САЩ пусна полово неутрални паспорти

В документа има опция за означаване на "М", "Ж" или "Х"
12 апр 2022 19:20, Йоана Цонева
86
САЩ пусна полово неутрални паспорти
Снимка: БГНЕС

Макар само малко допълнително квадратче за попълване на пола, това е огромна крачка за Д. Охеда, полово неутрален човек, който стана един от първите американци, кандидатствали за неутрален по пол паспорт.

„Семейството ми все още не разбира постъпката ми“, казва Охеда, 34-годишен активист, който се нарича D. и използва за себе си местоименията „те, тях".

Опцията за получаване на паспорт с означение на пола "X", която беше предоставена от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, беше приветствана топло от приблизително 1,2 милиона американци, чиято полова идентичност попада извън категориите "мъж или жена", пише БГНЕС.

Републиканските законодатели в цялата страна вече приеха законодателство, което според критиците ограничава правата на ЛГБТИ и е вероятно да подхрани напрежението между отделните лагери в иначе разделената по този въпрос нация.

Още по темата
При попълване на Х в паспорта си, полово неутралните хора не трябва да доказват с медицински документи състоянието си.

Охеда, която е родена като жена, работи като организатор в Националния център за транссексуално равенство (NCTE), притежава и докторска степен по психология. Определя се и като транс човек.

През октомври Държавният департамент издаде първия американски паспорт с обозначението X за пол след дълга съдебна битка, водена от лице от Колорадо, което е интерсексуално.

Едва на 31 март - Международният ден на транссексуалната видимост, Държавният департамент обяви, че разширява това право за всички американци.

Издаването на паспорт с полов неутралитет в САЩ не е първият в света. Австралия започна да издава паспорти с квадратче Х през 2011 г., а Нова Зеландия, Канада, Германия, Аржентина, Пакистан и Непал последваха примера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Еббасси.... преди 2 години
Това силно ще затрудни псуването на полово неутрални политици .... с полово неутрални родители.
60
0
 
10
 
! Отговори
кристина преди 2 години
как по-добре звучи Путин.. има само мъже и жена, мама и тати, даже записа и Бог в конституцията си, съвсем по Божиите закони, както нашият Отец създател ни е направил в унисон с природата.. за да се развиваме и създаваме потомство, да се обичаме и да имаме семейства, в които да ни учат да почитаме Бог и неговите закони.. Рептилите отвъд, скоро ще се разкаят какви ги вършат.. идва и тяхното време
59
0
 
6
 
! Отговори
до Пияния мистик преди 2 години
До пияница мистик- Точно в байдънова Америка ли искаш? Верно си мистик! Имаш ли пари за операция? А и само с трансджедър операция няма да минеш там на първа линия. Какъв ти е цвета на кожата? От търсените ли е?
58
0
 
5
 
! Отговори
Полово неурален преди 2 години
Кеф! Победихме! Сега и децата да погнат. Както с "ваксините"!
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
69 и аз съм съгласен. Да ти дадат американски Х паспорт, после и да те шлякат в ***, няма да ти пречи, ти си свикнал, нали? Ти си доказателство, че третополовите деггеннерратти сте си точно да ви затворим в едно пространство, да го наречем държава, и да ви оставим там да се забавлявате. И да, аз имам американски паспорт, и съм готов да го жертвам само и само да се отървен от отпаддъцци като тебе, дори и да жертваме Америка за това.
56
0
 
16
 
! Отговори
Додо преди 2 години
"Полово неутрален човек" няма. Има хора, които твърдят, че са полово неутрални.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това чака и българите скоро!
54
5
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Абе те да ми издадат американски паспорт, пък ако ще да ме пишат че съм извънземен ако искат :)))
53
0
 
8
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
XX хромозоми = жена, XY хромозоми = мъж. Няма никаква драма. Иначе всеки да си се усеща както си иска. Но при документите нещата са сериозни защото са обвързани със закони, правораздаване, социални правила, пенсионна възраст и т.н.
52
0
 
8
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 години
Кога ще пуснат и козметика за ***? Чувстват се онеправдани...
51
0
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Ако и у нас се въведе туй ,вервайте,че всички мъже ще се определят като жени,за да се пенсионират 3 години по-рано. Ха-ха.
50
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предсавете си, че наистина има човек, който се чувства полово неутрален или по друг начин различен от вас. Трябва да го пребиете ли? Или да го вкарате в затвора? Или какво?
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички предайбългаристи да ходят на опашката за полово неутрални, белким се натегнат на господарите си! А тази тъпотия с неутралния пол изобщо няма нужда от коментар. Няма да прокопса дълго. Тояа е някаква масова лудост на болните мозъци на пишманьемократите, но ще го отрезвят бързо на слващите избори!
48
0
 
4
 
! Отговори
печатар преди 2 години
Паспортите са полово неутрални или са за хора които са полово неутрални. Ама защо ли питам, то си пише че паспортите са полово неутрални.Значи всеки които има мъжка и женска хартия, да ми прати снимка, щото не съм вибдал таквоз чудо.?!?!?
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асан - Еми вземи си , те са на купчинка ( но само по един ) и НЕ се бутайте има за всички !
46
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Искам и аз:)))
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще те пуснат в страна, която не признава подобни уродщини? Това е все едно да пише в паспорта ти, че си котка... никаква логика...
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принципно има логика да съществува възможност за среден пол след като има хора (хеммафродити) които се раждат едновременно със женски и мъжки полови органи. Но обикновено доминират едните за сметка на другите и по доминантните външни белези се определя полът който вписват в документите. Но това са много редки случаи. Съвсем друг е въпросът когато някой си наумил че друг пол а биологично не е.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това що за чудо е? Иде ли,или го идът.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кирчо и кoкopчо ще има ли