САЩ пращат на Украйна допълнителна военна помощ за $275 млн.

Попълват се запасите за оръжейни системи, които са вече там
28 окт 2022 12:16, Елка Василева
86
САЩ пращат на Украйна допълнителна военна помощ за $275 млн.
Снимка: архив, БГНЕС

Пентагонът изпраща на Украйна нов пакет оръжия и друга помощ в опит да подкрепи усилията за отблъскване на руските сили от ключови райони в южната част на Украйна в навечерието на зимата, съобщиха американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Още по темата
Източниците казаха, че в този пакет, който се очаква да бъде обявен днес, няма нови големи оръжия. Тази американска военна помощ е насочена към попълване на запасите с хиляди боеприпаси за оръжейни системи, които са вече там, включително за високомобилните артилерийски ракетни системи ХАЙМАРС, които Украйна вече използва успешно в контраофанзивата си срещу Русия.

Новата помощ се изпраща в момент, когато федерални служители обявиха, че правителството на САЩ се старае да гарантира, че оръжията, прехвърлени в Украйна, няма да попаднат в ръцете на руските войски, техни подставени лица или други екстремистки групи.

Планът, обявен вчера от Държавния департамент, отбелязва, че отчетността за оръжията е особено трудна по време на активни бойни действия, когато няма голямо американски присъствие на терен.

Американски служители постоянно получават въпроси от членове на Конгреса за това как администрацията следи къде отиват оръжията за милиарди долари, които бяха изпратени на Украйна през тази година.

Администрацията обаче не е склонна да разкрива подробности от работата си по въпроса от съображения, свързани със състоянието на конфликта и опасения, че така може да насочи потенциални контрабандисти към потенциални техники за укриването им.

Планът от три компонента включва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни инициативи за засилване на американския и украинския надзор върху прехвърляния материал, по-специално по-усъвършенстваните ракетни системи и противовъздушни устройства, както и подобряване на авиацията и граничната сигурност на Украйна, за да се бори срещу злоупотребата с оръжията и да предотвратява възможен трафик на оръжия.

До момента засиленото търсене на оръжия на бойното поле от страна на Украйна изглежда възпрепятства достигането до черния пазар на малки оръжия, преносими системи за ПВО и противотанкови оръжия като преносимата ракетна система „Джавълин“. Посочва се, че главният проблем е оръжия да не попаднат в ръцете на руските сили при техни настъпления и това, че Москва може да ги използва за разработване на контрамерки или за провеждане на операции под фалшив флаг.

Американският министър на отбраната Лойд Остин каза вчера пред журналисти, че в началото на следващия месец САЩ ще доставят на Украйна дългоочакваните усъвършенствани системи за ПВО НЕЙСАМ (NASAM) и ще обучават войници как да си служат с тях.

Остин каза, че в момента способностите за противовъздушна отбрана остават най-важни за Украйна.

С тази помощ на стойност 275 милиона долара общата военна помощ, доставена от САЩ на Киев от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари, вече е за близо 18 милиарда долара.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия никога в ООН не е оспорвала съществуването на Украйна като самостоятелна независима държава, нито пък съществуването на украински народ... Как така Путин изведнъж реши, че няма Украйна и няма украинци?
19
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пращайте нещастници мръсни така войната никога няма да спре заради гнусните ви интереси,но и на вас рано или късно няма да ви се размине,пожелавам ви да се разпаднете *** мръсни
18
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълското, плешиво джyдже тръгна по стъпките на Хитлер и скоро ще се срещне с него....
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говедарите с тая"помощ"ще отворят работа на руснаците,и накрая потърпевши ще бъдат клетите укри!
16
13
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
нещо 10ките Милиарди, паднаха на 100Милиони, скоро на 10ки Милиони и накрая - на 0ла, а Русия има оръжие за още 100 години напред по складовете си...
15
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В правилата на ООН пише, че всяка държава, която има нужда от помощ, трябва да я получи. Така че САЩ просто изпълняват директивите на ООН.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сайтът вече все едно е в "1984"... Толкова много цензурирани думи, че коментарите се получават нещо от сорта на *** *** ***...
13
5
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Как така попълват запасите за оръжейните системи, руснаците казаха, че са ги унищожили?!
12
5
 
13
 
! Отговори
САЩ пращат пращат преди 1 година
пращат пращат милиарди върху милиарди оръжия! Вече десетки милиарди станаха! Обаче в изявленията си казват НИЕ НЕ СМЕ СТРАНА В КОНФЛИКТА! САЩ НЕ УЧАСТВА! Когато Русия обаче ползва дронове направени по Ирански патент. Изведнъж ИРАН СЕ ПРЕВРЪЩА В СТРАНА В КОНФЛИКТА И ЗАХВЪРЧАВАТ САНКЦИИ! Тия са епитомията на ДВУЛИЧИЕ и НАГЛОСТ!
11
6
 
17
 
! Отговори
Накратко преди 1 година
САЩ = ФАЩ принудиха куклата на конци Зеленски да принуди Путин да започне инвазията. А сега същите тези перат десетки десетки милиарди и някои хора отвъд океана станаха мега богати от цялата тая работа. Ние в Европа разбира се отново сме в ролята на ХРАБРИ ДУХАЧИ!
10
4
 
12
 
! Отговори
Погледнете Йемен преди 1 година
В Йемен има война от 2014 насам. Гражданска. САЩ поддържат смяната на режима и постоянно пращат оръжия. В тази впйна досега има загинали 400,000 цивилни. Включително майки и деца! КОЙ ЩЕ ОСЪДИ САЩ ЗА ТАЗИ КАСАПНИЦА? КОЙ И КОГА ЩЕ КАЖЕ НЕЩО НА ТЕЗИ ***?
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин нападна Украйна. Но понеже е съветски човек и всичко ми е съветско, то няма как да победи.
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само човек живял в комунизма знае какъв *** е всичко съветско. Там техника, военна техника, всичко...
7
7
 
13
 
! Отговори
ФАЩ спонсорират преди 1 година
всички конфликти в света в последните 70 години! Не е имало война в която да не наливат масло!
6
7
 
7
 
! Отговори
Восъкът свърши преди 1 година
Свещоите свършиха! В Лвов са свършили всички свещи! Укрофашистите не спират да палят и да се молят! А и ток няма! На светлината на свещите четат Моята Борба на чичкото с мустачките!
5
12
 
6
 
! Отговори
Ще пепелят нацисти преди 1 година
Ще ги пепелят! пред Херсон ще бъдат изпепелени десетки хиляди нацисти и наемници главорези! Няма да има кой да ги зарови! Бай Дрън отсега е пуснал поръчка в Пентагона за лопати да им пратят на фашките в Киев!
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама иначе Путин нападнал Украйна. Бият се точно "Made in USA" срещу "сделано в СССР"!
3
6
 
19
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 1 година
Кокаиновия ги закОпа! направо зарови цялата си държава и нация под земята! Наркотиците са му изпилили мозъка, а пишман приятелите му от ФАЩ довършиха и малкото останали му неврони. Останалото е история.
2
9
 
12
 
! Отговори
В този пакет преди 1 година
помощи ФАЩ щели да пращат и багери! За да може Нацягите да изкопаят гробове и да заровят всичките си войници. Че за момента не смогват! Чува се че Зеленски се е очовечил, спрял е дрогата и отсега почвал бил курсове за БАГЕРИСТ за да се подготви за тази гробарска авантюра!
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Made in USA" срещу "сделано в СССР"...