Демонтираха паметник на генерал Робърт Лий във Вирджиния

В Шарлотсвил махнаха статуя на генерал Томас Джаксън
10 юли 2021 19:42, Анисия Иванова
175

Паметник на генерал Робърт Лий (1807-1870), главнокомандващ на армията на Конфедеративните американски щати(CSA), беше демонтиран в Шарлотсвил, Вирджиния, съобщи NPR.

Според радиото работата по демонтирането на паметника е започнала рано сутринта на 10 юли. Както се вижда от видеоклипове, публикувани от потребители на Tуитър, конната скулптура е вдигната от каменния цокъл с помощта на кран. На свой ред Fox News отбелязва, че малко след това в Шарлотсвил е демонтиран и паметник на друг лидер на Конфедерацията, генерал Томас Джаксън (1824-1863).

Статуята на Джаксън е издигната през 1921 г., а паметникът на Лий през 1924 г.

Веднъж демонтирани, и двете скулптури ще останат собственост на местните власти, докато градският съвет не реши какво да прави с тях по-нататък.

На 12 август 2017 г. в Шарлотсвил се стигна до жестоки сблъсъци между десни радикали и техните опоненти, след като градските власти решиха да демонтират статуята на Лий. Скоро след избухването на сблъсъците неонацистът Алекс Фийлдс се подкара колата си с висока скорост по улица и се вряза в тълпа от антидесни активисти. Убита беше 32-годишна Хедър Хейър, 19 души бяха ранени.

Генерал Лий беше един от най-известните американски военни лидери. Той отдавна е смятан за национален герой на Съединените щати и култ към него все още съществува в южните щати. Въпреки факта, че днес паметниците на Конфедерацията се възприемат в съвременното американско общество като символи на расизма, паметници на генерала и други паметници на конфедеративни лидери са инсталирани в много градове на американския Юг, където те често се считат за герои, припомня БГНЕС.

Поредната вълна от събаряне на паметници на политици от миналото, по един или друг начин свързани с робството и колониализма, започна в САЩ на фона на масови протести и безредици във връзка със смъртта в Минеаполис (Минесота) на афроамериканеца Джордж Флойд . По време на ареста му на 25 май 2020 г. полицията използва груба техника на задушаване. Флойд почина след това в болницата. Това доведе до масови протести срещу бруталността на властите към чернокожите. Демонстрациите бяха придружени от сблъсъци с полицията, множество случаи на грабежи и вандализъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
8
 
10
 
! Отговори
Рушифилски трол преди 2 години
Важното е,че Джо Байдън е пуделчето на Путин и той му разрешава да му носи каскета.Понякога може и да премахне санкциите на Тръмп срещу Русия ,да разреши Северен Поток 2 и други дела в чест на Комсомолск на Амур.Другари, шампанското ми свърши,някой да услужи?
88
0
 
11
 
! Отговори
kiki преди 2 години
След време ще му сложат двойно по-голям,споко
87
8
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 години
До 124 Както братята.Не всички. Има възпитани хора и там достатъчно. Важното е, че Вие се изразихте така и дори не можете да го редактирате. Достатъчно внимание ви отделих, като се има предвид речника ви. Достатъчно.
86
10
 
4
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 2 години
"За обикновените бели не се знае точно,защото сегашните медии нещо не им се пише,кога жертвите са бели.Та колко ти плаща Шорош да лъжеш?"=========ниско интелигентни и платениПримати като теб могат да коментират единствено липсата на централна канализация в кУмсОмолск на аМур каскет смачкан.
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти ако беше от Ел Ей не от 29 години,а само от половин година,щеше да знаеш,че само за последните няколко месеца има застреляни няколко ПОЛИЦАЯ заради цвета на кожата им без да са в акция.Двама от активист на БЛМ докато стояха в колата си февруари,има и видео в тубата.Друг полицай на 21 април беше гръмнат в гърба също на расистка основа в Ел Ей.За обикновените бели не се знае точно,защото сегашните медии нещо не им се пише,кога жертвите са бели.Та колко ти плаща Шорош да лъжеш?
84
0
 
11
 
! Отговори
Както братята преди 2 години
Американци биха се изразили.......fuck0ff госте.
83
11
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 години
До 121 освен че си ***.Речника и изразните средства са неподходящи дори за учител на ***. Ако желаете да цивилизовате ***, но не за да грабите земи, а поради развитие на разума и образованост, не е редно въобще да допускате този речник у вас на първо място. Има *** с по-достоен речник. Би трябвало да се засрамите. Вие решавате дали да го направите.
82
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 години
Всъщност Франция помага на Севера да спечелят войната срещу Юга .А истинската причина за Гражданската война в Сащ не е премахването на робството.То е на втори план.А памука.Юга изнася памука за Англия,която произвежда корабни платна.За индустриалците от Север няма евтина суровина.Но нали знаете ,че победителите пишат историята.
81
2
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Спукана им е работата на американците(белите)! Сорос ще им разкаже играта. Не напразно лозунгът "Да направим Америка отново велика" бе сменен с "Да спасим Америка"
80
6
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 години
До Анонимен.Не съм бюро справки. Ще трябва да се запознаеш сам. Това което единствено ще ти кажа е, че това е зараза - микробиологична, генетична и психична. Това са верижни реакции, които се връщат отново и отново и се предизвикват от желанието да се асимилира, което се поражда от желанието за разширение и бързо развитие с чужда енергия. Това е вирус. Не вярвам да се излекува. Ще прати заразените в технокрация. Това е една от послените му фази. После вариантите са интересни, но теоретични.
79
0
 
0
 
! Отговори
90 до 101 преди 2 години
Такива разбирачи като тебе всеки ден им чета глупостите и съм се начел на глупости. Ръчкай кОзите на село, там ти е силата гypeлив ceлтaк.
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Язък, отиде си Америка! Сега ще строят Либерия - 2, но този път в Северна Америка! -)))))
77
12
 
0
 
! Отговори
Нига преди 2 години
Ногу харесал български момиче яде коженото боздуган обачи ногу пие пуши зъби жълти развалени само отзад забивам да не мирише остата.
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гост,разкажи нещо за Рамзес,Кабулай,Сюлейман,Чингиз Хан,Мохамед,Ислямска Държава само преди 4 години.Как са били робите там,какви са били правата там,че в последно време нищо не се чува за робовладелците от другите раси!
75
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Америка не и трябва история,и без нея са номер едно.
74
4
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 години
До Сата НАТО Мнението на един уважаван изследовател е подобно на това, което писах по-долу. Той за разлика от много други е бил джентълмен. Да, работил е за тамплиерите, но е бил почтен в голяма степен. Капитан Кук се казва. На кораба му е имало правило, който изнасили туземка е бил наказван с бич. Злото не е било в него, но е вървяло заедно с него и неговата мисия. Той го е знаел, но все пак е бил почтен капитан и сравнително достоен човек в сравнение с другите слуги на империите.
73
0
 
33
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
Скоро и паметниците на Джордж Вашингтон ще бъдат демонтирани а Декларацията за независимост обявена за расистка , щото сред авторите няма нито един черноокож . Историята на САЩ ще бъде пренаписана и ще започва с заселването на амбициозни и слмели чернокожи мореплаватели от Африка които са открили Новата Земя - Америка . Скоро .... Много скоро ....
72
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм расист но: - Само черни - Хаити . - Само бели - Нова Зеландия . Къде бихте отишли и защо ?
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ревящите против Генерал Роберт Лий защо не отидат в момента до Африка или Близкия Изток да демонтират някой племенен вожд с 30 роби и 50 робини в харема???Или се страхуват да не приключат в собствен сос и гарнитура картофи или ориз??? М?
70
2
 
7
 
! Отговори
Гост преди 2 години
До Сата НАТОВсъщност това са правили колониалистите. Преди, когато са акустирали при първите вълни на инвазиите, индианците са били чисти и здрави. Моряците европейци са били: болни, мръсни, пияни. Пълни с венерически болести и са ги разнасяли където спрат да "отдъхват". Първото място където са отивали на пристанище е кръчмата и бардака. С кражбата на земята на коренните е започнала работа и система от несправедливи закони. Колонизацията е извършвана от тамплиери безугледно и жестоко.