Space X изстреля в орбита нови 50 спътника

Мрежата Starlink е предназначена за осигуряване на достъп до интернет
3 дек 2021 07:37, Ния Христова
35
Space X изстреля в орбита нови 50 спътника
Снимка: БГНЕС
Space X успешно изведе в орбита 48 миниспътника за своята мрежа Starlink, както и два микроспътника BlackSky, съобщи БГНЕС.
 
Изстрелването на ракетата носител Falcon 9 от Кейп Канаверал (Флорида) се състоя в 18:12 ч. по Гринуич (02:12 ч. българско време на 3 декември). Час по-късно бяха изстреляни два спътника BlackSky, последвани от спътниците Starlink половин час по-късно.
 
Около девет минути след изстрелването първата степен на ракетата-носител автоматично се приземи върху плаваща платформа в Атлантическия океан. Този елемент на Falcon 9 вече е използван за изстрелвания няколко пъти.
 
Мрежата Starlink е предназначена за осигуряване на достъп до интернет чрез разполагане на голям брой спътници с тегло до 260 kг. Space X изчислява, че изстрелването на общо 11 000 спътника и пускането им в експлоатация ще струва 10 млрд. долара. Компанията уверява, че ще може да осигури широколентов интернет със скорост на трафика от 1 гигабайт в секунда, което съответства на стандарта 5G. 
 
Апаратите BlackSky на американската компания, всеки от които тежи 55 кг, са оборудвани с оптично оборудване и трябва да осигурят визуално наблюдение на нашата планета.
 

35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
антиваксър преди 1 месец
Сега ще се свържат с чиповете във ваксините и ще знаят кога съм ходил при комшийката, кога съм пил ракийка и кога съм крал. Ужас. Край на свободата. :D
28
1
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
Кой ще заведе съдебно дело срещу световния замърсител Space X ?Тази новина наново доказва, че светът на технологиите се гордее с "постиженията" си за унищожение на планетата Земя.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
5G комуникацията и следващите G с още по големи честоти, искат антените да имат оптична видимост. Това е номера. Антените по земята ще трябва да се набучат, антена до антена, става една, никаква. Тези спътници са видими от всяка точка на земята и това е техническата хитрост, формално се говори за бърз интернет, а тя работата е друга. Който държи спътниците ще държи и комуникациите и ще печели.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия ще отроват небето та и звездите вече да не може да гледаме. Нема ли кой да забрани това бе? Това е геноцид.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ме раздват, когато от панелното настоятелства, заедно с представителите на старите ТЕЕКЕЕЕСЕТА, седнат заедно, да умуват за Мъск, за космоса, за ЦРУ :D - некви изтапанени слеяни ми се правят на умни! е открадна едно от "вашите" възклицания - ВЪЙЙЙЙ!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правят ви роби в собствения ви мозък!
23
3
 
1
 
! Отговори
Следят ви бе преди 1 месец
После като мечтаете за нещо Мъск ще ви пусне реклама точно за вашата мечта!
22
2
 
3
 
! Отговори
А вие се радвайте преди 1 месец
Този ви прави роби - Синтетична Телепатия от Сателит, подписал е договори с ЦРУ и АНС! Контрол чрез Изкуствен интелект до 2025 мосов!
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11 - Е кой ЗАБРАНЯВА БЕ! Нещо много за големи взехте да се имате ... насекомиии!
20
5
 
7
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Аве кой му позволява на тоз шушляк да замърсява Космоса с ръждясалите си продънени корита?
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, няма начин. Всичко е за цивилни цели. Вярвам им...
18
4
 
12
 
! Отговори
Илончу преди 1 месец
Старлинк е тоталната простотия на Мъск... Не казвам, че идеята е лоша, но реализацията е пълен ужас. десетки хиляди сателити, които вече пречат на астрономите (а са още много малка част от цялата флотилия). Живот около 5 години (т.е. всички те трябва да се обновяват на 5 години, а те не могат още половината да изстрелят за последните няколко). Мизерен скейлинг - дори в момента, с 1-2 абоната в зони, обслужвани от няколко спътника, скоростта е в максималния случай около 100/20мбпс. Баш vaporware
17
7
 
7
 
! Отговори
Рейгън преди 1 месец
Спейс Екс са умрели прави, ако не предоставят услуги на военните и не подслушват целият трафик за нуждите на ЦРУ.Едвали цената е 10 млрд. по-скоро е 50, но те ще бъдат платени по секретни договори.
16
3
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 1 месец
на всеки 20-на години нов евреин-месия се пръква да прави нещо добро на света...
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ще ръсят ли за Ковид?
14
4
 
8
 
! Отговори
няма мърдане преди 1 месец
Защо? В САЩ да нямат проблем с интернета?
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
8 същите въпроси са задавали немските журналисти през 1942! Но всички знаем как им отговориха руснаците 3 г по-късно. А нали знаеш, че историята е особена лелка, тя много обича да се повтаря, потретва и попетва.
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За интернет ще са, да. За интернета на нещата и телата, както казват идеолозите на новия световен ред
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10Ще изследват липсата на мозък при теб, и как точно тялото реагира на гравитация при отсъствието на такъв :)
10
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
после руснаците правели космически буклук, а тези 11000 спътника за чии *** трябва да са толкова много? Тук не става дума само за интернет. Всеки изстрелян напоследък спътник има официално и военно приложение, въпросът е какво е военното приложение на старлинк?