Кметът на Чикаго ще дава интервюта само на цветнокожи

Критиките към нея обаче не закъсняха
Обновена: 22 май 2021 11:30 | 21 май 2021 21:15, Ния Христова
174
Кметът на Чикаго ще дава интервюта само на цветнокожи
Снимка: БГНЕС
Кметът на Чикаго Лори Лайтфут обяви, че ще дава интервюта само на цветнокожи журналисти, пише Си Ен Ен. Лайтфут обяви това свое решение по повод втората й годишнина на кметския пост. Критиките към нея обаче не закъсняха.
 
"Жалко е, че през 2021 г. журналистите в залата на градската управа са предимно бели и то в град, в който повече от половината жители се определят като чернокожи, латино и коренно население", написа Лайтфут в "Туитър" профила си преди дни. 
 
През последните години липсата на расово разнообразие в журналистиката е изтъквано като проблем, но критики отнсно това се появяват дори и от цветнокожите в областта на журналистиката. 
 
"Политиците не трябва да избират кой да ги отразява. Наистина съществуват расови проблеми в медиите. Важно е шефовете на вестници и телевизии да го знаят, но в същото време държавните служители трябва да бъдат достъпни и готови да отговарят на трудните въпроси, зададени от журналисти с всякакъв произход", коментира Грегъри Прат от "Чикаго трибюн".
 
Прат е с латиноамерикански произход и е един от малкото хора, получили съгласие да интервюират Лайтфут. След като помолил забраната й да бъде отменена това така и не се случило. Прат отменил интервюто. 
 
В писмо до местните медии Лори Лайтфут обяснява, че е направила всичко по силите си, за да пребори за равенство между расите. Тя упреква местните медии освен в липсата на расово разнообразие, но и в малцинството на жени, отразяващи градската политика.
 
Не закъсняха и обвинения, че Лайтфут се опитва да се срие зад проблемите на чернокожите от журналистическите въпроси. 
 
Националната асоциация на чернокожите обяви, че не подкрепя тактиката на кметицата. От асоциацията на испаноговорящите журналисти също заявиха, че не подкрепят решението на Лайтфут.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
7
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
Съединени Африкански Щати ..... В близост до районите с резервати за индианци щели да опъват бодлива тел за нови резервати където съвсем скоро ще държат белите жители на Америка .
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако черните не искат да стават журналисти, какво, ще ги принуждават да станат ли? А ако не са добри журналисти, трябва да имат пожизнени длъжности, че да не са дискриминирани? Това е началото на залеза на Америка. Ако кара така, давам й най-много 10 години до гражданска война.
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лудница
91
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това на снимката човек ли е????????
90
0
 
15
 
! Отговори
Факти преди 2 години
С ТИЯ ЦЪРНИ ЦЕННОСТИ САЩ УМИРА ДВИГАТЕЛ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ПРОГРЕСА,НАУКАТА Е ДОКАЗАНО БЕЛИЯТ ЧОВЕК
89
0
 
13
 
! Отговори
Кмете, кмете ... преди 2 години
Уж в САЩ е демокрация а Чикаго има само кмет на чернокожите . Къде е кмета на белите ? Къде е кмета на латиносите ? Къде е кмета на веганите ? Ами кмета на травеститите ? Няма . Та това е дискриминация ...Веднага да се задейства държавата и да проведе избори за кметове , според расовите , секксуалните и идеологически предпочитания на хората .Щом има кмет който е представител и комуникира САМО с една група жители на Чикаго, ЗАЩО ДРУГИТЕ ДА НЯМАТ И ТЕ СВОЙ КМЕТ ... ?Дискриминация ли има ?
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно какво ли ще стане ако бял кмет обяви че ще дава интервюта само на бели журналисти... за един приятел питам ...
87
0
 
16
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Тая гнъсната трябва не само да бъде свалена от постът си, но и съдена за дискриминация !!! Не знам нормалните хора в Чикаго какво чакат още. Дори чернокожи юристи определиха действията и за недопустими и директно я обвиниха в дискриминация.
86
0
 
9
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Дрънка....от благодарност че са я направили кмет на Чикаго - е къде е расизма тука!? Погледнете филмовата им индустрия и шоу бизнеса - пълно с афро-американци милионери
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат да си се интервюират на воля в саваната, защо го ще го правят в града пред хора.
84
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
108,робовладелците са били сигурно 5-10% от белите по това време,останалите бели са живели тежък и оскъден живот. Отделно от това миграцията на бели към САЩ продължава и досега,какви комплекси към черните могат да имат хора,които са 2-4 поколение американци и изобщо нямат връзка робството? Има вменяване на чувство за вина! Черните дори след столетия в САЩ си остават в по-голямата си част ***,а пътят да пробият в обществото е вменяване чувството за вина и обратната дискриминация.
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малеее ! Ако се вдигне сега Ав Капоне какво ще стане в Чикаго не ми са мисли
82
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сме ли всички хора? Защо определени раси да имат повече права от други раси? Защо на преброяванията делят населението на раси в САЩ. Семената на раздора са посяти от кoфти системата на САЩ. Там обществото не е егалитаристко, а всичко се свежда до луда конкуренция и надбягване, което ражда хищници, психичноболни и масови разстрели. Системата на сащ е социопатска.
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 60-те години черните не са имали права затова въпроса с правата на чернокожите е чувствителна тема и сега имат повече права от белите. Америшите са комплексирани защото дедовците им робовладелци са ги налагали с камшици из плантациите. САЩ вървят към разрад на щати по раси.
80
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм расист или нещо, но мисля че тази госпожа трябва да си подаде оставката за нагнетяване на расово разделение и омраза. Тази извратения само в САЩ я има черните да си правят и говорят каквото искат безнаказано. Представете си сега ако някой бял беше казал, че няма да отговаря на въпроси на чеpнокожи какво щеше да стане. Щяха да го разпънат на кръст. САЩ са пълна трагедия, тази ли дyпка ви е модела за подрожание, бе.
79
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън унищожава САЩ със всеки изминал ден.Последният абсурд на Прогресивното Правителство е пускането на затворници на свобода.Само този месец 76 хиляди са пуснати от калифорнийските затвори.В Ню Йорк вече 50 процента от памдизчиите са на свобода.Така правиха комунистическите режими при стъпвамето си във властта.
78
1
 
32
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Интересно е защо никой не я съди за откровен расизъм и омраза.Може би защото е от демонратите и е омъжена за жена.
77
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За стотен път се обеждавам, че американската нация е пред тотално морално - ценностна деградация, изпълнена с омраза и реваншизъм.
76
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ Е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА,КОЯТО СВЪРЗВА РОБСТВОТО С ЦВЯТ НА КОЖАТА
75
0
 
40
 
! Отговори
Тръмп беше прав преди 2 години
Те не идват за мен-те идват за Вас!Аз съм само на техния път!