Герой в Конгреса на САЩ: С три маневри предотвратява голяма трагедия

Полицай афроамериканец предотвратява голямо насилие на 6 януари
Обновена: 14 яну 2021 13:51 | 14 яну 2021 13:43, Елка Василева
98
Герой в Конгреса на САЩ: С три маневри предотвратява голяма трагедия
Кадър: Twitter

Видео, заснето при нахлуването на привърженици на президента Доналд Тръмп в Конгреса на САЩ, заснето от журналист на „Хифънгтън пост“, вероятно най-добре показва естеството на случилото се. Във видеото се вижда сблъсъкът между полицай афроамериканец и група предимно бели протестиращи, които на 6 януари нахлуха в сградата на Конгреса в опит да оспорят изхода на президентските избори в САЩ, спечелени от Джо Байдън, пише „Вашингтон пост“.

Видеото много бързо обиколи социалните мрежи, а полицаят беше обявен за герой, след като 85 секунди, без да използва насилие или смъртоносна сила, се противопоставя на нахлулите в сградата, които постоянно се приближават към него. Полицаят няколко пъти се оттегля по стълбите, но експертите посочват, че той всъщност не отстъпва, а отдалечава гневната тълпа от залата, в която заседава Сенатът, в онзи момент пълна със сенатори, защитавани от въоръжени полицаи.

Още по темата

Полицейската управа в Капитолия не съобщи самоличността на полицая, но негови приятели са съобщили пред медиите, че това е Юджийн Гудман от щата Мериленд.

Според професора по право Кърк Буркхалтер с поведението си Гудман вероятно е предотвратил избухването на насилие. „Ако беше постъпил по различен начин, в онзи ден можеха да загинат много повече хора“, каза професорът.

При нахлуването на привърженици на Тръмп в Конгреса загинаха петима души.

Гудман е на 40 години, служил е в армията от 2002 г. до 2006 г. Една година е бил в Ирак, има награда, което означава, че е участвал в сражения.

Според проф. Буркхалтер по време на сблъсъка си с нападателите Гудман е направил три тактически маневри – отвежда всъщност протестиращите далеч от залата на Сената, иска подкрепа да го чака в коридора на втория етаж и остава сдържан, за да избегне жертви.

Вратата на залата на Сената е била затворена само минути, преди Гудман да успее да отведе протестиращите далече от нея. „Ако бяха свили надясно, можеха да стигнат до сенаторите“, каза журналистът Игор Бобич, заснел видеото, за „Вашингтон поуст“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо геройско не виждам... единствено че си сдържа нервите да не вади оръжие. Ама и там е шанс - дали ще се уплашат и разбягат като гръмне или ще му скочат и ще го направят дармадан въпреки жертвите...Пак търсят сензация там където я няма...