Рекорден ръст от 7% на потребителските цени в САЩ

Това е най-високият едногодишен скок на цените от 1982 г.
13 яну 2022 15:23, Елка Василева
31
Рекорден ръст от 7% на потребителските цени в САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Потребителските цени в САЩ са се покачили със 7% през последната година. Това се посочва в доклад на Министерството на труда и покачването им продължава.

Това е най-високият едногодишен скок на цените от 1982 г., предаде БНР.

Темпът на покачване на инфлацията "далеч изпреварва ръста на заплатите на повечето американци и притиска покупателната способност на домакинствата", коментира финансовият анализатор Грег Макбрайд за тв канал АБС. Основният темп на инфлация се е забавил на месечна база за втори пореден месец, но основните потребителски цени продължават да се покачват с бързи темпове и не показват признаци на забавяне, посочи анализаторът.

Така нареченият основен индекс, или мярка за всички елементи, с изключение на по-нестабилните хранителни и енергийни индекси, са се покачили с 5,5% през последната година – най-голямата промяна за 12 месеца от февруари 1991 г.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че инфлацията представлява заплаха за възстановяването на пазара на труда, където наемането на работа е спряло през последните месеци, а безработицата остава по висока от преди пандемията. ФЕД е готов да повиши лихвените проценти по-бързо от първоначално планираното, за да отговори на покачващите се цени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, това е много добра новина! Политиката на Русия и Китай за дедоларизация почва да дава резултати.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлация ще има за всеки от сърце .Нашата машина печата най добре. Копчето се счупи ,не можем да я спрем . Влезте в еврозоната да ва оберем :) Явно идва края на хартиените държавни пари.
21
0
 
1
 
! Отговори
Друга е истината преди 2 години
До Istinata - на леваци все левите са им виновни! Некадърност на всякъде ей това е! И западния лаитмотив "Човек за човека е вълк!"
20
0
 
1
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
Е това е лявото управление. Откраднатото ляво управление.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами аз ви казах преди месец, че официалната информация от 5% инфлация не е вярна и че е 7%. Казах и че до 3 месеца това ще се прехвърли в ЕС, но странно защо всички ми удариха минуси.
18
5
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Това е само началото на лавината. И продължавайте да философствате, че има балон при недвижимите имоти. Навсякъде по света ще скочат с 20 % и повече. Само вложени в недвижим имот, парите ви са защитени. Говорих с приятел от Сидней. Още няма решение за Джоката, това може да СЕ ПРОТОЧИ И ДО НЕДЕЛЯ.
17
0
 
7
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Да му мисля тия ,които са взели ипотечни кредити
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефекта от либерастко-комунистическия модел в САЩ и ЕС - инфлация, рецесия и мизерия.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блазе им на тия, не са преживявали кризи като нашите и хиперинфлации, кога всичките ти спестявания се топят за часове.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ноемално е японците да са задлъжняли те нямат никакви ресурси отде скърпват за тая голяма икономика
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Европа е още по-зле и инфлацията отдавна е двуцифрена, НО стъкмистика отчита това което заповядат банкерите. Положението в Европа е ужасяващо защото на фона на бруталната инфлацияКУЧ КАТА шеф на ЕЦБ продължава политиката на отрицателни лихви и лесни пари. В резултат на това се оформи балон на ВСИЧКИ активи, като се започне от храни, през метали, имоти, акции, и т.н. Това е чисто ОГРАБВАНЕ на спестяванията на обикновените хора, които са изкарали с труда си. ПРЕСТЪПНИ ГА ДОВЕ.
12
1
 
28
 
! Отговори
Joro преди 2 години
То тия се сдраха да печатат, нормално е да има инфлация. Но същото е валидно и за ЕС. Утопично е да си мислиш, че можеш са си седиш вкъщи и някой постоянно да ти дава "компенсации", разбирай хартишляци. Накрая ще трябва да дойде реалната сметка. И тя идва.
11
1
 
5
 
! Отговори
Доказани средства преди 2 години
Двамата митични КГБ шпиони стоят зад всичко това- безспорно!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, това е резултат от изборите в България. Махнахме човека, който контролираше галактическата икономика и който държа цените ниски в цялата галактика и сега всичко се вдига.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ханке е привърженик на доларизацията и не е много май на нашия борд и затова *** от време на време. Но пък върза Аржентина към долара и след това Аржентина фалира два пъти. На нас чужди валути не ни трябват, в момента имаме двоен буфер, стига да няма крадливи *** като Дянков.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлация се бори с високи лихви.Щатите обявиха че агресивно започват да вдигат лихвите от Март ,Европейската банка засега нервно чака но ще ги последват ,имайте в предвид че това вече ще спука балона при жилищата ,не теглете кредити за жилища в момента и не купувайте имоти на тези цени,изчакайте да видите докъде ще стигнат с вдигането на лихвите защото политиката на лесни кредити и пари приключва а това винаги обръща цените на жилищата .Не слушайте лъжите на брокерите и агенциите да си теглите
7
1
 
14
 
! Отговори
До 8: преди 2 години
Малко хора вярват, че "дисциплинираните и изрядни" японци са всъщност държавата с най-голям дълг в света.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
https://youtube/watch?v=AYpRjMd8m-QToва е линк към интервюто ,последното интервю със Стив Ханке -бащата на валутния борд у нас .От 3 дни е .Изгледайте го -за еврото,за нашите политици ,за инфлацията ,много е интересно,човека обяснява в детайли всичко до последната дума ,бил е съветник на Рейгън и има много връзки с България .
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 Китай няма да рухне, а Япония. Японците държат немалко щатски дълг, а техният собствен е 200% над бвп и още се набълбукват по заповед на янките
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вкараха толкова много пари в системата че се получи задръстване,мивката преля.Тези пари генерираха инфлация защото освен тяхното изливане ,правителствата затвориха и производствата ,оказа се че има пари,но няма предлагане и инфлацията удари веднага всичко ,ковида е само извинение ,лъжа,инфлацията не е заради Ковид ,а защото ТЕ -банките и правителствата генерираха парично предлагане без търсенето срещу него .Сега инфлацията ще я смачкат с високи лихви,фалити и стагнация ,който има кредит.........