Спомени за 11 септември: Няма да забравя тези хора, вървяха и се обръщаха със сълзи на очи

20 години по-късно спомените за терористичното нападение още са живи
Обновена: 11 сеп 2021 17:15 | 11 сеп 2021 16:57, Анисия Иванова
81

И тази година два мощни лъча светлина осветяват небето над Манхатън в памет на загиналите в атентатите на 11-ти септември 2001-ва година. Сцените от рухването на двете кули на Световния търговски център и хаоса по улиците на Ню Йорк трудно се описват с думи. 20 години по-късно спомените за терористичното нападение все още са ярки.

Сутринта на 11 септември 2001 година административният център на Ню Йорк се пробужда. Утрото е слънчево и топло. 14 минути преди девет сутринта между 93-ия и 99-ия етаж на Северната кула се врязва Boeing 767 на "Американ еърлайнс"

Още по темата

"Аз се намирах в сградата на ООН в този момент. Като бивш посланик на ООН бях поканен на една молитвена закуска за мир. Всичко беше блокирано и тръгнахме пеш. Не един път съм казвал, никога няма да забравя тези хора, които вървяха на север - от време на време се обръщаха назад. Някои от тях със сълзи в очите, за да видят дима, който излизаше от близнаците", коментира Филип Димитров, посланик на България в САЩ

"Сутринта на същия ден бяхме, започвахме с дискусия в Държавния департамент. Срещата беше прекъсната, всички комуникации бяха прекратени също. На нас просто ни казаха: Ми, приберете се в хотела“. И последва едно ходене наред с много други хора по улиците", разказва Любомир Иванов, зам.-мин. на външните работи 2002 – 2004 г.

През април 2002 г. говорител на терористичната организация "Ал Кайда" поема отговорност за атентатите. Но това се случва половин година след като Съединените щати вече са започнали военна инвазия в Афганистан. Американският президент Джордж Буш поставя ултиматум на Кабул да предаде Осама бин Ладен.

"Той беше саудитски мултимилионер и въпреки че саудитците му отнеха самото гражданство, защото той извърши няколко терористични атаки против саудитското правителство. Той не криеше това, че иска да се изправи против кръстоносците, както наричаше християнската цивилизация", посочва външнополитическият анализатор Огнян Дъскарев.

Терорист номер едно е убит на 2 май 2011 година при 40 минутна операция на американските специални части в скривалището му край Исламабад.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 години
Сатанистите сами си взривиха кулите. Самолетите бяха за заблуда.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
64 Можеш ли като вятъра а?
49
3
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Америка заслужаваше ,всичко това което и се случи тогава! Чрез политиката която водеше и продължава да води и днес!Шовинизма да владееш цял свят.Да са ти всички подчинени е грешна и Империалистическа "политика"! Жалко,че цената тогава,не я платиха "политиците" на Америка,а обикновеният Американец я плати! Жертвите тогава бяха,от всякакви националности!-:((( Бог да ги прости!!! И нека това не се случва повече!!!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До for US embassy Нема как кулите да паднат така при показанато по ТВ-то, как според теб кулите ще падат като карти, при положение че ударите са горе в кулите, дори не са в основата.....хахахаха :))) Значи представи си, че нещо горе удря блока ти, нали не очакваш блока ти да се срине от основите......хахахаха :))) Ще го обясня по просто, не може дадена сграда да се срути така, удара е във върха на сградата, основата требва да е бетон :)))
47
1
 
6
 
! Отговори
В. преди 2 години
Това Филип Димитров, посланик в ООН - синекурна длъжност като награда за предателството на оня списък, са не е вече на молитвена закуска при Иехова.
46
1
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Все ми е едно за африканските щати. Да слагат паметник на флойд и айс кубе.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се опраат американците, сами си взривиха кулите
44
1
 
3
 
! Отговори
Силвия преди 2 години
Слава на КПСС! :)
43
1
 
3
 
! Отговори
11.9.2001до2021КОВИД преди 2 години
20 години Комунистическо Поробване на Човечеството!
42
0
 
0
 
! Отговори
GOD преди 2 години
И помнете, че смъртта не е краят. :)
41
0
 
0
 
! Отговори
GOD преди 2 години
Нали знаете, че Сильвия е православна християнка? :) Като руснаците. :) Не дърпайте талибаните за опашката. :) Да не си припомняме отношението на белите американци към не..гри..те.:)
40
2
 
1
 
! Отговори
Сильвия преди 2 години
Напомням ви, че Ковидът не убиваше деца. До скоро. Дадени ви бяха всички шансове. А Господ наказва до девето коляно. :)
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-малко се писа и говори за празника ни на 6-ти септември, отколкото днес за тези кули в САЩ... Специални предавания по телевизията, по радиото, из сайтовете... Американска колония ли сме?
38
0
 
0
 
! Отговори
Силвия преди 2 години
Това се случва, когато планираш смъртта на чужди деца.
37
1
 
14
 
! Отговори
някой преди 2 години
Добро шоу беше, гледах го лайв преди 20 г.. Само не написаха накрая "executive producers: CIA". Доказаха го хиляди пъти, че е вътрешна работа, срутванията на тия кули и сграда 7 беше доказано, че не могат да се срутят от някакви самолети или пожар, съвсем за балъци взеха всички. После буш, кондолиза, пауъл и компаниите в които имат пръст краднаха 2-3 трилиона долара на данъкоплатците, вярващи в терористи от пещери по-силни от най-мощната армия на света. Пълно шоу, комиците ряпа да ядат ;)
36
2
 
1
 
! Отговори
Силвия преди 2 години
Ха ха ха.Надявам се да държи топло на американците още поне 20 години. Заслужиха си го.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ се месят навсякъде по свето, затова и са най-могъщи.... :))) Не забравяйте, че имат най-могъщото оръжие......ако некой познае кое е, ще го черпя една бира......хахахахаха :))) Понеже знам, че тук са малко с забавени реакции, ще спомена Х и вуд.....хахахахаха :)))
34
4
 
7
 
! Отговори
мак преди 2 години
Не ви ли идва в повече отразяването на 11? Колко време медиите отделят за други важни годишнини, например за втората световна война, която затри милиони и цяла Европа? Нека сащ отбелязват тази дата, но вие не прекалявайте.
33
2
 
6
 
! Отговори
Помнете преди 2 години
А забравих те ли че сащ създаде и работеше с движението Талибан през 1980 година?!
32
2
 
3
 
! Отговори
Павел преди 2 години
Ще си правят каквото си искат американците, като няма кой нищо да им каже. И ние да сме на тяхно място и ние щяхме да мачкаме наред.