Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето?

Сблъсъкът не е бил умишлен
15 мар 2023 22:50, Нели Христова
393
Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето?
Снимка: БГНЕС

Сблъсъкът между руски самолети и американски дрон, който доведе до падането на дрона в Черно море, изглежда е най-значимата публично призната конфронтация между САЩ и Русия от началото на тоталната инвазия на Русия в Украйна преди повече от година.

Като такъв той повдига много въпроси и представлява момент, изпълнен с опасност.

Джон Кърби от Съвета за национална сигурност (NSC) на Съединените щати казва, че е имало други прихващания "дори през последните седмици", но това е различно.

Възможно ли е да е било инцидент?

"Въз основа на действията на руските пилоти става ясно, че те са били небезопасни, непрофесионални", беше присъдата на прессекретаря на Пентагона, бригаден генерал от военновъздушните сили Пат Райдър. "Мисля, че действията говорят сами за себе си."

Дали поведението на руските пилоти - уж изсипали гориво по пътя на дрона, а след това се ударили в него представлява значителна ескалация?

Според Пентагона целият инцидент е продължил около 30-40 минути.

През това време генерал Райдър каза, че не е имало пряка комуникация между руските и американските военни.

Американски служители казват, че смятат, че участващите руски самолети Су-27 "вероятно" са претърпели някакви щети, което показва, че сблъсъкът не е бил умишлен.

"Знам, че Държавният департамент изразява нашите опасения относно инцидента директно пред руското правителство", добави той.

Какво означава този епизод за бъдещето на американските операции с дронове над Черно море и за жизненоважното наблюдение, което подобни операции предоставят на Украйна?

"Ако посланието е, че те искат да ни възпрат или разубедят да летим или оперираме в международното въздушно пространство над Черно море", каза Кърби пред телевизионния оператор "Гласът на Америка", "тогава това съобщение ще се провали, защото няма да се случи".

Не е изненадващо, че Русия би искала да направи възможно най-трудно за съюзниците на Украйна извършването на такава работа.

Вашингтон мълчи какво се е случило с дрона.

След сблъсъка американски пилоти на дистанционно управление бяха принудени да го свалят в Черно море.

Генерал Райдър не каза къде е паднал или дали руският флот се е опитвал да го извади.

Аудиозаписи, циркулиращи в социалните медии, изглежда показват, че е в ход някаква руска операция по възстановяване. Но това не е потвърдено.

Очевидно Вашингтон няма да се зарадва, ако такава чувствителна технология за наблюдение попадне в руски ръце.

За Джо Байдън, решен да подкрепя Украйна "колкото е необходимо", това е деликатен момент.

Не само западните оръжия помагат на Украйна да устои на инвазията на Русия.

Това също е огромно количество разузнавателна информация в реално време за всеки аспект от военните операции на Русия, включително движението на плавателни съдове в Черно море и изстрелването на ракети, насочени към цели в Украйна.

От защитата на критичната национална инфраструктура на Украйна до планирането на собствените си настъпателни операции, Киев зависи силно от постоянния поток от информация.

По очевидни причини американските служители няма да бъдат въвлечени в какви допълнителни предпазни мерки, ако има такива, ще включват операциите по наблюдение.

Вашингтон иска да ги задържи, но се стреми да избегне използването на сила и рискува да бъде въвлечен в по-директна конфронтация с Москва.

Коментарът е на Пол Адамс - дипломатически кореспондент на BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
3
 
5
 
! Отговори
Чакай,чакай преди 1 година
До Кос Гвориш така, все едно руските реактори и горивото за тях ни е подарено. Просто когато е строена АЕЦ, не е било възможно да има избор между съветски /не руски, може да са произведени и в Украйна/ и други реактори. СССР не би позволил такова нещо!
223
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 315 До 311...."В момента в Русия много руснаци падат от 17 етаж." Я кажи кой е втория ,че само за един писаха и то от паднал от 16 тия етаж или двама ,ама чак много да са паднали :))))
222
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 303 - "Те имат "големи" технологии за вадене - молиха норвежците за Курск." И каква е приликата с Курск ? Мястото къде са потънали ли или дълбочината или какво ?
221
0
 
10
 
! Отговори
китайците преди 1 година
веднага ще го откопират , само да го намерят
220
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 315 Главата ти пада щото си си я заврял сещаш се къде.А що не кажеш за украинския хеликоптер с министри кой го свали ,а?Нали се борите за демокрация бе.
219
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
краварите са страхливци и се боят да предпркемат каквото и да било в отговор на свалянето на дрона -----////------ Какъв отговор да предприемат, като руснаците нямат такива дронове?
218
3
 
5
 
! Отговори
Ами няма преди 1 година
само ние да пращаме на руснаците да ни четат черните кутии на падналите самолети и да ги снабдяваме с чувствителна информация - ей го сега и американците ще им пратят каквото имат.
217
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 310 Не казвай кой къде ще свърши щото си никой и се виж къде си ти.
216
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 309 Ми ходи да видиш как е бе,а може и да те застрелят на улицата щото са номер едно технологичното икономически.
215
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 306 А шулляците си мислят,че те американците са най-великите на света.
214
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 303:Ами ходи и ти извади подводница,Ама за технологичните американци дето им изгаряха совалките нищо не казваш.
213
5
 
5
 
! Отговори
дедо преди 1 година
И аз пуснах един детски дрон за 80 лв. на плажа във Варна и за секунди беше прихванат от два руски СУ-27 и свален в морето. После мина една скъпа моторница с Гуцанофф и Копейкин в нея и ми взеха дрона.
212
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те имат "големи" технологии за вадене - молиха норвежците за Курск.
211
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 299 И кой пък е господаря , Американците ли?Или си мислиш, че някакви спогодби дават на право на планетите бандити на украинските олигарси да трепят който си искат.
210
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дрон е абсолютно мюре за наивните ***. Тактически ход.
209
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 296Не летящ велосипед Украйна ще изкарат.
208
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 294 Хайде стига с тия украински опорки,много добре де знае Путин защо е в Украйна.Щото 9 години се правиха на отворени и сега си го отнасят.Или те украинците съвсем мирно си обстрелваха Донбас къде им падне,а видиш ли сега руските агресори ги нападнаха.
207
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
aaa не бе, нали са го закъсали за дронове, искат да го прекопират. Тея псевдо-*** цял живот само копират. Накрая ще изкарат летяща жигула.
206
0
 
9
 
! Отговори
читалище заря преди 1 година
Нелка, материалите се превеждат дословно, не се пишат съчинения-разсъждения по въпроса. тва е за н-ти път тая седмица, не знам дали ви пускат отгоре материалите или сте на ниво 4клас другарката музикална, ама ви е време да ходите на борсата.
205
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 283 Когато се запиташ какво правят американците в Черно моте, тогава ще ти стане чсно кой крив и кой прав...