Ще използва ли Украйна касетъчни боеприпаси? Някои страни в НАТО са против

Канада, един от най-гласовитите поддръжници на Киев, с негативна позиция
462
Ще използва ли Украйна касетъчни боеприпаси? Някои страни в НАТО са против
Снимка: БГНЕС

Канада се обяви против използването на касетъчни боеприпаси, каквито Съединените щати обещаха да предоставят на Украйна за нейната контраофанзива срещу руските окупационни сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата

Канадското правителство потвърди, че ще продължи да се придържа към конвенцията от Осло, която забранява този спорен вид оръжие.

"Ние не подкрепяме използването на касетъчни боеприпаси и сме ангажирани с това да бъде сложен край на въздействието на касетъчните боеприпаси върху цивилни, особено деца", пише в изявлението.

Либералното канадско правителство на премиера Джъстин Трюдо излезе с тази позиция, въпреки че е един от най-гласовитите поддръжници на Украйна и от миналата година й обеща милиарди долари финансова, военна, хуманитарна и друга помощ, отбелязва Ройтерс.

В петък Съединените щати обявиха, че ще предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна като част от нов пакет военна помощ за нея в размер на 800 милиона долара.

Киев приветства решението на Вашингтон и обеща да използва тези оръжия само за да освободи окупирани украински територии, но не и за атаки на руска земя.

Друг американски съюзник освен Канада - Германия, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обаче се обявиха против изпращането на касетъчни боеприпаси на Украйна. Испанските власти също се изказаха против.

Над 100 държави са страни по конвенцията от Осло, която забранява тези спорни оръжия. Съединените щати, както и воюващите Русия и Украйна, обаче не са сред тях.

Касетъчните боеприпаси обикновено освобождават голям брой по-малки бомби, които могат да убиват безразборно в обширен район. Онези от тях, които не експлодират, представляват опасност десетилетия след края на съответния конфликт, посочва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още по темата: УкрайнаНАТОСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 280 Какво здраво бе ,те вече свършат щото ония просяка се излъга ,а сигурно и тях излъга,че към Украйна ще потекат реки от оръжия.А тия дето ги пращат тия оръжия също се излъгаха,че като са обучили някаква армия ще се справят с руснаците.Е горко на излъганите.
238
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 280 Да така е било нали,обаче що повечето от тия дето се бият на страната на Русия са с украински фамилии не е ясно.Защо сега същите тия хора над 70000 се бият на страната на Русия,а Крим си е руски ,а не украински и тия дето имат претенции към него,когато Русия го отвоюва от Османската Империя са се гушкали с поляците.Никита Хрушчов го дава на Украйна,когато е била част от СССР.Е сега Украйна не е част от СССР и хората си искат Русия.Айде в Украйна и там си решавайте проблемите.
237
8
 
5
 
! Отговори
do 277 преди 10 месеца
Още продължавате с легендата скалъпена в Кремъл, че в Донбас се бият от 2014. През 2014 започна първата фаза от войната на путин - окупацията на крим и легализирането на лъжата, че някой се борел за нещо си в Донбас и Запорожие. Като за целта освен целените човечета, пратиха войници в "втпуска" в тези региони с "частните" им танкове. На тея легенди вярват само отчаяни русофили, които се мъчат да легализират зверствата на рашистите. Фактите говорят, че украинците се защитават здраво.
236
3
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 10 месеца
Украйна използва касетъчни боеприпаси срещу населението на Донбас от 2014 г явно са попривършили и им трябват още. Украйна не еподписвала конвенцията за забраната им.
235
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 273 Айде първо да видим дали ще остане нещо от измислената Украйна,а дали ще я има Русия си е проблем на руснаците.
234
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 274 Каква окупация бе като хората от Донбас се бият от 2014г срещу киевската хунта.Каква държава е тая Украйна щом сама тръгна да се разпада.Подкрепяме България и да не ни набутват в чужди конфликти дето нямат нищо общо с България.Обаче уркопа си е въобразил ,че всички са му длъжни,а той е по,по най.Е трябва да слязат леко на земята явно и да разберат,че никой не им е длъжен и щом в собствената си държава не я признават Украйна да си ходят обратно в нея,а не да си набутват простотиите тук.
233
1
 
1
 
! Отговори
do 272 преди 10 месеца
Едва ли е било HIMARS. Те са за къси растояния, когато руснаците все още ги дондуркаха с ретро-оръжията. По-скоро или с ATACMS или с английските Сянката на бурята
232
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 270.Така е и затова САЩ изпращат това,което им е останало като боеприпаси всичко друго даде фира и няма възможност да се произвежда,а Украйна намаля с половин милион мъже.
231
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А за България, най-трагичното е, че все пак има известен брой хора, които подкрепят и приветстват окупацията и избиването на хората, който си живеят в държавата. А ако руснаците отново нахлуят с армия в България, същите тези ще застанат срещу държавата си и ще започнат да избиват нормалните българи, както се е случило вече средата на миналия век.
230
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма да има Русия. Възможно е да изчезне и руският език. Но руската култура ще остане. Ще я почитаме по начина, по който почитаме културата на Класическа Гърция, прогнозира проф. Евгений Дайнов.
229
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинските въоръжени сили унищожиха с ракети HIMARS най-големия склад на руската армия дълбоко в тила, съобщи Укринформ.
228
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Естествено че ще използва Украйна касетъчни бомби. След като руския окупатор не разбира че няма работа в Украйна трябва да бъде унищожен. Русия си въобразяваше че освобождава Украйна и го тръбеше пред цял свят, но още първия ден от войната се разбра че Русия е окупатор и като такъв трябваше да спре войната и да напусне по най-бързия начин Украйна. Ясно е че Путин не можеше да преглътне егото си на велик строител на руската империя и продължи да затъва в украинското блато където ще намери смъртта
227
13
 
1
 
! Отговори
Странно преди 10 месеца
Значи една камара държави дефакто са против Украйна да се защитава от нашествениците? Ако никой не иска руснаците да ги бомбят с касетъчни просто да ги накарат да се изтеглят оттам.
226
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 266 Айде да правят украинците като вятъра и да не се обясняват .Ама малко трябва да им се покаже ,че България е на българите.
225
0
 
3
 
! Отговори
До до 626 преди 10 месеца
Ще ти кажат във Вилнюс.
224
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 264 Ами като гледам няма руснаци дето ни занимавате с Украйна,а само украинци дето си помислиха ,че тук им е Украйната им.
223
15
 
1
 
! Отговори
до 626 преди 10 месеца
А с руснаците какво правим? И имотите им по черноморието и особено мафиотските такива по Камчия?
222
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще използва ли украйна,няма ли да използва. По добре кажете какво стана с великия хохълски контранаступ,сигнха ли вече пермогата? И как тека руските ракети стигат безпроблемно до Лвов,да не би нещо Пейтриът да е дал фира?
221
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още преди края на войната трябва да се изритат украинците от държавите,в които са все набутали и да им се слага строг контрол и визи,щото не са в ЕС.
220
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АЗОВ в България след войната - нека ги срещнем с путиниститe