Демонтираха паметник на генерал Робърт Лий във Вирджиния

В Шарлотсвил махнаха статуя на генерал Томас Джаксън
10 юли 2021 19:42, Анисия Иванова
175

Паметник на генерал Робърт Лий (1807-1870), главнокомандващ на армията на Конфедеративните американски щати(CSA), беше демонтиран в Шарлотсвил, Вирджиния, съобщи NPR.

Според радиото работата по демонтирането на паметника е започнала рано сутринта на 10 юли. Както се вижда от видеоклипове, публикувани от потребители на Tуитър, конната скулптура е вдигната от каменния цокъл с помощта на кран. На свой ред Fox News отбелязва, че малко след това в Шарлотсвил е демонтиран и паметник на друг лидер на Конфедерацията, генерал Томас Джаксън (1824-1863).

Статуята на Джаксън е издигната през 1921 г., а паметникът на Лий през 1924 г.

Веднъж демонтирани, и двете скулптури ще останат собственост на местните власти, докато градският съвет не реши какво да прави с тях по-нататък.

На 12 август 2017 г. в Шарлотсвил се стигна до жестоки сблъсъци между десни радикали и техните опоненти, след като градските власти решиха да демонтират статуята на Лий. Скоро след избухването на сблъсъците неонацистът Алекс Фийлдс се подкара колата си с висока скорост по улица и се вряза в тълпа от антидесни активисти. Убита беше 32-годишна Хедър Хейър, 19 души бяха ранени.

Генерал Лий беше един от най-известните американски военни лидери. Той отдавна е смятан за национален герой на Съединените щати и култ към него все още съществува в южните щати. Въпреки факта, че днес паметниците на Конфедерацията се възприемат в съвременното американско общество като символи на расизма, паметници на генерала и други паметници на конфедеративни лидери са инсталирани в много градове на американския Юг, където те често се считат за герои, припомня БГНЕС.

Поредната вълна от събаряне на паметници на политици от миналото, по един или друг начин свързани с робството и колониализма, започна в САЩ на фона на масови протести и безредици във връзка със смъртта в Минеаполис (Минесота) на афроамериканеца Джордж Флойд . По време на ареста му на 25 май 2020 г. полицията използва груба техника на задушаване. Флойд почина след това в болницата. Това доведе до масови протести срещу бруталността на властите към чернокожите. Демонстрациите бяха придружени от сблъсъци с полицията, множество случаи на грабежи и вандализъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименхаха руски манипулации...не се отървават...отричат го...директно...пред камери...пред целият свят.....САЩ отрича робството...в русия кога ще отречете крепостното...путин???
108
4
 
0
 
! Отговори
По стъпките преди 2 години
До АнонименХамерикнаците и западняците не вдяват,че мулти-култи е измислен и приложен за първи пън в Съветска Русия и поссле в СССР. До 1990г. официално имаше съветски народ състоящ се от всички етноси на СССР. Същият народ се стопи яко дим след 1990г. Сега западняците вървят по стъпките на съветските социални инженери.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сложат паметник на Шака Зулу тогаз
106
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безумно лицемерие е по този начин да се отървеш от историята си! Американците трябва, по силата на тази логика, да махнат де що има паметник - всички управници и военачалници са изтребвали хора по целия свят! Ама тук случаят е друг - напира черният расизъм и вече няма филм, няма реклама без чернички! Не съм расист, в Америка единствените хубави жени, които видях, бяха афроамериканки или мулатки. Във физиологията има понетие rebound excitation - повишена активност след мълчание. Явлението прилича
105
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви кажа честно да им е честито на хамериканците и всички българи , продали се за пари заминавайки за Сащ. Да ви е честит избора.
104
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ни интересува ?
103
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо всеки западен град е разделен на черни, бели, жълти или мюсюлмански квартали и междурасовите бракове са по-скоро изключение. Защото мултикулти е една утoпия като комунизма, дори Меркел призна, че мултикултуризма се провали, преди да й наредят да приеме милиони мигранти. Всички либерални режими вървят надолу и тънат в корупция, деградация и ценностен опадък. Черните днес бутат паметници, а утре ще започнат да изтребват белите като в ЮАР. Задават се междурасови войни в либeралните клoаки.
102
6
 
20
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Колко са тези, които разбраха, че евреите са режисьорите, а "тъмните" са изпълнителите?
101
1
 
26
 
! Отговори
дядомраз преди 2 години
Тази варварщина няма да заличи спомена за най-прославените генерали на Конфедерацията.
100
3
 
23
 
! Отговори
Нуждаещ се преди 2 години
САЩ вече не са това което са .
99
0
 
22
 
! Отговори
Черният Дом преди 2 години
Културната Революция на Мао Дзъдун ряпа да яде, Американски Комунисти искат на надминат Лидера Мао!
98
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то цялата им държава е основана робството. Да я демонтират ли?
97
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неолибералната дружинка на Барак Хюсеин демонтира цялата държава,вие за един паметник пишете.
96
7
 
7
 
! Отговори
Радо преди 2 години
А какво общо има така наречента новина с БГ.??Не ни интересуват САЩ какви ги вършат у тях. Важното е какви ги вършат на Територия БГ?Искаме си мира и спокойктвието.
95
3
 
16
 
! Отговори
Урангутан преди 2 години
Другаре, да препрочетем "Планетата на маймуните". Оказва се на практика, че повествованието е жив реализъм, който ни спохожда в настоящето. Това е пророческа книга на Велик Френски Автор. Скоро вси ще станем маймуни, а мамуните ще се самонарекат "хора". В България имаме опит. Направиха ни отдавна на маймуни.
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шорошите са на всеки километър. Кръв са пропикали да драскат като котки по мрамор.
93
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Митко чорапът от Пловдив - Президент!
92
1
 
27
 
! Отговори
УЖАС преди 2 години
БАЙДЪН ПРЕВРЪЩА САЩ В АФРИКАНСКО ЦАРСТВО
91
3
 
17
 
! Отговори
Рушифилски трол преди 2 години
Не знам вече от кой *** съм.Кафявата ми петолъчка е като звездата на Вирджина
90
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка e oтвpaтитeлнa клoaкa. Само който не я познава отвътре я превъзнася. Това е всичко накратко за Америка. Който не ми вярва, да отиде и да види сам.