Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето?

Сблъсъкът не е бил умишлен
15 мар 2023 22:50, Нели Христова
393
Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето?
Снимка: БГНЕС

Сблъсъкът между руски самолети и американски дрон, който доведе до падането на дрона в Черно море, изглежда е най-значимата публично призната конфронтация между САЩ и Русия от началото на тоталната инвазия на Русия в Украйна преди повече от година.

Като такъв той повдига много въпроси и представлява момент, изпълнен с опасност.

Джон Кърби от Съвета за национална сигурност (NSC) на Съединените щати казва, че е имало други прихващания "дори през последните седмици", но това е различно.

Възможно ли е да е било инцидент?

"Въз основа на действията на руските пилоти става ясно, че те са били небезопасни, непрофесионални", беше присъдата на прессекретаря на Пентагона, бригаден генерал от военновъздушните сили Пат Райдър. "Мисля, че действията говорят сами за себе си."

Дали поведението на руските пилоти - уж изсипали гориво по пътя на дрона, а след това се ударили в него представлява значителна ескалация?

Според Пентагона целият инцидент е продължил около 30-40 минути.

През това време генерал Райдър каза, че не е имало пряка комуникация между руските и американските военни.

Американски служители казват, че смятат, че участващите руски самолети Су-27 "вероятно" са претърпели някакви щети, което показва, че сблъсъкът не е бил умишлен.

"Знам, че Държавният департамент изразява нашите опасения относно инцидента директно пред руското правителство", добави той.

Какво означава този епизод за бъдещето на американските операции с дронове над Черно море и за жизненоважното наблюдение, което подобни операции предоставят на Украйна?

"Ако посланието е, че те искат да ни възпрат или разубедят да летим или оперираме в международното въздушно пространство над Черно море", каза Кърби пред телевизионния оператор "Гласът на Америка", "тогава това съобщение ще се провали, защото няма да се случи".

Не е изненадващо, че Русия би искала да направи възможно най-трудно за съюзниците на Украйна извършването на такава работа.

Вашингтон мълчи какво се е случило с дрона.

След сблъсъка американски пилоти на дистанционно управление бяха принудени да го свалят в Черно море.

Генерал Райдър не каза къде е паднал или дали руският флот се е опитвал да го извади.

Аудиозаписи, циркулиращи в социалните медии, изглежда показват, че е в ход някаква руска операция по възстановяване. Но това не е потвърдено.

Очевидно Вашингтон няма да се зарадва, ако такава чувствителна технология за наблюдение попадне в руски ръце.

За Джо Байдън, решен да подкрепя Украйна "колкото е необходимо", това е деликатен момент.

Не само западните оръжия помагат на Украйна да устои на инвазията на Русия.

Това също е огромно количество разузнавателна информация в реално време за всеки аспект от военните операции на Русия, включително движението на плавателни съдове в Черно море и изстрелването на ракети, насочени към цели в Украйна.

От защитата на критичната национална инфраструктура на Украйна до планирането на собствените си настъпателни операции, Киев зависи силно от постоянния поток от информация.

По очевидни причини американските служители няма да бъдат въвлечени в какви допълнителни предпазни мерки, ако има такива, ще включват операциите по наблюдение.

Вашингтон иска да ги задържи, но се стреми да избегне използването на сила и рискува да бъде въвлечен в по-директна конфронтация с Москва.

Коментарът е на Пол Адамс - дипломатически кореспондент на BBC.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия кравари са дол-ни гну-сари - за едни метеобалончета от китай вдигнаха врява до небето - че и с авиация ги сваляха - кому р--а търсат в черно море - какво ли ще е ако един руски дрон се разходи около мексиканския залив- никой не ги е канил тука
243
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те не се опитват и казаха какво ли ще намерят като го извадят- значи ще го вадят
242
16
 
18
 
! Отговори
Толстой преди 1 година
Америка е на дъното, Украйна е свършена
241
15
 
27
 
! Отговори
Деди преди 1 година
Да препикаеш (с авиогориво, а може и с друго) дрон за 30-40 мил. доларес и да повредиш вивеонаблюдението и управлението на дрона. Бум, в морето, без употреба на оръжие.Умно!
240
9
 
7
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
Серьожковци, какво става?
239
11
 
27
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 година
Краварите вдигнаха целия въздушен флот за да пукнат от втория път китайско балонче, руснаците издухаха от небето ударен американски дрон без един изстрел!
238
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитват ли се руските власти да извадят американския дрон от дъното на морето? -- Ся дз ви отговоря - ако дрона е необходим на руснаците те вече са го извадили и разпарчесотали до посления винт.... Ако не им требе - ще чакат оферта от САЩ за да им го доставят...
237
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са специалистите Тагарев и Шаламанов, да ни обяснят за агресивните руски самолети?
236
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, с украински водолази. Слагат им оловни тежести на краката, понеже било дълбоко и ги пускали.
235
5
 
19
 
! Отговори
КОКО преди 1 година
Сблъсъкът между руски самолети и американски дрон, който доведе до падането на дрона в Черно море, изглежда е най-значимата публично призната конфронтация между САЩ и Русия от началото на тоталната инвазия на Русия в Украйна преди повече от година.Такаааа от това написаното разбираме ,че на руския СУ-27 са монтирали предна броня от ЗиЛ 131 за да може така смело да се СБЛЪСКВА с бедничкия дрон. Алооо *** мислете бе мислете. Само преписвате без капка вложен мозък.
234
7
 
11
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
С тези дронове летят геймъри с обръснати *** и е нормално да се подмокрят при близък контакт с НЛО.Руските Мужици с космати ръце им действат отрезвяващо.
233
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче им фалират банките на западните отворковци и нито една руска банка за сега
232
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ РАЗБРАХ ОТ СТАТИЯТА ВИ,РУСНАЦИТЕ ОПИТВАТ ЛИ СЕ ДА ИЗВАДЯТ ДРОНА И ОСВЕН ТОВА СЪМ ЛЮБОПИТЕН ЗАЩО ДРОНЪТ НА САЩ Е ЛЕТЯЛ ИМЕННО В МЕЖДУНАРОДНИТЕ ВОДИ НА ЧЕРНО МОРЕ ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ТОЛКОВА МНОГО ДРУГИ МОРЕТА КЪДЕТО ДА ЛЕТИ ?!!!...
231
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дронове са опитни екземпляри,командвани чрез сателитна връзка,сиреч когато времето позволява. И едните и другите пробват атака и отбрана! Те си имат канали за разговори помежду си!
230
4
 
12
 
! Отговори
нн преди 1 година
Тарикатите, американците да спрат да плачат. Дрона явно е шпионирал Русия с цел да предостави информация на Украйна. От къде е тръгнал, от румъно-унгарската граница, прекосява цяла Румъния и в Черно море. Камерите му са можели да прочетат табелата на автомобил от разстояние 3 км. А, бе як разузнавач.
229
2
 
10
 
! Отговори
bbb преди 1 година
САЩ и Русия вече се разбраха, американците прежалиха дрона, но у нас по сайтове и телевизии разни експерти и журналисти продължават да дъвчат темата.
228
3
 
18
 
! Отговори
Гогич преди 1 година
Ай стига сте ни занимавали с тия нагли краварски военнолюбци! Къв го дирят в Черно море?? И защо този "мирен" дрон е бил с изключени транспондери?? И представяте ли си какво щеше да е. ако руски дрон с изключени транспондери е бил в международни води около хамериката??? Краварскта анаглост край няма..
227
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 293Ати си вади картофите.
226
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 322 Е кой друг пък е можел да го направи тогава и даже и сега
225
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата демократична дъвка.