Байдън след убитите американци в Кабул: Няма да простим, няма да забравим!

Ще има ответен удар срещу отговорните - ИДИЛ-Хорасан
27 авг 2021 07:03, Елка Василева
113
Байдън след убитите американци в Кабул: Няма да простим, няма да забравим!
Снимка: БГНЕС

В обръщение към нацията след експлозиите на летището в Кабул в четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън се зарече, че Съединените щати ще издирят отговорните за терористичните актове и съобщи, че е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар по тях, съобщи Ройтерс.

С пресекващ от емоции глас Байдън каза: "Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите".

Президентът каза още, че евакуацията на американците ще продължи. Той не даде никакви индикации за промяна в целта за изтегляне до вторник.

Още по темата

"Освен това разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите, водачите и съоръженията на ИДИЛ-Хорасан (крилото на Ислямска държава, смятано за отговорно за атаката - б.ред.). Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор", каза Байдън.

Той заяви още, че ще разреши изпращането на допълнителни подкрепления, ако са необходими.

Байдън защити начина, по който управлява най-сериозната външнополитическа криза от началото на мандата си, като заяви, че отговорността е негова, но отправи критика и към предшественика си Доналд Тръмп за споразумението, сключено с талибаните през 2020 г.

Американският президент каза, че няма доверие на талибаните, но смята, че е в техен интерес евакуацията да продължи. Цитиран от Асошиейтед прес, той заяви, че няма доказателства извършителите на нападенията да са действали в съгласие с талибаните, които сега контролират страната.

По време на обръщението си Байдън запази минута мълчание в памет на загиналите американски войници.

Американски представител е казал пред Ройтерс, че още един американски военнослужещ е починал в резултат на нападението, с което общият брой на жертвите сред американските сили на летището в Кабул достигна до 13. По-късно Пентагонът потвърди информацията. Ранените американски военни при атаката са 18.

По-рано афганистански представител беше заявил, че най-малко 60 афганистанци са загинали, а 143 са били ранени в нападението, предаде Асошиейтед прес. С тях броят на жертвите на бомбеното нападение, извършено от поне двама атентатори- самоубийци, достига най-малко 72.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че няма да бъде възможно да бъде евакуиран всеки афганистанец, който иска да напусне страната, преди изтеглянето на американските сили на 31 август.

Тя каза, че няма краен срок за ангажимента да бъде евакуиран всеки американец, който желае да напусне Афганистан, дори след военното изтегляне.

Досега от Афганистан са евакуирани над 100 000 души, но още 1000 американци и много повече афганистанци се опитват да напуснат страната, съобщи Асошиейтед прес.

Ген. Кенет Макензи, който координира операцията по евакуация, заяви, че може да се очакват още нападения. Той обаче се обяви против преждевременното прекратяване на евакуацията въпреки рисковете.

Макензи каза, че в четвъртък на летището в Кабул е имало около 5 000 души, които са чакали полети, с които да се евакуират. Той заяви, че талибаните са били "полезни" при работата с тях и не са заподозрени за атаките.

Председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси е разпоредила знамената на Капитолия да бъдат спуснати наполовина в памет на загиналите при атаката в Кабул.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
11
 
! Отговори
Рашо преди 2 години
Да не се офлянква, а с присъщата си злоба да спира бежанците на границата. Тия носят след себе си ужжжааааассссс.....и то в дългосрочен план.
26
6
 
7
 
! Отговори
По С. Хънтинктън преди 2 години
Кое даде неимоверната преднина на Европа в края на 19-началото на 20 век?-МОДЕРНИЗАЦИЯТА И ТЕХНИЧЕСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ. Защо МОДЕРНИЯ СВЯТ,към който принадлежим, е в регрес? Защото отстъпи от пътя на Просвещението.1.Модерният свят НЕ Е ГОТОВ ЗА ГЛОБАЛИЗЪМ.2.Младото поколение на Модерния свят отстъпва от пътя на техническото развитие и модернизацията.3. НЕ МЮСЮЛМАНИТЕ, А РОБОТИТЕ МОГАТ ДА СПАСЯТ МОДЕРНИЯ СВЯТ!
25
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още нещо от 24Мирното изтегляне след 20 годишна!!!!! окупация е световен прецедент и заслужава адмирации! Защото другия вариант беше война, непрекъснати бомбандировки от Сащ и разрушен Афган- 10/ 15 МИЛИОНА бежанци за ( не че ЕС не ги иска, дори сега са малко обидени и разочаровани!) и пропиляване на 2 трилиона $ които US инвестира за атонската инфраструктура! Виждали ли сте снимки от днешен Кабул, ами вижте ако не сте- това е модерен град с кина, изложбени зали, пътища, пазари...
24
4
 
7
 
! Отговори
Най- тъпото е преди 2 години
Че идват насам...а властта оправя мандата на празидента, щото това им е най - важно
23
6
 
4
 
! Отговори
Палячо преди 2 години
Изкуфял. Бля, бля, бля, ние няма, ние ще, и докато се мъчи да напъха листчето в джоба вече е забравил казаното. Същите високопарни щампи произнесе жужака от Кремъл като му гръмнаха самолета над Синай. И какво се случи. Нищо. А на бас, че ще е така и в Кабул.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Склеротика нямало да забрави? хаха Че той е забравил имената на сина си, на внуците си, може и собственото си име да не помни..
21
0
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Мирно? Колко мирно? 31 август тепърва предстои.
20
5
 
8
 
! Отговори
Мосю Густав преди 2 години
Смешни, по-смешни, американци.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идил=ЦрУ
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 24 *** талибански водачи***, егати проклетия Гугъл редактор
17
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като цяло предаването на властта на талибаните в Афган мина мирно и без никакви стълкновения!!! Точно както бе замислено в Доха през 2017 г със споразумението м/ у освободените от Гуантанамо италиански водачи и президента Тръмп! А терористите от ИДИЛ не са ли ангажимент на путин, той още ли е в Сирия или избяга и от там? Афган за разлика от Сирия не е разрушена страна, Кабул е непокътнат, а Америка напусна без война! ФАКТИ!!!
16
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 Тесла е най- купуваната кола в света! Свещници руски
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен да се изсмееш на висок глас на тая умряла смърдяща марионетка какво друго да направиш. Жалкото е че америка се саботира!
14
2
 
53
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
"Няма да забравим!" каза Байдън, ама не може да си спомни какво.
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пука им на афганистанците дали ще простите и забравите. Много ще се обидят, да знаете.
12
3
 
40
 
! Отговори
Сеирджия преди 2 години
Тоя имената на внуците си не помни... Нямало да забрави! Няма и да си спомни.
11
1
 
36
 
! Отговори
К преди 2 години
Цялата каша я надробиха американците. Всичко започна с 600 000 тона оръжие годишно за Осама и с-ие през 80-те години (вижте автентичните документални кадри - неоспорим исторически факт е), продължи през фарса от 2001 г., та чак до днес. Хероин, оръжие, хероин, оръжие и те така до края
10
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па върнете се в Афганистан. Заради вас талибаните дойдоха с пълна сила, да не чакате да ви обичат и веят с ветрило на припек, страхливци и некадърници. Даже коли не правите вече. Детройт е мъртър град.
9
2
 
31
 
! Отговори
Сеирджия преди 2 години
Абе не знам дали ИД ще си платят за гяволъка, ама определено американските войници платиха за неадекватните действия и бездействия на Демента от Белия дом и за съжаление ще продължават да плащат.
8
1
 
19
 
! Отговори
6 преди 2 години
Подир дъжд-качулка!Защо не организирахте по-ширака кръгова охрана на летището ?