЦИЯ ОТ ДОНОСНИЦИ...КОГАТО ГЛЕДАХ БЛОГЕР,КОЙТО ТВЪРДЕШЕ ТОВА,НЕ МИ СЕ ВЯРВАШЕ ЧЕ ДЕТЕ ЩЕ ПРОДАДЕ МАЙКА СИ....НЕ Е НОВО,ТОВА Е ДЪРЖАВА НА ДОНОСНИЦИТЕ,ЛЪЖИТЕ И БАНДИТИЗМА...АКО ПОСТАВИШ ПЕРАЛНЯ В АПАРТАМЕНТА СИ,СЪСЕДИТЕ ВИКАТ ПОЛИЦИЯ,СЪЩОТО ПРАВЯТ АКО ПОСАДИШ В ДВОРЧЕТО СИ ЗЕЛЕНЧУЦИ,АКО СИ ЗАВЪДИШ КОКОШКИ И Т.Н. И Т.Н.
318
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доблест или новото нормално? 18-годишна издаде майка си, че щурмувала КапитолияБЕ ТО И АЗ НЕ РАЗБИРАМ БЪЛГАРИНА С Т РА Х Л И В Е Ц ЛИ Е ИЛИ Е ГОЛ Я М О Щ У БЕ АМА ТО Е НОРМАЛНО ТУКА ДА ТЕ ОБИРАТ ГЕРБАВИ И ДА ТИ ПЕРКАТ ПО 1400 ЕВРО НА КВАДРАТ НАЛИ БЕ ЖУРНАЛЯГИ
317
7
 
3
 
! Отговори
До 330 преди 3 години
И аз това попитах едни хорица - Вие виждали ли сте държава на север от не знам кой си паралел да е бедна. Колкото по-на юг слизаш толкова по бедни стават държавите . Е , има и изключения , но са няколко постсоциалистически държави .
316
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 332. И не само до тебе.Ти какво си мислиш?Че хората са различни ли?Да, ама не чак толкова.В геологически мащаби (историята на Земята) едва вчера сме слезли от клоните на дърветата и са ни окапали опашките!В САЩ има такава легенда, за Джон Хенри. Работил по пробиване на дупки в скалите за екплозиви за тунели за Ж.П. линии той използвал чук и длето. Успял да победи машините които пробивали същите дупки, но... умрял.В Съветския Съюз има подобен герой - Стаханов.
315
0
 
8
 
! Отговори
Павлик Морозов преди 3 години
Так держать, товарищи!Новое нормальное наступает, как во время Октябрской Революции!
314
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре стига с тва "Морозов", "доносница", "предателка" и подобни тъпни бе, пич - от 340 коментара, 300 са твои и само едно и също дуднеш, че и плюсове през 20 ип-та си набиваш, да не би егото ти да пострада... Законът е закон, а когато прикриваш престъпник (независимо кой е той), ставаш съучастник. Добре, че една тийнейджърка има повече акъл от теб, щом го разбира.
313
4
 
21
 
! Отговори
Чук и Гек преди 3 години
Американският Павлик Морозов!
312
0
 
25
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Нещо за безредиците в Брюксел?!?Медиите?
311
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изперкала нация ,това е обяснението!
310
1
 
14
 
! Отговори
Са си донос преди 3 години
До Анонимен Дойчовците са си доносници още от времето на Хитлер. И сега са си същите. Не им е виновно нито ГДР-то,нито ГФР-то.
309
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Холивуд получи още един извор за пропаганда, поне 5 филма с по 3 продължения и 2 предистории за героичните защитници на Капитолия
308
0
 
5
 
! Отговори
Веско преди 3 години
До До ВескоТова се вижда, но не е отговор на въпроса. Очаквам *** Христова или някой щрист да обясни откъде е спуснат този термин "расова справедливост" и какво означава?
307
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХмЗначи, щом е майка всичко може: като тая "майка" пребила бебето си, нали?
306
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо "или"?Постпката на момичето да насочи властите за извършено престъпление Е доблест.Освен ако някой си мисли, че в една демокрация е много доблестно да укриваш престъпници. Тогава може да има "или".
305
5
 
30
 
! Отговори
кочо преди 3 години
Амерканците са тръгнали на там ,от където руснаците се връщат
304
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американски Морозовци.
303
3
 
34
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Каквото и да са и пълнили главата, все пак това е майка и. Никакви ценности няма това поколение.
302
1
 
19
 
! Отговори
До Веско преди 3 години
Да ти обясня, ние белите защото сме си избрали студен климат и ако лежим и простeем, ще измрем зимата и сме се принудили да мислим и да се развиваме сега сме виновни че сме по напреднали научно,икономически и т.н от някой от другите цветове, затова сега трябва да се правим ние на maйmуни да се изравним.