Байдън призна арменския геноцид, Турция изцяло отхвърля решението

Премиерът на Армения приветства признаването от САЩ
Обновена: 24 апр 2021 20:42 | 24 апр 2021 20:42, Анисия Иванова
487
Байдън призна арменския геноцид, Турция изцяло отхвърля решението
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън обяви в официално изявление, че признава масовата гибел на арменци в Османската империя в началото на XX век за "геноцид".

Президентът на САЩ нарече събитията от началото на XX век в Османската империя "арменски геноцид", съобщи ТАСС. Предшествениците на Байдън като държавен глава досега избягваха да използват термина.

„Всяка година на този ден си спомняме всички, които са загинали в резултат на арменския геноцид по време на Османската империя, и отново се ангажираме да предотвратим повторението на подобни зверства“, заяви държавният глава в писмено изявление, разпространено в памет на жертвите на събитието.

"Започвайки от 24 април 1915 г., когато османските власти арестуват представители на арменската интелигенция и лидерите на общността в Константинопол, милион и половина арменци бяха депортирани, избити или изпратени на смърт като част от кампания за изтребление“, се казва в изявлението на Байдън.

Още по темата

„Почитаме паметта на жертвите на Meds Yeghern (в превод от арменски:„ голямото зверство“). Ужасите от случилото се никога няма да бъдат забравени от историята“, подчерта президентът на САЩ.

По-рано Байдън предупреди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за предстоящото признание в телефонен разговор. Анкара многократно отхвърля твърденията за "геноцид" на арменците и предупреждава САЩ да не го признават.

Въпреки че този ход е чисто символичен, той вече предизвика остри критики от страна на наследницата на Османската империя, Турция.

Турция "изцяло отхвърля" решението на американския президент Джо Байдън да признае за геноцид избиването на арменци от Османската империя през 1915 г., заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, минути след изявлението на Байдън, предаде Ройтерс.

"Не приемаме от никого уроци относно нашето минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Ние изцяло отхвърляме това изявление, основано единствено на популизма", написа Чавушоглу в Туитър. Той добави, че решението за признаване на арменския геноцид няма правна основа и "ще отвори дълбока рана, която ще подкопае нашето взаимно доверие и дружба". "Думите не могат да променят или да пренапишат историята", заяви още турският външен министър.

Президентът Реджеп Ердоган от своя страна обвини "трети страни" в намеса в турските дела, съобщи АФП. "Никой няма полза от дебати, които трябва да се провеждат от историци, но са политизирани от трети страни и се превръщат в инструмент за намеса у нас", каза Ердоган в послание до арменския патриарх в Истанбул.

Премиерът на Армения приветства признаването от САЩ на арменския геноцид като „мощна стъпка“, цитира АФП.

„Това е стъпка по пътя към истината и историческата справедливост“, каза Никол Пашинян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
SPOKO BE BG E NEZAVISIMA STRANA OT NEQ NE ZAVISI NISCHTO V TOQ SVQT NISCHICHKO NESCHTASTNA DYRJAVA ZAKRIVAI NE STAVA DORI SVAZILEND I LESOTO IMAT MNENIE
268
10
 
14
 
! Отговори
хеха преди 3 години
До Сюлейман пашаЕй кюрдистанецо, как ви е валутата днес ? Спадна ли пак с 50% ? Нали сте много велики и трудолюбиви ? Защо така турците в българия са по-добре в момента ? Нещо и Ердоганя мълчи като дупе.
267
17
 
10
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 3 години
За влака в Буново важи поговорката:,,да бе мирно седяло..."За какво ви трябваше да унижавате и да се гаврите с мирните и трудолюбиви турци и да се опитате да ги приобщите кьм за нищо неставащата и обречена в най скоро време на гибел нацийка?! Хванали се от турчин да направят бьлгарин!!! А бе даже и македонците,които са ви най близки по бит,език и култура бягат от вас като дявол от тамян!!! Я си помислете защо никой не ще да е с вас,а?! Пфууу,пезевенги с пезевенги!
266
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега Ние трябва да обявим "Разорението на тракийските българи" от 1913 г. за геноцид.Докато българската армия се сражава със сърби и гърци в Македония, турците избиват и прогонват българското население в Тракия!Но Бог забавя но не забравя!И тази сметка ще бъде платена!
265
24
 
16
 
! Отговори
Османлия преди 3 години
Истината е там, че подкрепяни от Русия арменските чети започват етническо прочистване, като убиват турци и кюрди по тези земи Ван Карс. Докато османската армия е на Босфора и Егейско море. След като турците изтласкват гърците, англичаните, французите и съюзниците им се връщат в анадола елиминират въоръжениете арменски чети и и принуждават арменците, които ги подкрепят да се заселят в териториите на днешна Армения. Гузен негонен бяга.. Това мога да кажа за армеците
264
14
 
16
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Намери се един смел Президент на САЩ да каже истината без заобикаляне!!! Да живее Джо Байдън!!
263
20
 
12
 
! Отговори
али преди 3 години
защитниците на твърденията на арменците за геноцид, зашо отхвърлят поканите на Турция да се сформира международна комисия от историци, да си отворят архивите заинтересованите страни и международен съд да реши и да разкрие истината за събититята през тези години... Армения първи скачат и са притив това, и диаспората в сащ съшо....Темного добре знаят, че е нямало геноцид....
262
16
 
11
 
! Отговори
али преди 3 години
Това е превърна в политическа тема, през 76 отношенията между ТР и САЩ бяха обтегнати и товашния президент пак каза геноцитм сега байдън го направи и арменските гласове на изобрите. Но когато Ердогана каза, да си отворим арховите, турци арменци, руснаци, англичани, да съберем комисия от историци и съда да реши дали е имало геноцид. Всички мълчат, най-вече Армения. Защото ги е страх от това. че целия сват ще разбере че това за геноцида е една голяма лъжа......
261
13
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
голям резил в нс едноминутно мълчание за арменския геноцид станаха бсп иновите партии седяха герб и дпс позор 500 години клането в батак зарадитова седене по столовете трябва на следващите избори да бъдат изхвърлени а неда се увеличават секциите
260
3
 
7
 
! Отговори
hard преди 3 години
Бойковистите все се ослушват и се озъртат да не дразнят путин и ердоган . . . Те са позор за България !!!
259
3
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
То Демента утре няма да помни какво е казал,ама нейсе.Важното е Турция да е скарана със САЩ,това е добре за нас.
258
5
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
До Осман: "взривяването на влака от българските тайни служби"? Това обяснение на този терористичен акт само извратен ум може да го измисли."И не смесвайте истината с лъжата, и не скривайте истината, когато [я] знаете"!Ал-Бакара, знамение 42
257
3
 
4
 
! Отговори
САЩ ПРИЯТЕЛИ преди 3 години
РЕЗУЛТАТИ БАЗИ БЕЗ ПАРИ,ЗЛАТО И УРАН ЗА МИЛЯРДИ ГЕПИ,ТОК ПРЕСЛЪП И ГАЗ НИ ПРОДАВА,САМОЛЕТИ И КОРАБИ НА ХАРТИИКИ,НАРОД ЗАНУЛЕН ЧЕСТИТО УПРАВЛЕНИЕ ОТ КОЗЯК
256
11
 
8
 
! Отговори
Осман преди 3 години
А като избивахте майки с деца какви сте? В коя държава на терористи се поставят паметници и чешми? Ходете в Турция за да видите как живеят там и ще се върнете с 200 тук. Тук имате всички права. В Турция населението няма никакви права!-Това за майките с деца предполагам имаш в предвид взривяването на влака от българските тайни служби за да тормозят турците повече!
255
5
 
7
 
! Отговори
Аре стига! преди 3 години
Арменците да си ходят в армения, турците в турция! Аре писна ми от драмите ви!
254
8
 
8
 
! Отговори
До ТУРЧИН преди 3 години
А като избивахте майки с деца какви сте? В коя държава на терористи се поставят паметници и чешми? Ходете в Турция за да видите как живеят там и ще се върнете с 200 тук. Тук имате всички права. В Турция населението няма никакви права!
253
17
 
12
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 3 години
1984-1989 г ИМАШЕ ГЕНОЦИД НАД ТУРСКИЯ ЕТНОС В БЪЛГАРИЯ
252
2
 
4
 
! Отговори
21 сантиметра преди 3 години
По-рано Байдън предупреди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за предстоящото признание в телефонен разговор.Политика !!!
251
7
 
10
 
! Отговори
Мечо преди 3 години
А знаете ли, че само от варненското пристанище са потеглили пет кораба с арменски четници, за да нападат оголените от мъже турски села поради войната. Случилото се на арменците е следствие от предишни техни нападения над жени, деца и старци в турските села. Това са историческите факти.
250
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам за видя Бабикян как целува ДПС то в името на властта! Какво е усещането да се сношаваш с тия дето са убивали предците ти, а Бабикяне! Няма да питам българите, че то се видя! Забравили са костите на Ботев! Жените в потури се обличат, тинейджърите дърпат наргиле насред Витошка, да ги видят всички как са се продали за ханъми! Така, че арменците явно вече са като нас, забравили смъртта на предците си!