САЩ се готви да продаде на Турция изтребители F-16

Целта е страната да модернизира военновъздушните си сили
4 ное 2022 16:52, Йоана Цонева
83
САЩ се готви да продаде на Турция изтребители F-16
Снимка: БГНЕС

Процедурата на САЩ за одобрение на продажбата на изтребители F-16 на Турция върви добре и може да бъде завършена до няколко месеца. Това заяви Ибрахим Калин, говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Ройтерс".

През октомври 2021 г. Турция отправи искане към Съединените щати за закупуване на 40 изтребителя F-16 на "Локхийд Мартин" и близо 80 комплекта за модернизация на своите съществуващи бойни самолети. Целта е страната, която е член на НАТО, да осъвремени военновъздушните си сили, след като покупката на изтребители F-35 се провали.

Калин посочи, че администрацията на президента Джо Байдън полага искрени усилия по въпроса.

Още по темата
"Не е много лесно да се даде ясна прогноза, но изглежда, че има голяма вероятност процесът да бъде завършен през следващите месец или два", отбеляза той в отговор на въпрос дали САЩ ще продадат F-16 на Турция.

Когато това се случи, проблемът с F-16 - както с модернизацията, така и с покупката на нови самолети, ще бъде решен, обобщи Калин.

През септември Ердоган обяви, че е получил "положителна" обратна връзка от двама американски сенатори, с които се е срещнал в Ню Йорк, относно евентуалната им подкрепа за продажбата.

През последните няколко години настроенията спрямо Турция в Конгреса на САЩ се влошиха, след като Анкара придоби руски зенитно-ракетен комплекс С-400. Това доведе до налагането на санкции от страна на САЩ и отстраняване на Турция от програмата за изтребители F-35.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
4
 
! Отговори
Велин преди 1 година
Абе Антони, не мога да разбера такива като теб, които харесват американските самолети българи ли са или не са!?!? Къде са спечелили война та ги харесвате-Виетнам, Ирак, Афганистан, Сирия въпреки огромното количество при военните интервенции. Точни бяха само при използване на *** и тотални хербициди във Виетнам (то там се залагаше на максимална площ). Точно насочиха бомбите в Япония - у елиха Хирошима и Нагасаки!!!
63
6
 
6
 
! Отговори
Антонии преди 1 година
Не мога да разбера тези дето се опитват да рекламират руските бойни самолети българи ли са или руснаци. В Украйна се видя колко струва руското оръжие, въпреки изобилието му. Нито е точно, нито толкова качествено. Натовското оръжие доставяно на украинската армия превъзхожда многократно руското оръжие. Този факт го разбраха всички мислещи българи. Само руските лакей все още не са го разбрали или парите които изкарват за да пропагандират Русия и нейните интереси все им пречат.
62
10
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
На Бълария и трябват МиГ 41, но за жалост не се продават :) Тогава и Цариград ще трепери.
61
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Русофилчетата са майтори на проруските фалшификации" Ано Умни Ф-16 е прекрасен съвременен боен самолет който има ДВЕ АХИЛЕСОВИ ПЕТИ. Заради конструктивни особености(практически е една голяма прахосмукачка) може да се ползва само на летища с определени стандарти - най-лесния начин да извадиш ф-16 от играта е да унищожиш летището дори самолетите да оцелеят в бункерите Втората ахилесова пета е Логистиката Обслужва се само от супер спецове Ако си срещу САЩ Ф-16 оглупява(пример Венецуела
60
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 12 "Да точно така се сглобява изтребил, с части от зрънчо и ги лепиш с плюнка." Още при разработката на 3+ поколение на конструкторите им дойде на акъла че трябва самолетите и изобщо бойните машини трябва наистина да се строят като ЛЕГО. Още през 70те години е измислена концепцията на отворената архитектура. Точно по същия начин са изградени и съвременните компютри. За военните на запад е тъй наречената шина Линк 16 за съвременните компютри е PCIE шината
59
0
 
2
 
! Отговори
Казва се преди 1 година
Ибрахим Калън
58
0
 
1
 
! Отговори
Казва се преди 1 година
Ибрахим Калин (İbrahim Kalın)
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65. Ако не си ***, значи си с промит мозък.
56
1
 
11
 
! Отговори
ZV преди 1 година
На Турция тези самолети им трябват до 2028 година. Тогава ще литне първият турски изтребител TF-X. Проверете в мрежата.
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко за политика Продажниците са такива като теб, които искат да си свалим гaщите пред нашия най-голям враг Русия.
54
2
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 65: "Защо не коментирате ...". И защо да коментира някой точно това, което на теб ти се иска. Това, което си написал (я вярно, я не) какво общо има с темата? Нашият проблем е друг - че заради продажността на нашите политици пак ще дадем два милиарда и половина лева за нещо без да ни се дава възможност за избор.
53
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев да връща комисионната взета от него за 10 броя Грипен.
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До :) Раздават справедливост на комунисти като вас.
51
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 1 година
На тази снимка, перфектно се вижда как САЩ раздават демокрация по света
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилчетата са майтори на проруските фалшификации. Тия всички "аргументи" срещу Ф16 съм ги чувал само от Москва и нейните слуги българските русофили. Защо не коментирате, че Русия крие самолетите си далече от украинските граници? Защо не коментирате че 280 руски самолети и 250 руски хеликоптери бяха приземени завинаги в Украйна? Защо не коментирате че така наречените руски щурмовици не смеят да прекосят франтовата линия? Вместо да коментират нещо съществено русофилите коментират само клюки.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко за политика - Изрел се озъбваше на Обама, когато Обаме не им играеш по свирката.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Koraтo тeчeшe koнkypca зa изтpeбитeли, koйтo "Гpиneн" cneчeлиxa, швegитe geбeлo nogчepтaxa, чe nokynkaтa и goroвopът нe cъgъpжaт noлитичecka (reonoлитичecka) oбвъpзaнocт! Cyвepeннитe и gocтoйни gъpжaви ценят и gъpжaт нa тoвa!
47
4
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Ф16.УЖАСЪТ ЗА БСП: Не ти ли баялдиса да пишеш г'лупости. Никой няма да си ходи заради това, че щели да идват някави самолети. Ще си ходи бат'ти Бойко, но няма да е съвсем скоро. Докато Гешев е главен прокурор няма закъде да бърза. Но сменят ли го - при бай Ставри в Централният Софийски. Всичко по реда си.
46
5
 
5
 
! Отговори
ПУТИН В ШОК преди 1 година
ЕРДО, ЩО НЕ КУПУВАШ ОТ НАС САМОЛЕТИ.....
45
5
 
1
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 1 година
Уважавам избора на мият приятел Бойко....