От КГБ смятали убиецът на Кенеди за "малко луд и непредсказуем"

Не те са поръчали той да стреля по президента
17 дек 2022 22:00, Нели Христова
61
От КГБ смятали убиецът на Кенеди за "малко луд и непредсказуем"
Снимка: БГНЕС

От КГБ смятали, че Лий Харви Осуалд ​​е "луд" и твърдели, че не са имали контакт с него, след като се е върнал в САЩ от Съветския съюз - година преди да убие президента Джон Кенеди.

Новите разкрития идват от разсекретени документи относното убийството на президента, които бяха публикувани от правителството на САЩ за първи път. Повече от 13 000 нови документа бяха публикувани в четвъртък, което означава, че 97% от почти петте милиона отделни регистрационни файлове, свързани с убийството през 1963 г. вече са публично достояние.

Много от новите документи се отнасят до Осуалд, но онези, които търсят алтернативен разказ - че той не е единственият отговорен за убийството в Далас, Тексас - ще бъдат разочаровани.

Историците на Кенеди ще анализират разкритията с месеци, но новите подробности за отношенията на Осуалд ​​със Съветския съюз вероятно ще бъдат от особен интерес.

Значителен брой от файловете са свързани с международните пътувания и контактите на Осуалд ​​през седмиците, месеците и годините, водещи до убийството.

Осуалд ​​бяга в Съветския съюз през 1959 г., но се върна в САЩ през 1962 г.

Сред разпространените документи е един от 1990 г., който разказва за разбора на бивш офицер от КГБ, който твърди, че Осуалд ​​е бил вербуван от КГБ след дезертирането, но е бил смятан за "малко луд и непредсказуем".

Офицерът казва, че КГБ не е имало повече контакт с Осуалд, след като той се е върнал в САЩ, добавяйки, че убиецът на Кенеди страдал от депресия и носталгия, а КГБ "никога не му е давало задача да убие президента Кенеди".

Друг документ от 1991 г. цитира различен източник от КГБ, който казва, че Осуалд ​​"в нито един момент не е бил агент, контролиран от КГБ", въпреки че е бил "наблюдаван внимателно и постоянно, докато е бил в СССР".

Други документи включват подробности за пътуването на Осуалд ​​до Мексико Сити няколко седмици преди убийството, където се смята, че убиецът се е срещнал с дипломати със съветски симпатии. Има и документи, свързани с посещение във Финландия през 1959 г., преди да избяга в Москва.

"Няма никакви димящи дула", казва Марк Зейд, адвокат, който работи по осигуряването на достъп до архива на Кенеди, пред New York Times. "За някой, който просто се интересува от убийството на Кенеди, смея да кажа, че няма да намери нищо, което да го накара да ахне. Стойността на тези документи ще бъде за упоритите изследователи и академици, които сега ще прекарат месеци в смилане на всяка страница."

Комисията Уорън, която беше създадена от наследника на Кенеди Линдън Джонсън, за да установи какво се е случило, стигна до заключението, че Осуалд ​​е стрелял три пъти от хранилище за учебници, което гледа към Dealey Plaza, където Кенеди преминава в лимузината с отворен покрив. Кенеди е ударен два пъти, вторият път в главата.

Осуалд, бивш американски морски пехотинец, беше застрелян два дни по-късно от местния бизнесмен Джак Руби.

Националният архив на САЩ съобщи, че 13 173 документа са били публикувани в последното издание.

Президентът Байдън каза в меморандум, че "ограничен" брой документи ще продължат да бъдат секретни по искане на неуточнени "агенции".

Предишни искания за задържане на документи идваха от ЦРУ и ФБР.

"Временно продължително отлагане на публичното разкриване на такава информация е необходимо, за да се защити срещу установима вреда за военната отбрана, разузнавателните операции, правоприлагането или провеждането на външни отношения", каза Байдън.

Публикуването на документите е в съответствие с акт на Конгреса от 1992 г., който изисква нередактираните записи на убийства, съхранявани в Националния архив, да бъдат публикувани изцяло 25 години по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари