НАТО: Абсурдни са обвиненията, че Украйна ще използва "мръсна бомба"

Столтенберг заяви, че са запознати с обвиненията на Русия
26 окт 2022 21:07, Петя Славова
73
НАТО: Абсурдни са обвиненията, че Украйна ще използва "мръсна бомба"
Снимка: БГНЕС

Запознати сме с обвиненията на Русия, че Украйна се подготвя да използва "мръсна" бомба - това е абсурд, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след среща с румънския премиер Николае Чука в централата на алианса в Брюксел.

Съюзниците отхвърлят подобни явно неоснователни обвинения, добави той. Русия не трябва да използва измислени оправдания, за да задълбочава войната допълнително, настоя Столтенберг, цитиран от БТА.

Той заяви, че НАТО ще продължи подкрепата за Киев, докато е необходимо. Не мога да предположа колко дълго ще продължи войната, но не можем да позволим на руския президент Владимир Путин да спечели - това ще бъде трагедия за украинците и ще направи страните от НАТО по-уязвими, посочи Столтенберг. По неговите думи победа за Русия би показала на Путин, че може да преследва целите си с военни средства и би насърчила и други авторитарни ръководители по света да последват този пример.

Генералният секретар допълни, че повечето войни приключват на масата за преговори. От постиженията на Украйна на бойното поле зависи изходът от преговорите. Трябва да подсилим преговорните позиции на украинците с оръжейни доставки, за да повишим вероятността по-скоро да бъде постигнат благоприятен за тях изход, заяви генералният секретар.

Столтенберг уточни, че с Чука са обсъдили обстановката в региона на Черно море, който определи като жизненоважен за НАТО. Войната, предприета от Русия, превърна част от морето във военна зона - ракети се изстрелват от руски военни кораби, поразяват цели в Украйна, руски сили блокират украинските пристанища, с което се създава опасност за световното снабдяване със зърно. Призоваваме Русия да поднови сделката с ООН за износ на украинско зърно, посочи той.

Генералният секретар заяви, че НАТО ще реагира, ако има някакъв вид натиск срещу Финландия и Швеция, макар двете страни още да не са станали част от алианса официално. По неговите думи парламентът в Будапеща е включил ратификацията на членството на двете държави в пакта в есенната си програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
L. преди 1 година
Също бяха абсурдни обвиненията, че разработват биологично оръжие - въпрос, на който все още не са отговорили, въпреки многократните запитвания на Русия и Китай.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми изглеждат абсурдни обвиненията но ми изглеждат абсурдни оправданията.
43
0
 
7
 
! Отговори
Стол Маса Берг преди 1 година
стол маса берг обвиненията абсурдни кой взриви северните потоци?
42
5
 
1
 
! Отговори
Боже, наистина преди 1 година
Как ще има Украина такава бомба, естествено. Ако имаше такава бомба може би Русия нямаше да е толкова бърза
41
2
 
13
 
! Отговори
Връзки преди 1 година
Служебният кабинет е одобрил закупуването на още 8 самолета Ф16. НАТО е пирамида. Трябва да сме благодарни на Путин, ако ги разбие. Ще ни отърве от огромно финансово бреме.
40
1
 
10
 
! Отговори
Хълма преди 1 година
Украйна и Полша участват заедно в тази война с подкрепата на НАТО. Но губят и ще трябва да изпращат още войски от НАТО. Затова ги говори таквиз.
39
2
 
9
 
! Отговори
ЗАЩОСИ ВИРИТЕ РЪЦЕТЕ преди 1 година
СЕГА ТОВА ОТ БАЙДАН , ЩЕ СЕ ИЗРЕЧЕ ОТ ВСИЧКИЕ 27 ЛИДЕРИ ПО 10 ПЪТИ НАЙ-МАЛКО ..ВЕЧЕ КАТО ИМ ВИДА ФИЗИОНОМИИТЕ И С ТЕЯ ВИРНАТИ РЪЦЕ КАК СА СЕ ЗАОБЯСНЯВАЛИ С КРЕТЕНСКИТЕ СИ ПАПАГАЛСКИ МАНТРИ ,МИ СЕ ПОВРЪЩА ..
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако НАТО се разпусне света ще си отдъхне. Войните спират военните конфликти също но какво ще прави ВПК на САЩ тогива загива ! В задънена улица сме но само това е изхода разпускане на Нато
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колегата грешката е верна направо си е предоваряване освен че е предоверяване понеже на украйна не може да се вярва а и манджата е претоплена че и преварена
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм. защо пък "абсурдни"? Да кажем - "необосновани", "недоказани" или нещо от този род, разбирам. Ама чак пък "абсурдни", само защото Зеленски твърди така...Мисля, че това е или предоваряване, или може би нещо друго.
35
0
 
12
 
! Отговори
Тарикати преди 1 година
Не само, че ще станат по-уязвими, ами ще трябва да върнат парите на всички членуващи държави платените такси.
34
0
 
13
 
! Отговори
Абсурд преди 1 година
Хората в Украйна живеят без ток. Вдигнаха инфлацията и крадат от хората в всички натовски страни и ще спасяват няколко крадливи политици.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,Да кой достави бомбата ? Нато и Америка.. Най големите виновници в света са САШ и НАТО
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимните алкохолици.Стига спрете описвате физиологичните си нужди. Писвате с тия пубертетски глупотевици.
31
0
 
15
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Много зле са русите - вече притежават 25 % от велика Укрия. Киев и 2/3 от украинците са без ток и вода, даже Зеленото чудовище им забранява зимъска да се връщат от емиграция. Порошенко искаше руските деца да живеят в мазета, но който зло мисли, му се връща. Скоро Полша ще граничи с Русия.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До прозтак. Верно си прростак ! Висша степен. Без думи. Не се ли наблюдаваш поне малко . Дете ли си.Такива mъпи опорки ли ви дават астронавтите. Боже пази...
29
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е един голям абсурд Вече не ми се коментират тия велики недоразумения
28
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като влезе Украйна в Нато ще се строят бункери в Русия ще живеят под земята ядрените същества :) Страх ще е голям :)
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно си прростак ! Висша степен. Без думи. Не се ли наблюдаваш поне малко . Дете ли си.Такива mъпи опорки ли ви дават астронавтите. Боже пази...
26
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсурдно е това Украйна воюва за територията си за Държавата си не да я заразява с радияция Имат си един Чернобил наследство от СССР