САЩ не възразява Украйна да използва техни оръжия в анексирани територии

САЩ ще продължава да подкрепя украинците
28 сеп 2022 18:34, Йоана Цонева
176
САЩ не възразява Украйна да използва техни оръжия в анексирани територии
Снимка: БГНЕС

Съединените щати не възразяват Украйна да използва оръжия, доставени от западните сили, за да си върне собствената територия от руска окупация, включително областите, които Кремъл възнамерява да анексира, след като проведе там фиктивни референдуми, предава Укринформ.

Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който говори на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар във вторник, 27 септември, съобщава кореспондент на украинската агенция.

"Украйна има абсолютното право да се защитава на цялата си територия, включително да си върне територията, която по един или друг начин е незаконно отнета от Русия", отбеляза ръководителят на Държавния департамент на САЩ.

В тази връзка първият дипломат подчерта, че оръжията, предадени на Украйна от САЩ, както и от други съюзнически страни, вече са доказали своята ефективност - както в северната част на Украйна преди няколко месеца, така и сега - в южната и източната част.

Още по темата
Блинкен подчерта, че обявяването от руснаците на анексиране на украински територии няма да създаде никакви правни промени нито за САЩ, нито за Украйна по отношение на възприемането на ситуацията. Според ръководителя на американската дипломация "украинците ще продължат да правят каквото трябва, за да си върнат земята, която им беше отнета", докато Съединените щати "ще продължат да ги подкрепят."

Ръководителят на Държавния департамент също подчерта, че САЩ и други нации никога няма да признаят анексирането на украински територии, ако Кремъл обяви този ход. Той припомни, че Вашингтон вече е обявил намерението си да наложи нови "тежки и бързи санкции" на Руската федерация, ако Москва реши да обяви анексия.

Както съобщава "Укринформ", министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова международната общност да не се ограничава с мека реакция срещу фалшивите референдуми, организирани от Кремъл в Украйна.

"Нуждаем се от изключително сериозна и ефективна реакция с конкретни мерки, които да ударят руската икономика", каза първият дипломат на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
14
 
! Отговори
Анексираните преди 1 година
Територии са реалност само в ментално обременени чутури на руските шебеци. Безсилието на Кремъл е очевидно и това е началото на края на воняща клоака наречена русия.
28
6
 
7
 
! Отговори
МОБИЛИЗАЦИЯ преди 1 година
КАК ДА НЕ ГИ СЪЖАЛЯВАШ? С ПУШКИ ОТ ПЪРВАТА СВЕТОВНА И С ТАЧАНКИ? КАРТЕЧНИЦА КАЧЕНА НА КАРУЦА С КОНЕ? БЕЗАНАЛОГОВА!
27
11
 
9
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Ами да върнат Косово на Сърбия и после да искаме Русия да върне териториите на Украйна. някой трябва да започне да прави добрини, с оръжие се вижда, че не се получава.
26
3
 
8
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Бобчо толкова си далеч от реалността човек направо е болезнено човек да ти чете глупостите...
25
1
 
2
 
! Отговори
kokorcho преди 1 година
Да разбира се, укропите ще *** не чича ми Сам
24
10
 
7
 
! Отговори
Тайпи Ердоган преди 1 година
То някой ден и аз ще ви пратя в България заптиета в Родопите,Руенска област,Шумен,Разград и другите смесени райони да ви направят един референдум кой иска Турция кой иска България да видим какво ще излезе.И аз като другаря Путин много бързо после ще ви анексирам тези области даже без да мобилизирам запасняци,а само с редовния аскер.Буйрунуз.
23
5
 
12
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 23 , в граничните с Казахстан райони да се проведе референдум. Там хората явно не искат в Русия, искат в Казахстан. И така - по всички гранични области. Нали призивът днес е: Референдуми.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха, не възразявали, ха ха ха...
21
7
 
15
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ преди 1 година
НАЙ-НОВИТЕ РУСКИ ОРЪЖИЯ СА ГОЛА ВОДА. А НАЙ-НОВИТЕ АМЕРИКАНСКИ ОЩЕ НЕ СМЕ ГИ ВИДЕЛИ? БАЙДЪН ЩАДИ РАШКИТЕ, ЗА ДА НЕ КАПИТУЛИРАТ ТУТАКСИ. ЧАКА ДА СЕ ПОИЗТОЩАТ, ЗА ДА СА ГОДИНИ НАПРЕД ИЗВЪН ИГРАТА, БЕДНИ И РАБИТИ!
20
15
 
11
 
! Отговори
Пловдив преди 1 година
Вопли и стенания на жалки хора,незнаят какво да правят,и,пляскат глупост след глупост.Русия има план,и го изпълнява бавно и методично,точно както те искат,а не,както им се иска на други хора.
19
8
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Тия западняци и САЩ така и не разбраха, че с един луд психопат и мал0умeн народ с промити мозъци свикнал на мизеpия от столетия, санкциите нищо не променят и не ги плашат. От една страна Джуджанka се води най-богатия в света с 200 млиарда, кликата около него и те са милиардери и за тях винаги ще има западни стоки и храни. Останалите мизерабъли от народа не мож също ги уплаши с липси или глад. Те са свикнали да ядат супа от брезова *** и да си варят водка от обелки на картофи. Как да ги стреснеш
18
5
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
За Русия няма нужда от 5000 :) две стигат. Тя русия е точно два града, Москва и Санкт Петербург.
17
6
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
А ти като гледам се информираш главно от днес бг :)) Дори По Русия 1 която е про кремлинска телевизия вече се говори за това само вие големите "русофили" тук които сте виждали русия само на картата нямате идея за какво става дума още :)
16
3
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
били са на кантар да, а сега как ти се струва 6000 ядрени срещу 5000??? въпросът е кой ще ги изстреля най бързо
15
0
 
11
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Личи си колко следиш нещата :)) май като гледам се информираш главно от днес бг.
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След обявяването на частична мобилизация в Русия много руски мъже напускат страната. Само в Казахстан за една седмица са избягали близо 100 хиляди руснаци.Общият брой вече е над 320 хиляди.
13
10
 
9
 
! Отговори
БАБА ВАНГА преди 1 година
ДЖУДЖАКА СЕ КРИЕ В БУНКЕР, НО БАЙДЪН ГО Е ВЗЕЛ НА ПРИЦЕЛ И САМО ЧАКА ГРЕШЕН ХОД ДА ГО ЛИКВИДИРА! ИНАЧЕ УКРАИНЦИТЕ ЩЕ ГИ ПРАВЯТ СМЕШНИ ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Боби Тва щото гледаш каквото ти издрискат "независимите" медии. Скоро по някоя от тях може да гледаш и превземането на Москва, от славната укроармия :D
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само *** *** могат да си мислят за световна война. САЩ не искат да правят световна война и това им е в дневния ред. Ако искаха щяха да нападнат Русия още преди руснаците да започнат ученията. Създаването на продължителен конфликт е от много по-голяма полза защото така печелят пари без особени усилия. В момента черната работа я вършат украинците и за това им се плащат луди пари на Зеленски и компания, а парите на американците се правят от памук дори не са от хартия.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано украинската война не се пренесе в сащ.