Посланичката на САЩ в РСМ вини България в агресивен език

"Имам късмет, че съм посланик в Скопие, а не в София"
19 май 2023 19:00, Стела Стоянова
190
Посланичката на САЩ в РСМ вини България в агресивен език
Снимка БГНЕС

София е използвала "много агресивен език" срещу Скопие. Това заяви посланичката на САЩ в Северна Македония Анджела Агелер в интервю за Македонското радио и телевизия, цитрано от БГНЕС.

"Мисля, че има хора, които продължават с този наратив. Да, абсолютно вярно е, че чухме много агресивен език от София, който, честно казано, не се основава на факти за ситуацията тук", казва тя.

Анджела Агелер е посланик на САЩ в РСМ от по-малко от година - тя връчи акредитивните си писма на президента Стево Пендаровски през ноември 2022 г.

"Важното е, че между Северна Македония и България има много история. Има и хора, които биха се радвали да създадат допълнителен хаос - тези, които имат политически ползи от опитите си да създават наративи около македонския език, македонската идентичност", допълни висшият дипломат.

Още по темата

"В крайна сметка миналото лято беше постигнато споразумение за промяна на конституцията и това е следващата стъпка към членство в ЕС. Според мен тези, които използват напрежението между двете страни, вредят и на двете страни, защото България ще спечели толкова, колкото и Северна Македония от членството на страната в Европейския съюз. Това ще им помогне по отношение на сигурността, по отношение на тяхната икономика и по отношение на регионалните възможности и интеграция“, допълни Агелер.

Тя заяви, че има "голям късмет", че е посланик на САЩ в Скопие, а в София. "Важно е и аз наистина вярвам в това, че лидерите и гражданите - хората в тази страна (РСМ) и България, а не тези, които са най-шумни в момента, признават ползите от това да имаш много близък съсед, който също да е в Европейския съюз. Съсед, с когото можеш да подобриш търговията си, с когото можеш да работиш заедно по въпросите на сигурността, по регионалната интеграция и всички тези дейности", допълни още Агелер.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Македонците са наши братя,
121
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изказването, че "има късмет", дето не била изпратена в София е не само недружелюбен акт към България, но и липса на компетентност, нужна за ппофесшлията "дипломат".Дипломат от кариерата, никога не би казал подобно нещо. Тази госпожа си е точно на мястото, при полуграмотните северномакедонци, които живеят още във времето македонизма и на диктатора Тито, чийто рожден ден и достига честват.
120
1
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 11 месеца
Поредният посланик на братска САЩ с намеса във вътрешните ни работи. И тия от ПП-ДБ им се кланят! Сега убедихте ли се че са техни пратеници дошли да допродадат България. Слава на избирателите им, дано скоро се убедят че Кирчо, Кокорчо , лейтенанта и Христо са предатели и продажници.
119
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като чета коментарите разбирам че американците са *** немците също Европа са *** и т.н. ние българите сме най умни.не е смешно ,тъжно е.
118
1
 
8
 
! Отговори
САЩ не е в Европа преди 11 месеца
Тя не чете, но би било любопитно да даде итервю и пред Българско радио и да я питат: 1. Вербална РЕАКЦИЯ на побои, тормоз, асимилация и ред други било "агресия", а въпросните неща били "преувеличена ситуация" - наистина ли не вижда проблем в изказването си? 2. Кой, ако не именно Русия (през Сърбия), има ползва НЕРЕФОРМИРАНО скопие да влезе в ЕС (чист троянски кон-та те преди преговорите още не спазват договорки) 3. САЩ не е член на ЕС, не е дори в Европа-като каква дава мнение? За това ви мразят
117
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хааах, тигровото костюмче подхожда на русите коси, но не и на дама, заемаща длъжността дипломат и послантик в чужда страна.
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
117...в качеството на дипломат. Иначе щяхте да знаете, че РСМ краде българска история, а от крими новините, щяхте да научите, за стрелбата срещу български клубове в РСМ, побоищата над българи там, палежите на българското знаме и лъжите, както и за езика на омразата, които идва от най-високия връх в РСМ. За права на българите, да не говорим, те изобщо липсват. Щяхте да видите, че северномакедонците си живеят още в титовизма и македонизма, и изпълняват зоповедите на Москва, и Белград.Останете си там, където сте и където искате, само не идвайте в София, защото не сте добре дошла.
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако не се лъжа путин каза че азбуката ни е създадена в Македония
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Госпожо посланник на САЩ в РСМ, радваме се, че са Ви изпратили в Скопие, а не в София. Такива треторазрядни служинлтели на американската администрация, които се "радват", кокто сама казахте, че не са ги изпратили някъде, а другаде, не желаем на наша територия. Едва се отървахме от една подобна на Вас дама, която реши да се намесва във вътрешните работи на България. Защото това изказване е не само проява на недружелюбност към България, но и лош вкус, както и фрапантно невежество. Дипломация, сигурно, не е.Трябва да си много невеж, за да не познаваш истинската история на региона, в който си в
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
...че и Пиринска Македония --също...!
112
3
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 11 месеца
..бе то и българска държава нема....ама , още от 9.09.44г.....ха,ха,хаааа, когато комунистите харизаха България на руснаците!
111
1
 
1
 
! Отговори
Жиката преди 11 месеца
С помощта на Турция Македония пада за 2 седмици при СВО.
110
3
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 11 месеца
Да де, ама нито има македонска нация, нито държава. Тоя израстък който се създаде е със същото предназначение като Украйна.
109
2
 
16
 
! Отговори
USA преди 11 месеца
САЩ винаги са били едни от най-ревностите защитници на македонската нация и македонски език. Държавният департамент на САЩ винаги е повдигал въпроса за македонско малцинство в БГ и е критикувал България за непризнаването на македонската нация и всяка година изнася доклади за състоянието на човешките правa по света, вкл. и за България. Там винаги БГ се критикува във връзка с македонското малцинство.
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тези които ни управляват в момента не са българи..
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От тия някъде мир да се е възцарил? Където отидат раздори и войни сеят. Каква е тая посланичка и това ли е работата ѝ, да раздава оценки за неща, за които гаранция, че си няма и на понятие. Едва ли ѝ е известна предисторията на нашите с Македония отношения. Свикнали навсякъде пръст да размахват.
106
5
 
13
 
! Отговори
да преди 11 месеца
Немската компания ВОС Ловеч, заплата 1200лв бруто. Производство на компоненти за немското автомобилостроене. Това са супер западните инвестиции в бели роби. С 900лв как се живее? Видяхме западното партньорство. Време е сами да си създадем нашата държава. Неутралитет и България над всичко.
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да служиш на рогатия не е късмет а наказание и проклятие.
104
4
 
13
 
! Отговори
САЩ на принципа преди 11 месеца
Когато двама се карат, третия ( САЩ) печели! Не го допускайте, не сме толко тъ пи като украинците!
103
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Немска американка.