Вашингтон тайно преговаря с Москва, за да спре ядрен конфликт?

Белият дом насърчава и Киев да преговаря
Обновена: 7 ное 2022 10:56 | 7 ное 2022 10:50, Нели Христова
231
Вашингтон тайно преговаря с Москва, за да спре ядрен конфликт?
Снимка: БГНЕС

Американски издания в последните дни пишат, че администрацията на Джо Байдън опитва да намери изход от войната в Украйна.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че съветникът по националната сигурност на Байдън - Джейк Съливан, е разговарял с високопоставени руски представители с надеждата да се намали рискът войната в Украйна да прерасне в ядрен конфликт, предаде Ройтерс.

Още по темата

Вестник "Вашингтон пост" пък писа на свой ред, че неофициално Белият дом насърчава Киев за преговори с Москва.

"Уолстрийт джърнъл" цитира американски и съюзнически представители, които казват, че Съливан е имал поверителни разговори в последните месеци със съветника от Кремъл Юрий Ушаков и със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Белият дом отказа коментар във връзка с информацията, а говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън заяви, че "хората твърдят много неща".

В петък Джейк Съливан каза по време на посещението си в Киев, че подкрепата на Вашингтон за Украйна ще остане "непоколебима и твърда" след междинните избори за Конгрес на 8 ноември.

"Ние признаваме острата нужда за подкрепа на противовъздушната отбрана на Украйна в този критичен момент, в който Русия и руските сили засипват с дъжд от ракети и ирански дронове гражданската инфраструктура на тази страна", каза Съливан на пресконференция в украинското президенство.

Вестник "Вашингтон пост" писа, че администрацията на Байдън неофициално насърчава украинските лидери да дадат знак, че са отворени за преговори с Русия и да се откажат от публичния си отказ да се ангажират в мирни преговори докато президентът Владимир Путин не бъде отстранен от власт.

Изданието цитира неназовани източници, запознати с обсъжданията, че искането на американски длъжностни лица не цели тласкане на Украйна към масата за преговори, а е пресметнато усилие да се гарантира, че Киев ще запази подкрепата на други държави, чиито електорати се притесняват, че войната ще се разпалва още дълги години.

Изданието пише, че американските служители споделят оценката на своите украински колеги, че за момента Путин не се отнася сериозно към преговори, но признават, че забраната на украинския президент Володимир Зеленски да се преговоря с него, е предизвикала загриженост в части от Европа, Африка и Латинска Америка, където последиците от войната върху цените на храните и горивото се усещат най-остро.

"Умората от случващото се в Украйна е реална за някои от нашите партньори", цитира вестникът неназован американски източник.

От изказванията на президента Зеленски обаче не лъха на мир. "Много свирепите руски нападения срещу Донецка област продължават. Врагът понася сериозни загуби там", заяви той. Украинският държавен глава предупреди също така, че според него Русия "струпва сили и техника за възможно повторение на масовите нападения срещу нашата инфраструктура, преди всичко енергийната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
путин реве как да отарве щика от зад нещо което е неизбежно и необратимо при всяко положение а Сащ гледат как да искарат най голяма файда
158
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна ще победи и освободи цялата си територия...
157
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо преговаря тайно? Не може ли явно?
156
7
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ИЗОБЩО НЕ СЕ СЪМНЯВАМ!! ФАЩ СА ДОЛНИ И ПОДЛИ И ТОВА ЦЯЛ СВЯТ ГО ЗНАЕ!
155
4
 
22
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Е тайно тайно и колко да е тайно, щом dnes.ru са информирани...хахаха
154
7
 
31
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
На САЩ им омръзна да си играят на война в Украйна .... А и вече няма смисъл..Всички европейски търговски договори минават през американски посредници..... Украйна окончателно е разпродадена на американските корпорации... природни ресурси... обработваеми земи енергетика... Всичко. Време е за мир . Украинците имат дългове да плащат.... Американците имат печалба да събират от новопридобитите си имоти... Зеленски има милиончета да харчи... Войната трябва да свърши.
153
13
 
9
 
! Отговори
По същество преди 1 година
1. НАТО без въоръжение след границата от 1989 г. 2. Без ядрени глави в Европа.3. Без Швеция, Финландия и Балтийските страни в НАТО - неутралитет.4. Референдуми за членство в НАТО в другите страни приети след 1989 г.5. Намаляване на базите и персонала на НАТО в Европа драстично.6. Украйна, Беларус, Молдова, Кавказ и Централна Азия в сферата на Русия.7. Косово се обединява с, и интегрира в Сърбия.8. САЩ се оттеглят от Сирия и Ирак и смегчават тона по Иран и Израел.Условията.
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да прегонарят и да спрат
151
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало газ ток и вода...😌🤣😉😏😂И ще умираме, а, матрьошки?!?И газ има, и ток има, и вода имам..Само РАШИЗМА няма да го има!
150
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е 182.Всичко това е празни приказки за наивници,а руснаците въобще не са такива.Ако краварите желаеха всичко това,направо щяха да наредят на дрогирания и той веднага щеше да го приведе в изпълнение!Както вървят нещата,ще има война,до победа на една от двете страни и това няма да бъде Украйна,защото противното означава край и на юроспийския и на краварския съюз,а в по-широк смисъл на думата и край на Света.Така,че или краварите ще изоставят Украйна,под някакъв предлог,или край и на самите тя
149
6
 
14
 
! Отговори
На Гринго и Укра преди 1 година
До ТАЙНА да ви светна Много си па.рав. Тия желания за преговвори са менте. Просто идва студът,мракът,няма ток,няма газ,няма парно,няма производство....няма,няма... това е хохълски номер да отърват големия . ур за през зимата т.е. даминат метър до пролетта. САЩ им го играят като адвокат и гарант.Ха-ха-ха! Има ли балъци да вярват ан грунго и укра?
148
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега от Козяк ще извъртят опашка и нашите *** пропагандатори , ще запеят друга песен. А когато Тръм се върне на власт, ще спре хранилката за козяшките тролци.
147
6
 
4
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
До Анонимен 161 Не знам колко силен е бил Ленин ,но онзи ден писаха че трупа и бил мухлясъл и едва не са разстреляли професора препаратор.Имало го запечатан на камера как се надига и бие чело в капака на саркофага.Няма покой за душата на този човек , независимо какви злини е направил. Това е светотатство.Комунистическа лудост.И за душата на Путин няма да има покой , ако го сложат до Ленин.Няма по лошо от това.
146
38
 
20
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Какво постигна Путин с войната ? Загуби уважението на цивилизования свят . Загуби пазара на нефт и газ. Две държави нови кандидати за НАТО. Уби над 100 000 военни руснаци и украинци. Над 400 украински деца. Разруши независима съседна държава.Съсипа собствената си държава и навреди на половината свят.Преди анексията на Крим никой с нищо не застрашаваше Русия , но Путин реши да се прави на мъж. Всичко беше мирно и спокойно.И до сега няма логично обяснение за тази с нищо не предизвикано война.
145
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2-3 язовира и ел.далекопроводи и край.няма ток,вода,интернет.
144
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пак идва страшната руска зима и нещата ще станат като при Втората свет.война.
143
12
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,... преди 1 година
На път са да се избият рашките за властта и ядреното куфарче...ТОВА Е ПРОБЛЕМА!
142
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДжоБаеца "Да се махат от Крим, Донбас, Луганск а да им дадат Припят и Чернобил в замяна и пак им е много..." ---- хахахахах, кажи "моля"! Абе вече на молби ли го ударихте??? Какво стана... путин не иска да умиира ли? Като сте толкова ербап защо не го накарате да се маха, а? Или великото нато се оказа въздух под налягане?
141
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпроса не е в оръжията , а при кой от мало умниците може да отиде ядреното куфарче!
140
5
 
20
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Ще клекнат говедарите, то е ясно