Демонтираха паметник на генерал Робърт Лий във Вирджиния

В Шарлотсвил махнаха статуя на генерал Томас Джаксън
10 юли 2021 19:42, Анисия Иванова
175

Паметник на генерал Робърт Лий (1807-1870), главнокомандващ на армията на Конфедеративните американски щати(CSA), беше демонтиран в Шарлотсвил, Вирджиния, съобщи NPR.

Според радиото работата по демонтирането на паметника е започнала рано сутринта на 10 юли. Както се вижда от видеоклипове, публикувани от потребители на Tуитър, конната скулптура е вдигната от каменния цокъл с помощта на кран. На свой ред Fox News отбелязва, че малко след това в Шарлотсвил е демонтиран и паметник на друг лидер на Конфедерацията, генерал Томас Джаксън (1824-1863).

Статуята на Джаксън е издигната през 1921 г., а паметникът на Лий през 1924 г.

Веднъж демонтирани, и двете скулптури ще останат собственост на местните власти, докато градският съвет не реши какво да прави с тях по-нататък.

На 12 август 2017 г. в Шарлотсвил се стигна до жестоки сблъсъци между десни радикали и техните опоненти, след като градските власти решиха да демонтират статуята на Лий. Скоро след избухването на сблъсъците неонацистът Алекс Фийлдс се подкара колата си с висока скорост по улица и се вряза в тълпа от антидесни активисти. Убита беше 32-годишна Хедър Хейър, 19 души бяха ранени.

Генерал Лий беше един от най-известните американски военни лидери. Той отдавна е смятан за национален герой на Съединените щати и култ към него все още съществува в южните щати. Въпреки факта, че днес паметниците на Конфедерацията се възприемат в съвременното американско общество като символи на расизма, паметници на генерала и други паметници на конфедеративни лидери са инсталирани в много градове на американския Юг, където те често се считат за герои, припомня БГНЕС.

Поредната вълна от събаряне на паметници на политици от миналото, по един или друг начин свързани с робството и колониализма, започна в САЩ на фона на масови протести и безредици във връзка със смъртта в Минеаполис (Минесота) на афроамериканеца Джордж Флойд . По време на ареста му на 25 май 2020 г. полицията използва груба техника на задушаване. Флойд почина след това в болницата. Това доведе до масови протести срещу бруталността на властите към чернокожите. Демонстрациите бяха придружени от сблъсъци с полицията, множество случаи на грабежи и вандализъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
На мястото на тези забравени от Бога личности би било добре да се сложат паметници на хора, допринесли с действията си за правата на ЛГБТ общността!
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом по инициатива на черните са свалили статуята на генерала то белите в САЩ за какво да ходят да се записват за участие във военни мисии и войни извън границите на страната им след като черните кхери не зачитат представителя на Конфедерацията която САЩ представлява.
27
0
 
30
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
За хоората, които не са наясно - това означава, да демонтираме всички паметници на Левски и Ботев. За да не дразним бългоро-м*хамеданите.
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В един паметник преди всичко има история, другото са спекулации.
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че ги занесоха като роби, че ако не ги бяха занесли и досега щяха да си висят по клоните и да късат банани.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с паметниците е трагично, но още не съм сигурен да се радвам или да ми е тъжно. Относно америка още хаир не сме видели, освен потупване по рамото и нова каишка за бълхи...
23
0
 
23
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
големите умове на миналия век предрекоха това-че ще започне овладяване на масите, че ще направят хората умствено ск*пени, еднакви, смачкани, изплашени, контролируеми. Но никой не очакваше, че уменно от САЩ ще почне това. Генерал Лий е пример за военна храброст и доблест. Блестящ стратег, истински южняк, човек който се борил за това, в което вярва.Съзнаетлно се опитват да унищожат бялото, християнско хетерос*ксуално малцинство (вече) в САЩ. И после това идва насам-недейте има никакви илюзии !!!!
22
1
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До бутай до основиНо първо белите им позволиха ,сега да се радват на творението си
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на мястото на прегрешилите ще слагат паметници на маймуни .
20
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в България кога ще съборим паметника на съветската армия
19
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно са чели малката червена книжка със съвети на другаря Мао, както и за започната от него културна революция и голяма крачка напред. Само остава да започват да затварят хора заради политически възгледи. Oh, wait.. те и сега го правят. Интересно е, че в САЩ има повече затворници на глава от населението от колкото в СССР по времета на Сталин. И ако това не е ирония на съдбата.
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У ВАВИЛОНЦИ ИМАШЕ ИДОЛ НА ИМЕ ВИЛ (Владимир Илич Ленин ) ПРОРОК ДАНАИЛ 14:3.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще падне пак бране.
16
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белите строят и създават, черните трошат и унищожават. Нормална практика по целия свят. Сравнете африка и Нова Зеландия.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се натрошиха тези...
14
1
 
17
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 2 години
А в Германия издигнахме паметници на Ленин и на Карл Маркс. До окончателна победа, камараден!
13
2
 
47
 
! Отговори
Cesko преди 2 години
Блестящ генерал е бил човека. Това че съвременните вaндали му бутат статуята няма да изтрие историята.
12
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да дойдат да видят нашия музей на комунистическото изкуство! Да обменят опит! А може да ги вземем и да направим в София общ музей на тоталитарното и расистко наследство!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сложат статуя на Стоунуол Джаксън.
10
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно ще монтират паметник на престъпника и наркоман Джордж Флойд.