САЩ подготвя забрана за внасяне на руски петрол

Премахват търговския статут на Русия на "най-облагодетелствана нация"
8 апр 2022 14:03, Йоана Цонева
48
САЩ подготвя забрана за внасяне на руски петрол
Снимка: БГНЕС

В четвъртък Конгресът на САЩ гласува за налагане на допълнителни икономически санкции на Русия заради инвазията в Украйна, като прие една мярка за премахване на търговския ѝ статут на "най-облагодетелствана нация" и друга за забрана на вноса на петрол.

Сенатът гласува със 100:0 гласа в полза на мярката за премахване на статута на постоянни нормални търговски отношения (ПНТР) както за Русия, така и за нейния близък съюзник Беларус. Малко след това той подкрепи мярката за енергетиката, също със 100:0 гласа, предаде "Ройтерс".

Одобрението на Сената изпрати законодателството в Камарата на представителите, която бързо прие търговската мярка с 420 на 3 гласа, а енергийното законодателство - с 413 на 9 гласа.

Президентът Джо Байдън подкрепя мерките и ще ги подпише като закон, заяви пред репортери прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Още по темата
Законопроектът за търговията отваря пътя на администрацията на Байдън да повиши митата върху вноса от Русия и Беларус. Мярката в областта на енергетиката въвежда в сила предишната заповед на Байдън, с която се забранява вносът на руски петрол, природен газ и въглища.

"С този пакет се цели да се приложат всички инструменти за икономически натиск върху руския президент и неговите приближени олигарси. Путиновата Русия не заслужава да бъде част от икономическия ред, който съществува от края на Втората световна война насам", заяви в изявление сенатор Рон Уайдън, председател на сенатската комисия по финанси.

Камарата на представителите прие и двата законопроекта по-рано тази година, но те забуксуваха в Сената, тъй като републиканците и демократите спореха кога да гласуват по енергийната мярка и формулировката на разпоредба в търговския законопроект, която потвърждава действието на закона "Магнитски", позволяващ санкции заради нарушения на човешките права.

Според законодателството на САЩ Конгресът трябва да одобри промяната в търговския статут на Русия и Беларус.

По силата на компромис, изработен късно в сряда, сенаторите се съгласиха да разгледат както търговския, така и енергийния законопроект. Камарата на представителите трябваше да одобри измененията и на двете мерки поради техническите промени, направени в Сената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 2 години
Този изкуфял дядка е време да се пенсионира ,а не да говори глупости.
44
2
 
5
 
! Отговори
До отец Нафърфорий преди 2 години
То нетрябва да си много умен, за да ти стане ясно, че войната е между Русия и САЩ. Украинците са само пушечното месо на американците. Интересно ми е ако Русия беше изпратила военни инструктури в Мексико да ги подготвят за атаки срещу Тексас например, как биха реагирали САЩ.
43
5
 
3
 
! Отговори
СЛАВА НА САЩ! преди 2 години
РУСКИЯ ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ У НАС ---УМРЯ!!!!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започваме "петролния бизнес"--С ПЪЛНА СИЛА , СЪЩО КОГАТО БЕШЕ ВОЙНАТА В СЪРБИЯ...Сега ще видите , как се правят пари и се кове енергийното бъдеще на България!ЕНЕРГИЙНИЯ МОНОПОЛ ---УМРЯ!!!
41
0
 
3
 
! Отговори
Кеф.... преди 2 години
Сега почваме да внасяме бензин и нафта , като луди отвсякъде....."Лукойл"--УМРЯ!
40
3
 
2
 
! Отговори
за НАФЪРФОРИЙ... преди 2 години
...АМИ ЗАЩОТО НЕ ИМ СТИСКА....А И ТАМ ШАНТАЖИТЕ С ЯДРЕНИ РАКЕТИ НЕ ВЪРВЯТ!!!
39
6
 
1
 
! Отговори
СЛАВА НА САЩ! преди 2 години
Няма да плащаме на руските убийци , за петрола и бензина!От Либия, Мароко и Арабския свят , можем да имаме чудесен бензин и петрол.....
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ си имат петрол бе, за какво им е руски? Кеф ти Канада, кеф ти Африка, кеф ти Мексико. Има залежи и другаде. Ами рашите що ще ядат?
37
2
 
1
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 2 години
До Интересно - Защо нападнахте Украйна а не нападнахте САЩ ?
36
4
 
12
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Подготвят забрана за внасяне на петрол в САЩ, но не подготвят забраа за купуване на руски петрол и после за препродаването му на двойни цени на глупавите европейци. Същото е и с газа, нали не си правите илюзии, че го карат от САЩ, напротив товарят го във Владивосток и ни го препродавт прескъпо като американски. Ама докато има балъци ще има и тарикати. И пак обикновения човек духа супата.
35
3
 
2
 
! Отговори
Таня преди 2 години
И още нещо, украинците не пият водка.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво, Танче! Успя да напишеш най-мало.умния коментар дотук, надминавайки по глупост предния си и този под теб, дето обяснява колко е лесно да се срине Русия, а това си е постижение тук. Сега отиди да се похвалиш на вашите, че поне в нещо си най-добра.
33
2
 
7
 
! Отговори
Я преди 2 години
Защо САЩ трябва да налага забрани на Русия ? Войната е Русия -Украйна!
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос било на желание Западът да фалира Русия. Я си легни до поизтрезнееш малко и после като станеш, ще се смееш дълго и от сърце на глупостта, която си написал, освен ако не си толкова глупав, че наистина да вярваш в нея. В който случай намери някой, който се опита да ти обясни малко икономика и законите, които си работят, искаш или не. Пожелателното мислене не върши работа.
31
1
 
0
 
! Отговори
факт преди 2 години
Да ама Не....
30
21
 
6
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Жал ми е за руснаците, но Путин сам ги натресе в това положение. Няма как да се сърдим на САЩ, че се възползва от ситуацията и трупа огромни печалби. Който знае как да си гледа интереса живее добре.
29
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС ако спре вноса на руски газ, пиши ги бегали рашките :))) Когато имаше желязна стена, Запада си караше без "скъпоценните им ресурси", даже ги фалира, въпрос на желание е от техна страна :))
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама забраната за тях си ли ще важи, или за ЕВропейския съюз?
27
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато могат да купуват петрол от руснаците за Х долара и да го продават на европейскице за тройно-четворно повече долари - янките нема се откажат от тази врътка
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересното е като доларът вече не се приема като основна валута за междуранародно разплащане. Тогава ще видите кон боб трева яде ли, понеже населението ви е въоръжено до зъби