Блинкън: САЩ подкрепят репродуктивните права по света

Думите му, въпреки решението на Върховния съд
25 юни 2022 13:48, Петя Славова
29
Блинкън: САЩ подкрепят репродуктивните права по света
Снимка: БГНЕС

Вашингтон планира да продължи да подкрепя репродуктивните права по цял свят, въпреки решението на Върховния съд, отменящо решението от 1973 г., забраняващо на американските щати да въвеждат ограничения на абортите, заяви държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Държавният департамент на САЩ "ще продължи да бъде решен да улеснява достъпа до репродуктивни здравни услуги" и да подкрепя репродуктивните права по цялсвят, добави Блинкън в изявление. Той увери също, че американската дипломатическа служба ще направи "всичко възможно" всички служители на Държавния департамент да имат достъп до тези услуги, независимо къде живеят, предаде БТА.

След решението на Върховния съд, отменящо решението от 1973 г., най-малко седем щата въведоха ограничения на правото на аборт, припомня АФП. Лидерите на съюзнически страни като Канада, Великобритания и Франция изразиха съжаление за тази стъпка, противоречаща на практиките в повечето страни, особено развитите.

Междувременно хилядно множество участва в протест в Ню Йорк срещу решението на Върховния съд на САЩ да отмени федералните гаранции за правото на аборт, съобщи кореспондент на ТАСС.

Протестиращите започнаха да се събират в парка "Вашингтон скуеър" в Манхатън около 18:00 ч. местно време. Броят им бързо се увеличава. Мнозина дойдоха с плакати, критикуващи решението на Върховния съд на САЩ и настояващи за право на аборт. Протестиращите скандираха лозунги "Долу ръцете от абортите" и "Спрете войната срещу жените". В акцията участват не само нюйоркчани, но и хора от други щати, в които абортите са забранени в резултат на решението на съда от петък, като например Тексас, предава БГНЕС.

Около 19:30 ч. протестиращите се насочиха към площад "Фоли" в южната част на Манхатън, където се намира комплекс от федерални институции, включително сградата на Федералния съд.

В района на протеста има засилени полицейски патрули. Ситуацията е спокойна. По-рано в социалните мрежи започнаха да се разпространяват призиви за масови акции в големите градове на САЩ във връзка с решението за абортите.

В петък Върховният съд на САЩ постанови решение, с което отмени федералните гаранции за абортите. Те бяха незабавно забранени в няколко щата. В Ню Йорк правото на аборт е гарантирано от местния закон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
Дъщерята на Байдън намекна, че е имала интимни преживявания с баща си.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е на пъво място в света по брой аборти, явно българите не знаят да правят правилно секс, то какво ли правят като хората?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България за последните 50 години са родени около 7 милиона бебета, още 7+милиона аборти са направени, в някой години абортите са били повече от ражданията....представяте ли си колко деца да били убити!?
18
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Точно обратното правите по цял свят ***
17
1
 
5
 
! Отговори
Демокраси значи преди 2 години
Модерния фашизъм в действие ! Следа забраната на правото, на собствено мнение !
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами да подкрепят и репродуктивните органи, ако искат! нас какво ни засяга?!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой им дава това право да си налагат мнението?
14
4
 
4
 
! Отговори
До 16,17 преди 2 години
Мнозинството от абортите са по избор, а не по медицински причини или изнасилване, което не е оправдание. Нежеланите бебета ги давайте за осиновяване. Не може да се правите на жертви, да настоявате за Истанбулска конвенция, а в същото време да убивате безнаказано десетки хиляди бебета годишно.
13
0
 
0
 
! Отговори
Pesho преди 2 години
След тези бустерни дози няма значение еб-те се на здраве няма зачеване вече!
12
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
как отвличат вниманието на гмо мозъците с абортите да не мислят за цената набензина и другите стоки
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жената износва, жената решава иска или не. Никой не може да вмешателства в чуджия живот.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако дадена девойка е изнасилена, требва ли задължително детето което ще роди да й изтърпи психичните травми :)) В правото на хората е да си решават, те не са инкубатори жените, може пък да не искат деца, нали уж беха свободна държава САЩ, или немат време да помислят над това от толкова гърмене там :)))
9
8
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Абортът е убийство. Лицемерните жени иначе ревете за Истанбулската конвенция.
8
5
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Тоест за насилието и убийствата няма оправдание освен когато жените го правят.
7
0
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Глупости. Точно ЛГБТ подкрепят феминистките, цветнокожите, имиграцията и т.н, защото са от едно либерално политическо семейство.
6
7
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Защото става въпрос за отделен човешки живот. Този на бебето.
5
1
 
8
 
! Отговори
Само че преди 2 години
Абортът е не репродуктивно, а анти-репродуктивно действие !
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез немат ли други важни занимания, освен да мислят за репродукцията :))) Едно момиче или жена, ако не иска да има дете, защо требва да е спираш, това си е нейно решение, какъв закон, какви 5 лева :)))
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То след поредния бустер няма да има значение дали са забранили абортите или не. До зачеване няма да се стига. Всичко това е поредното отвличане на вниманието от агендата им за обезлюдяване. Изкарват жени да протестират, държат ги в шах, за да не вземат да прогледнат, че групово са ги подкарали към скотоббойната. Койро иска да прави аборт, отива на екскурзия до страна или щат без ограничения и го прави. Те на евтаназионен туризъм дори ходят в швейцария и на други места, какво остава за аборт.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забраняват абортите в 26 щата. Разбира се ще Ви бъде интересно, че го инициираха LGBTQ обществото защото искат жените да раждат и да си дават децата за осиновяване. Навсякъде подкрепящите забраната за аборт бяха със знаменца на дъгата. LGBTQ-тата ограбват свободите на жените. Да видите Вие западни ценности и свобода. До 10 години и в България, освен, ако Е.С. не излезе от зоната на влияние на САЩ и Англия.