САЩ пращат на Украйна допълнителна военна помощ за $275 млн.

Попълват се запасите за оръжейни системи, които са вече там
28 окт 2022 12:16, Елка Василева
86
САЩ пращат на Украйна допълнителна военна помощ за $275 млн.
Снимка: архив, БГНЕС

Пентагонът изпраща на Украйна нов пакет оръжия и друга помощ в опит да подкрепи усилията за отблъскване на руските сили от ключови райони в южната част на Украйна в навечерието на зимата, съобщиха американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Още по темата
Източниците казаха, че в този пакет, който се очаква да бъде обявен днес, няма нови големи оръжия. Тази американска военна помощ е насочена към попълване на запасите с хиляди боеприпаси за оръжейни системи, които са вече там, включително за високомобилните артилерийски ракетни системи ХАЙМАРС, които Украйна вече използва успешно в контраофанзивата си срещу Русия.

Новата помощ се изпраща в момент, когато федерални служители обявиха, че правителството на САЩ се старае да гарантира, че оръжията, прехвърлени в Украйна, няма да попаднат в ръцете на руските войски, техни подставени лица или други екстремистки групи.

Планът, обявен вчера от Държавния департамент, отбелязва, че отчетността за оръжията е особено трудна по време на активни бойни действия, когато няма голямо американски присъствие на терен.

Американски служители постоянно получават въпроси от членове на Конгреса за това как администрацията следи къде отиват оръжията за милиарди долари, които бяха изпратени на Украйна през тази година.

Администрацията обаче не е склонна да разкрива подробности от работата си по въпроса от съображения, свързани със състоянието на конфликта и опасения, че така може да насочи потенциални контрабандисти към потенциални техники за укриването им.

Планът от три компонента включва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни инициативи за засилване на американския и украинския надзор върху прехвърляния материал, по-специално по-усъвършенстваните ракетни системи и противовъздушни устройства, както и подобряване на авиацията и граничната сигурност на Украйна, за да се бори срещу злоупотребата с оръжията и да предотвратява възможен трафик на оръжия.

До момента засиленото търсене на оръжия на бойното поле от страна на Украйна изглежда възпрепятства достигането до черния пазар на малки оръжия, преносими системи за ПВО и противотанкови оръжия като преносимата ракетна система „Джавълин“. Посочва се, че главният проблем е оръжия да не попаднат в ръцете на руските сили при техни настъпления и това, че Москва може да ги използва за разработване на контрамерки или за провеждане на операции под фалшив флаг.

Американският министър на отбраната Лойд Остин каза вчера пред журналисти, че в началото на следващия месец САЩ ще доставят на Украйна дългоочакваните усъвършенствани системи за ПВО НЕЙСАМ (NASAM) и ще обучават войници как да си служат с тях.

Остин каза, че в момента способностите за противовъздушна отбрана остават най-важни за Украйна.

С тази помощ на стойност 275 милиона долара общата военна помощ, доставена от САЩ на Киев от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари, вече е за близо 18 милиарда долара.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
19
 
5
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
РеференДум... Дум... Дум... по каските на жужетата!
39
4
 
9
 
! Отговори
Чакайте малко, преди 1 година
275 милиона са крайно малко. Някъде пише ли какво ТОЧНО получават в тоя пакет? Защото едно камионче от тия хаймарс струва към 45 милиона. Дмек, две от тия и малко ракети, така ли?
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"САЩ се старае да гарантира, че оръжията, прехвърлени в Украйна, няма да попаднат в ръцете на руските войски"---------Хахаха късно е, чадо. Руснаците разполагат с всички видове западни оръжия изпратени в Украйна. Наскоро бяха открили и изложба с тях на някакво събитие :D
37
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32, по изпростяли от рушшшките гААзоблизци - няма. Искат да ни върнат в 18-ти век, където на касскетите им е най-добре.
36
1
 
19
 
! Отговори
Баба ви преди 1 година
Всички войни на така нареклите се ,,миротворци,, са такива, на чужд терен с чужди жертви.
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно тия *помощи* са причина конфликтът да ескалира от ден на ден и да сме свидетели на все по големи жертви и разрушения,колкото и да помагаш на мухата,тя не може да пребори слона!
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Товар 200 пристигаааааааааааа!
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т'ъпчовци... Всички сте роби на системата в която живеете... Има голяма разлика обаче от роб до "роб"... Нямате и достатъчно мозък за да разберете...
32
5
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
За да могат украинците да се защитават от *** терористи! Доста трудно възприемате елементарни неща и в същото време вярвате в сатанистки лабораторно отгледани украински супервойници . Доста плоско не мислите ли ? Не мислите...
31
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де , след като САЩ се бори за ''мир'' , защо въоръжават ?И още повече , че Украйна не е нито в ЕС , нито фъф нато...
30
5
 
5
 
! Отговори
Чичо Сам преди 1 година
Himars goes BRRRRRRRRRRRR ! :D
29
11
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Хубаво е руснаците да унищожат и малкото американско присъствие на терен.
28
9
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 1 година
Ти специално си роден роб и робуваш безплатно на който ти обърне малко повече внимание. Аз говоря за хората с достойнство.
27
6
 
6
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Браво :)
26
7
 
15
 
! Отговори
По същество преди 1 година
"федерални служители обявиха, че правителството на САЩ се старае да гарантира, че оръжията, прехвърлени в Украйна, няма да попаднат в ръцете на руските войски, техни подставени лица или други екстремистки групи." Значи признават, че е сериозен проблем. Руснаците буквално могат да се превъоръжат с натовски трофеи. Ако следите телеграма каналите, ще ви стане ясно.
25
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има голяма разлика на кого си "роб".... Никой не иска да да е роб на руските фашисти и варвари...
24
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Робството не е свършило дами и господа. Украйна стана роб до живот на САЩ!
23
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, именно така войната ще свърши по-бързо. С победа на Украйна
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхува ли го Байдън датата - 08.11.2022 . Кошмари ли сънува .
21
4
 
19
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 година
И сега в крайна сметка, Украйна ли воюва с Русия или САЩ?!