ФБР: Саудитското правителство не е замесено в атентатите на 11 септември

Бяха разсекретени първите документи около разследването
13 сеп 2021 23:00, Нели Христова
46
ФБР: Саудитското правителство не е замесено в атентатите на 11 септември
Снимка: БГНЕС

ФБР публикува наскоро разсекретен документ от 16 страници, свързан с логистичната подкрепа, предоставена на двама от саудитските похитители в началото на терористичните атаки на 11 септември. Документът описва контактите на похитителите със саудитски сътрудници в САЩ, но не предлага никакви доказателства, че саудитското правителство е съучастник в заговора.

Още по темата


Документът, публикуван на 20-ата годишнина от атентатите, е първият разследващ запис, който бе разкрит, откакто Джо Байдън нареди преразглеждане на материалите, които години наред остават извън полезрението на обществеността.

През последните седмици президентът се сблъска с натиск от страна на семействата на жертвите, които отдавна търсят документите, докато водят съдебно дело в Ню Йорк, в което се твърди, че висши саудитски служители са съучастници.

Саудитското правителство винаги е отричало каквото и да било участие. Посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон заяви в сряда, че подкрепя пълното разсекретяване на всички записи като начин за "прекратяване на неоснователните обвинения срещу кралството веднъж завинаги" и допълни, че всяко твърдение, че Саудитска Арабия е съучастник, е "категорично невярно".

Миналата седмица Байдън нареди на Министерството на правосъдието и други агенции да извършат проверка за разсекретяване на разследващи документи и да освободят каквото могат през следващите шест месеца.

16-те страници бяха пуснати в събота вечер, часове след като Байдън присъства на мемориални събития от 11 септември в Ню Йорк, Пенсилвания и Северна Вирджиния. Роднините на жертвите по-рано възразяваха срещу присъствието на Байдън на церемониални събития, докато документите остават засекретени.

Силно редактираният запис, публикуван в събота, описва интервю от 2015 г. с лице, което кандидатства за американско гражданство, а години по-рано е имало многократни контакти със саудитски граждани, които според разследващите са предоставили "значителна логистична подкрепа" на няколко от похитителите.

Документите се публикуват в политически деликатен момент за САЩ и Саудитска Арабия - две държави, които създадоха стратегически, макар и труден съюз, особено по въпросите за борбата с тероризма.

Администрацията на Байдън през февруари публикува разузнавателна оценка, свързана с участието принц Мохамед бин Салман в убийството през 2018 г. в Турция на американския журналист Джамал Хашоги, но предизвика критики от демократите за избягване на пряко наказание на самия престолонаследник.

По отношение на 11 септември има спекулации за официално участие, като малко след атентатите бе разкрито, че 15 от 19-те нападатели са саудитци. Осама бин Ладен, лидерът на Ал Кайда по онова време, беше от видно семейство в кралството.

САЩ са разследвали някои саудитски дипломати и други с връзки на саудитското правителство, които познават похитителите след пристигането им в САЩ, според документи, които вече са били разсекретени.

Все пак докладът на комисията от 11 септември не открива "никакви доказателства, че правителството на Саудитска Арабия като институция или висши саудитски служители поотделно са финансираби" атаките, които Ал Кайда организира. Но комисията също отбеляза "вероятността" благотворителните организации, спонсорирани от саудитското правителство, да са замесени.

Особено внимание е съсредоточено върху първите двама похитители, пристигнали в САЩ, Наваф ал-Хазми и Халид ал-Михдхар. През февруари 2000 г., малко след пристигането им в Южна Калифорния, те се натъкват в халал ресторант на саудитски гражданин на име Омар ал-Баюми, който им помоага да намерят и наемат апартамент в Сан Диего. Той има връзки с правителството на Саудитска Арабия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
6
 
! Отговори
Кольо преди 2 години
В основите на на сградите, близнаци е бил заложен взрив. Всичко е организирана инсценировка от " тайното правителство ", контролирано от драко - рептилите, за да се започнат войни с исляма за лично облагодетелстване за трильони долари и всяване на ужас.
18
4
 
20
 
! Отговори
С преди 2 години
Не е Саудитското.Американското е!
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ясно. Замесен е Съветския Съюз, Русия и Вова, но само не и СА. Поне докато не вкарат версия за марсианците, ще е така.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че не е замесено. Докато има петрол за чичо Сам, няма да е замесено. После, ще решим.
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той и Кашоги се самоуби, но много хито скочи въвварела и се изнесе от задния вход посолството. В момента в щатите се обсъжда дали Джей Ф. Кенеди е бил гений, за да организира публично самоубийството си по-такъв начин. Сигурно скоро ще му дадат награда за това.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро бг ще е новия афганистан от терористи, да ги приемат и да ги поят, докато получат оръживе
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да избиеш толкова народ, не знам къв трябва да си и нацията да не е убила всички наркомани депутати, само смърт за америка
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сащ винаги крият поръчките си като тази "това не са", значи поръчката е била към тях
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че Саудитска Арабия не е замесена, а всичко беше дирижирано от Израел и изпълнено от САЩ. Замесени бяха само, като имена саудитски поданици, работещи за ЦРУ
10
1
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А ЦРУ ?
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кралство Саудитска Арабия е като гърмящата змия...веднъж хапе, но завинаги белег!
8
6
 
28
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Като дете живях там и гледах как кулите падат на живо. Вече 20 години гледам фалшиви новини прикриващи една инсценировка. Журналистиката изглежда е сред най-скучните професии на света. Да се преструваш, че имаш свобода на словото, но 20 години да преписваш и лансираш версия която 7 милиарда знаят, че е лъжа.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи 15 от 19 са саудитци, но САЩ нападнаха Афганистан?! Някой би ли обяснил? Представям си ако имаше руснак даже и без връзка с руското правителство како щеше да е. Но явно краварите имат друга логика, логиката на петродоларите, а СА в това отношение засега са изрядни.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами как ще да е,ако беше замесено,кой ще купува ненужни оръжия за милиарди....
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е естествено, че не е. Никое чуждо не е. Американското и ЦРУ най вече организираха този фарс за съжаление с доста жертви. Това вече го знае всеки с два грама мозък.
4
9
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
как ще обвинят са нали оранжевият перушан им продаде оръжие за 350 милиардате са им верния съюзник 3000 американци си отидоха залудо почетоха ги сплюшени мечета
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верваме верваме. Верваме и за мармотите
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, може ли??? Та те финасирпт феберето и цереуто.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисър Путин е бил няма как да бъде друго яче.