Защо мъжете посягат на жените, които обичат?

Истанбулската конвенция дава резултати
28 ное 2021 19:24, Нели Христова
338
Защо мъжете посягат на жените, които обичат?
Снимка: Pixabay

Насилие срещу човека до теб: на всеки два дни и половина в Германия умира по една жена от ръката на своя настоящ или бивш партньор. Този вид брутално насилие се разраства. Какви са причините?

“Бита и душена от партньора си”, “Насилвана от съпруга си”, “Лекарка е намушкана 18 пъти от бившия ѝ партньор” – това са само част от заглавията, свързани с насилието в Германия, което превръща живота на много жени в кошмар.

Жените са непропорционално засегнати от насилие от интимен партньор – в четири от пет случая жертвата е именно жена. Според последните данни на Федералната криминална служба, през миналата година в Германия са регистрирани такива посегателства срещу повече от 119 хиляди жени и близо 29 хиляди мъже. Това представлява 5 процента повече отколкото през 2019-а. Насилието от интимен партньор може да се изразява в сексуално посегателство, преследване, ограничаване на свободата и дори убийство.

139 жертви за една година

Статистиката сочи, че всеки ден има по един опит за убийство, а на всеки два дни и половина по една жена умира от ръката на бившия или настоящия си партньор. През 2020 година това се е случило цели 139 пъти. “Не можем да позволяваме това да продължава да се случва. Трябва да вземем твърди мерки,” казва германската министърка на семейството Кристине Ламбрехт. Според нея голям проблем е, че тези престъпления често се омаловажават.

“Като чуя някой да нарича “семейна трагедия” убийството на жена от нейния съпруг или бивш партньор, коситe ми се изправят,” казва още тя. “Това не е семейна трагедия. За мен семейна трагедия е, когато майка на три деца е покосена от рак. Когато настоящ или бивш партньор убива жената до себе си и децата си, или ги наранява по някакъв начин, това е насилие. И така трябва да се определя.”

Насилието - демонстрация на власт?

Колко са в действителност случаите на тези посегателства обаче не е ясно. Според някои оценки , над 90 на сто от тях не се регистрират, съобщи шефът на Криминалната служба Холгер Мюнх. И наистина: много жертви се страхуват да се обърнат към полицията, защото се опасяват, че никой няма да им повярва. По време на двата локдауна в Германия няма регистриран видим ръст на случаите на насилие. Но на горещата телефонна линия, открита за жертви на домашно насилие в Германия, е отчетено сериозно повишение на търсещите помощ от началото на пандемията.

“Ситуацията е сериозна,” споделя Лина Щоц от организацията за защита на правата на жените “Terre des Femmes Deutschland”. Според нея домашното насилие не се влияе от социалния статус, произхода или професията. Щоц твърди, че то най-често е демонстрация на власт. “Много от убийствата се случват непосредствено след раздяла или изразено от жената желание да се раздели с партньора си,” казва Щоц. “Мъжете се чувстват сякаш им е отнето нещо, което смятат, че им принадлежи".  

Истанбулската конвенция дава резултати

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа е първата европейска конвенция, която се бори срещи насилието над жени и домашното насилие. В Германия тя влезе в сила през февруари 2018 година. Според Лина Щоц има прогрес оттогава. “След ратификацията правителството създаде национална телефонна линия за помощ на жертвите на домашно насилие, която е достъпна на няколко езика.”

“Някои аспекти от конвенцията обаче изобщо не се изпълняват на практика,” добавя Щоц. Сега надеждата ѝ е в бъдещото правителство, което ще включва представители на социалдемократите, Зелените и либералите.

“Поне 14 000 места трябва да се разкрият в убежища за жени”, казва представителката на “Terre des Femmes Deutschland”. Друга практика, заложена в Истанбулската конвенция, която според Щоц ще бъде полезно да се въведе, е специално обучение за органите на реда и съдебната система. “Това е от особена важност, за да могат жертвите да са спокойни, че отивайки в полицията, ще срещнат разбиране, а след това и честен процес,” коментира Щоц.

Неравенството се запазва  

Въпреки постигнатия през последните 20 години прогрес, насилието над жени не е ограничено достатъчно, твърди Моника Шрьотле от Института по емпирична социология в Нюрнберг. “Причината за това е, че няма особена промяна в междуполовите отношения. Въпреки че Германия се управляваше от жена толкова дълго време, равенството между мъжете и жените в обществото ни още не е факт,” казва тя.  

Шрьотле работи и с Европейската обсерватория по фемицид (убийства на жени на полова основа), където събира и анализира данни от различни държави. Според тях, единствената европейска държава, в която се отбелязва намаляване на случаите, е Испания. Шрьотле отдава това на промяна в съдебната система в страната, където насилието над жени вече е обособено в отделна категория престъпление.

Надежда за следващите поколения

Щом политически и съдебни реформи могат да променят общественото възприятие за домашното насилие, възможно ли е идващите поколения да скъсат изцяло с остарелите патриархални структури? “Има надежда за младите мъже и жени, които растат в алтернативна среда. А също и потенциал за промяна", казва Шрьотле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти всичките ми приятели са тормозени от жените си! Командват ги, манипулират ги и ги използват за да задоволят прищявките си! Ако им откажат дори нещо дребно, почват драмите и заплахите,че ще си тръгнат.
70
3
 
1
 
! Отговори
Една преди 2 години
До 77:Не би могъл да си сигурен, че твоите познати или близки не посягат на жените си. Ако питаш близките и познатите на бившия ми той никога и за нищо на света не би посегнал на жена, но го правеше Случвало се е да се прибере от работа и да попита защо съм вкъщи, а не на зумба. Казвам, че защото имам синини по врата и раменете (душеше ме). А той ме поглежда и казва:- Какъв ти е проблема да ходиш със синини на зумба?
69
2
 
4
 
! Отговори
А преди 2 години
Въпроса трябва да бъде:ЗАЩО ЖЕНИТЕ СЕ ХВАЩАТ С ПОБОЙНИЦИ И УБИЙЦИ?Да няма нещо вярно в онази приказка че жените харесват лоши момчета а после реват че ги биели.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията е за Германия и културните им особености.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По същата причина по която някой път мъжете са се бият. Нали всички сме равни...
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъжете имат проблеми с комплекси от детството и развиват тежка форма на психопатия. Също така нямат самочувствие и имат страх,че ще бъдат изоставени.Има и такива с тежкимотклпнения в 8нтелекта и са с много пари и смятат жената ,че е негова собственост.Аз съм мъж и никога не бих посегнал на жена освен,ако тази жена не е терорист и не заплашва други човешки животи.
65
2
 
11
 
! Отговори
Гандалф Сивият преди 2 години
В същото време имаше една книга за някакви нюанси на сиво. Преразказвам сюжета :,, аз съм млада и неоптина, но понеже ти си милиардер, можеш да ме плюеш, връзваш и биеш колкото си искаш ". И за това мечтаеше половината женски свят, когато книгата излезе... Дамите си мечтаеха за такъв мъж - филми, Св. Валентин, цяла индустрия. Когато не сте обаче милионер или милионер - сте обикновен насилник...
64
2
 
12
 
! Отговори
Мъж преди 2 години
Аз не бия жена си... Никога не съм и посягал.Винаги сме се разбирали.След като тук в коментарите и в статията постоянно се говори как МЪЖЕТЕ биели и дори убивали жените си ,аз сега какво нещо грешно ли правя? Викам на мойта : Виж ***, какви работи пише по медиите. Я, ела да ти завъртя един шамар,че се излагаме.Аз мъж ли съм или какво? Пък тя : Я ги зарежи тия глуупости дето ги пишат.Направила съм ти пържолки,има винце на масата, а довечера ще ти врътна една специална ... Кака да удря такава жена?
63
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
А защо има мъже, които не посягат на жените, които обичат, че и не обичат? Счупи тъпомерааа с тоя въпрос ***, шашкъниьо, нека позная блондинка сте?
62
10
 
4
 
! Отговори
Duchess of Cringe преди 2 години
От богат и приятен опит с мъже мога да кажа следното : Умните не са женомразци. Или поне не са толкова *** да го покажат. Доста ми е странно и това голямо разделение на "мъже" и "жени", като че ли са от различен вид. Чудя се на женомразците. Мъже, като толкова мразите отсрещния пол, защо се занимавате с него? Ок, секс ви трябва, но вие масово искате и деца и всичко, въпреки че жените уж сме някакви по.д.човеци. Интересно ми е какво ви става, ако имате само дъщери :D голяма драма сигурно
61
3
 
11
 
! Отговори
една преди 2 години
Кога ще проумеете, че не се бие и не се убива? Някои - никога. Като те вбесява, и ти вбесявай, а по-добре се спасявай, защото после в затвора ще ти разкажат и на теб играта.
60
3
 
13
 
! Отговори
АБхххххх преди 2 години
Жените вече толкова са свикнали лошото поведение да е норма и незнаейки какво е добро поведение, смятат че това е нормално.мен още от малка роднини от мъжки пол са ме смачквали психически, емоционално финансово.Късмет че физически не съм била бита, но това и да ти сринат самочувствието е вече достатъчно като те подценяват и подтискат.В следствие привличаш и такива мъже, един директно си ме заплаши с убийство.Просто е вече късно да се говори като има жертви, всичко започва много по-рано.
59
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От девети клас всяка седмица бях с ново гадже. Върви ми с жените, знам какво искат, знам как да говоря с тях. Имал съм доста връзки, докато не открих единствената за мен и вече сме 15 години заедно. Кой тормози жените?! Мъже, които имат ниска самооценка, не вярват в себе си, имат безброй комплекси- било то от беднотия, било то от външен вид. На сила хубост не става. Не те ли харесва достатъчно една жена, ще се оглежда. При мъжете е същото.
58
3
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Нещо за психическия тормоз,психотропните вещества в храната,напитките и таланта от 'народния театър'?Да не забравим и 'съветите' от тъщата и някоя грозна и вътрешнозлобно пълничко момиче!Някои познати по-тази система изгоряха!
57
9
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Истински мъж не посяга на жена.Посягат лузъри и комплексари.
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Ако една жена е бита от мъжа си, то тази жена няма място при него . Взема си куфарите и напуска. Полиция... Съд... Развод... Това е правилния край на "трагедията" и няма нужда от конвенции та дори и Инстамбулски . А ако продължава да стои и да търпи боя , то тя напълно си заслужава боя и вероятно дори и харесва. Маззохизъм някакъв, няма друго обяснение .
55
2
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
Прекарайте достатъчно време живеейки с жена и ще разберете.
54
4
 
11
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Жените искат сами да бъдат тормозени,бити и гаврени. Ако си намерят свестно момче го правят на нищо и си търсят белята с различни бандити и престъпници да има тръпка и да се чуства,че за нея ще се бият и избиват. Като сте с един мъж и имате дете си ги гледайте,а не тръгвайте се занимавате с чужди. Ако не се разбирате с него поне му го кажете не той да разбира и да се излагате. Бъдете жени и съпруги ,бъдете подкрепа на мъжа си ,а не поредната флиорца,която остава сама.
53
4
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До българин - приммммитив, стига излага българските мъже, за щастие повечето не са като тебе! Жените били к....и, тотално виновни, а те с кого ходят, я ми кажи, или за едните - геройство, а за другите - най-противното нещо? Марш в Средновековието! А на другата разпространена глупост - защо стоели при насилника, той с право ги трепел, защото го дразнели - ами той какво прави при дразнещите!? Да си търси като него бясна........
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако един мъж посяга физически и психически той не обича жената до себе си, а си избива комплексите по този начин. В обществото и сред приятелите си той е съвсем различен човек и никой не може да си представи, че той е способен на такова нещо. Личен опит.